Schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor, majorată la 145 mil.euro anual

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune majorarea bugetului alocat schemei de ajutor de stat de stimulare a investițiilor cu impact major în economie de la 100 de milioane de euro anual la 145 de milioane de euro anual, echivalent în lei.

Decizia vine în urma interesului deosebit manifestat de un număr în creștere de investitori pentru realizarea unor investiții de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf. Totodată, în prezent, pentru întreprinderile mari care intenționează realizarea unor astfel de investiții nu mai există un alt mecanism de finanțare la nivel național, precizează instituția.

MFP propune și modificarea mecanismului de înregistrare a proiectelor și selectare a beneficiarilor, criteriile de departajare fiind cuantificabile și transparente, stabilite pe bază de punctaj. Scopul este acela de a asigura un tratament egal întreprinderilor și eficientizarea procesului de evaluare cu încadrarea, totodată, în bugetele alocate schemei.

De asemenea, este luată în calcul introducerea și clarificarea anumitor definiții și reglementări specifice în vederea corelării cu prevederile legislației europene în materie.

”Menționăm că mecanisme similare de stimulare a atragerii de investiții sunt  practicate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, în conformitate cu legislația comunitară în domeniul ajutorului de stat, și reprezintă un criteriu determinant în procesul de alegere a locațiilor pentru amplasarea viitoarelor investiții”, potrivit sursei citate.

Ministerul Finanțelor implementează, începând cu luna noiembrie 2014, schema de ajutor de stat aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 care are ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

Pot beneficia de ajutor de stat în baza acestei scheme întreprinderile care realizează proiecte de investiții cu o valoare totală de minimum 10 milioane de euro, fără TVA.
Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor după efectuarea totală sau parțială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanțare, sub formă de sume nerambursabile.
Sunt considerate cheltuieli eligibile, costurile fără T.V.A. aferente realizării, respectiv achiziționării de active corporale și necorporale, precum și cheltuielile privind închirierea construcțiilor, aferente investiției inițiale.  Perioada de derulare a schemei este 2014-2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanțare, respectiv 2015-2023 pentru plata ajutorului de stat.

German
Citește articolul precedent:
Werner Braun a primit distincţia “Crucea de Merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania”, din partea Preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck

Werner Braun, Preşedintele Clubului Economic German, membru al Forumului German şi Consilier Municipal al Braşovului, a primit miercuri, din partea...

Închide