Scăderea dramatică a prețului la petrol a adus OMV Petrom pe pierderi

Producătorul de țiței și gaze Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 690 milioane lei (155 milioane euro), de la un câștig de 2,1 miliarde lei (470 milioane euro) în 2014, contabilizând astfel primul rezultat negativ după trecerea în portofoliului austriecilor de la OMV, în 2004.

Vânzările OMV Petrom au totalizat 18,1 miliarde lei (4 miliarde euro) în 2015, în scădere cu 16% comparativ cu anul anterior, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de companie.

Diminuarea livrărilor a fost generată de scăderea accentuată a prețului țițeiului, care a anulat impactul pozitiv din creșterea cantităților vândute. Livrările din segmentul Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Downstream Gas au reprezentat 23% iar cele din Upstream au fost aproximativ 4%.

EBIT-ul grupului aferent anului 2015 a fost o pierdere de 530 milioane lei, comparativ cu rezultatul pozitiv de 3,33 miliarde lei din 2015, în principal din cauza veniturilor mai mici din vânzări și a ajustărilor de depreciere mai mari pentru active productive din Upstream, în urma revizuirii estimărilor cu privire la prețul țițeiului. În plus, și cheltuielile de explorare – în sumă de 577 milioane lei – au influențat în mod negativ rezultatul.

“În 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţă foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014. Cu toate acestea, am reuşit să menţinem relativ stabilă producţia de hidrocarburi, beneficiind de investiţiile şi descoperirile din anii anteriori”, a declarat CEO-ul companiei, Mariana Gheorghe.

Mariana_Gheorghe

Prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut cu 47% anul trecut, comparativ cu 2014, la 51,45 dolari/ baril.

Perspective pentru 2016

Pentru acest an compania estimează că prețul mediu al țițeiului Brent va înregistra o valoare medie de 40 de dolari pe baril iar cererea de gaze a României se va menține relativ stabilă. Pe de altă parte, OMV Petrom se așteaptă la o concurență sporită și la presiune mai mare pe marje, având în vedere și competitivitatea ridicată a gazelor de import. Pe piața de energie electrică OMV Petrom, prognozează o cerere relativ stabilă, cu marje scăzute pe parcursul întregului an.

”În 2016 se estimează că marjele de rafinare vor scădea față de nivelul înregistrat în 2015, ca efect al persistenței supracapacității de rafinare pe piețele europene. Se preconizează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al scăderii cotațiilor internaționale ale țițeiului și ale produselor, coroborat cu reducerea TVA-ului în România începând cu 2016, vor susține cererea pentru produsele petroliere, însă concurența se va menține crescută”, arată compania.

Valoarea investițiilor programate de OMV Petrom pentru acest an este de 700-800 milioane euro, cu 10-20% sub nivelul din 2015, fondurile urmând să fie direcționate în principal către proiectele din Upstream. Pe de altă parte, investițiile în explorare se vor diminua cu aproximativ 50% în 2016.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, cu o participaţie de 51%, statul român deține 20,6%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 19%.

German
Citește articolul precedent:
Autoritatile nu iau masuri pentru a-si proteja productia si consumul intern

BusinessMark a organizat cea de a patra editie a evenimentului “Zilele Agriculturii Romanesti”, eveniment care a avut loc pe 16...

Închide