România, atracție de top pentru investitorii străini

România este țara cu cea mai rapidă rată de creștere a economiei din UE. Situată la intersecția dintre Uniunea Europeană, Balcani și țările CSI, România are acces la trei coridoare de transport pan-Europene foarte importante. Datorită ratelor anuale de creștere a PIB de 6-7% în anii 2000, România a fost numită “tigrul est-European”. La începutul anului 2014, în topul Escape, realizat de experții PricewaterhouseCoopers, România se număra printre vedetele în ascensiune ale Uniunii Europene. Potrivit prognozei Băncii Mondiale, econonia României va crește în următorii ani cu o rată anuală de 3%, datorită absobției fondurilor Uniunii Europene. Ținând cont de cele mai recente calcule realizate de Berenberg, în următorii doi ani, România va avea cea mai rapidă creștere dintre economiile europene și va figura în top 20 economii emergente. România se distinge în contextul regional emergent European prin interesul crescut spre investiții străine și poziția sa pro-UE. Cu o rată a inflației mică, o datorie publică relativ scăzută (39% din PIB), rate scăzute ale dobânzii și o rată de schimb relativ stabilă, România inspiră încredere investitorilor străini.

Piața de capital a României capătă din ce în ce mai multă vizibilitate, cel mai recent datorită unui raport publicat de banca de investiții Berenberg, conform căruia companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) oferă cele mai mari dividende din lume. Anul acesta, companiile aflate în componența indicelui principal BET vor plăti o rată a dividendelor de 7,9%, cea mai mare din lume, conform raportului semnat de analistul Carsten Hesse. Pe următoarele locuri se află Kuwait, cu 7,6%, respectiv Bahrein, cu 7,2%. În Europa, Republica Cehă oferă o rată de 6,4%, Croația – 5,7%, Austria – 4,6% și Polonia – 4,2%. Una dintre companiile listate la Bursa de Valori București care s-a remarcat în acest an este Banca Transilvania, care va plăti o rată a dividendelor de aproximativ 15%, cea mai mare din România (data ex-dividend 30 mai), datorită profitului foarte mare înregistrat în 2015 ca urmare a achiziției Volksbank’s Romania. Romgaz (data ex-dividend 4 iulie) și Transgaz (data ex-dividend 21 iunie) vor plăti dividende cu rata între 10% și 11%. O altă veste bună este că în noul Cod Fiscal impozitul pe dividende a scăzut la 5%.

În general, România este considerată o piață rezonabilă cu aspirații solide. Mai devreme sau mai târziu, companiile românești vor fi incluse în componența indicilor FTSE și MSCI pentru piețe emergente și România va fi reclasificată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă, iar ca urmare, aceasta ar trebui să atragă mai mult capital străin. Pentru România, trecerea la statutul de piață emergentă conform MSCI ar reprezenta o evoluție pozitivă, care ar atrage o creștere semnificativă a capitalului investibil. Conform Berenberg, pentru piețele emergente sunt resurse potențiale de investit în jur de 1.200 miliarde dolari și 200 miliarde dolari în ETF-uri, care urmăresc componența indicelui MSCI.

de Zuzanna Kurek

German
Citește articolul precedent:
Triunghiul Investițiilor Strategice: Austria, Germania și Elveția

Revista DeBizz pune în analiză prezența în România a triunghiului investițional de succes Austria-Germania-Elveția și aduce în dezbatere politicile publice...

Închide