Stihl România: Numărul motouneltelor contrafăcute, din nou în creștere

Piața de motounelte se confruntă în ultima perioadă cu o creștere a „flagelului” echipamentelor contrafăcute, pe segmentul motoferăstraielor, dar și pe alte linii de produse, inclusiv consumabile, anunță subsidiara locală a producătorului german Stihl.

„Dacă în 2015 și în prima parte a anului trecut au existat mai puține cazuri de contrafacere semnalate decât în anii anteriori, în partea a doua a lui 2016 și începutul acestui an fenomenul a început din nou să ia amploare. În același timp, și controlul asupra acestui fenomen s-a accentuat, prin colaborarea cu instituțiile abilitate, în special din zona vamală”, a declarat Ioan Mezei, director general STIHL România.

Controalele la vamă au condus la identificarea a 560 de motoferăstraie contrafăcute care aduceau atingere mărcii Stihl, produsele fiind confiscate și distruse la sfârșitul lunii trecute.

„Dacă aceste utilaje ar fi ajuns în piață ar fi putut produce pagube iremediabile în rândul utilizatorilor, deoarece sunt extrem de nesigure. Iar cine achiziționează un astfel de utilaj din piață sau de pe stradă, nu cunoaște, din păcate, riscul la care se supune. Intensificarea controalelor vamale face ca acest fenomen să fie reperat mai eficient, iar firmele care importă astfel de produse să fie sancționate penal pentru punerea lor în circulație. Astfel că, în ultima  perioadă, împreună cu instituțiile abilitate am oprit crearea unui prejudiciu de aproape 500.000 de euro, dacă luăm în considerare și aspectele morale care privesc marca Stihl”, a arătat Mezei.

Tot în luna februarie, la Vama din Constanța a fost semnalat un transport din China care conținea motocoase contrafăcute, prin asocieri figurative cu marca Stihl, în acest caz prejudiciul fiind evaluat la 30.000 euro.

Potrivit estimărilor companiei, piața contrafăcutelor din România se poate ridica la 10 milioane de euro, prin prisma prejudiciilor materiale create, fără a lua în calcul impactul pe termen lung asupra brandurilor.

Din punct de vedere al operării, firmele care au astfel de practici ilegale și-au sofisticat în timp metodele, unele dintre acestea ajungând să importe unelte pe bucăți și să le asambleze aici, potrivit informațiilor Stihl.

Pe de altă parte, România a devenit spațiu de tranzit pentru astfel de produse, care merg pe filiere „negre” către piețele din Ucraina și Republica Moldova.

„La nivel local, instituțiile de control funcționează bine, dezvoltând și acestea instrumente din ce în ce mai eficiente de control și urmărire, însă principalul actor care poate împiedica acest flagel este cumpărătorul final, care trebuie să fie conștient la ce risc enorm se supune atunci când cumpără un astfel de motoferăstrău, de pe stradă sau din piață”, a mai spus Mezei.

Grupul german Stihl, cu afaceri anuale de peste 3,2 miliarde euro, intenţionează să investească până anul viitor un miliard de euro în dezvoltare. Compania a fost înființată în anul 1926, la Stuttgart. Stihl România, activă din 1997, importă motounelte sub brandurile Stihl şi Viking.

German
Citește articolul precedent:
Daimler a finalizat o investiție de 36 mil. euro la Cugir. Noua fabrică generază 200 de locuri de muncă

Compania Star Transmission, filială a grupului german Daimler, a investit 36 milioane de euro în dezvoltarea unei unități noi de...

Închide