ABB a obținut o comandă semnificativă pentru livrarea sistemului complet de tracțiune pentru modernizarea a 19 locomotive de 5100 kilowați (kW) operate de CFR Călători, compania de stat pentru transportul feroviar de călători.

ABB va furniza echipamentele de tracțiune - transformatoare, convertizoare și motoare electrice - în parteneriat cu Reloc, o companie  locală specializată în revizia și modernizarea locomotivelor care operează în România și în regiunea Balcanilor. Comanda a fost înregistrată pe trimestrul patru din 2023.

Proiectul va contribui la atingerea unor niveluri înalte de eficiență energetică și fiabilitate pentru locomotivele din România, în scopul alinierii acestora la standardele europene de transport pasageri. Acest lucru reprezintă o problemă critică, deoarece infrastructura de transport public îmbătrânită a țării limitează în prezent viteza de circulație a trenurilor de pasageri la o viteză medie de doar 40 km/h, arată compania.

„Livrarea la timp și soluțiile eficiente din punct de vedere energetic, reprezintă elemente esențiale pentru acest proiect. Capacitatea de a respecta termenele scurte de livrare, combinată cu expertiza ABB de a oferi îmbunătățiri semnificative ale eficienței precum și competența sistemului de propulsie au făcut ca ABB să fie partenerul potrivit pentru asigurarea succesului în acest proiect”, a menționat Grațian George-Călin, Președintele Reloc.

Proiectul de modernizare a locomotivelor este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, susținut de UE.

„Suntem încântați de colaborarea cu Reloc în cadrul acestui proiect critic de modernizare, care va permite trenurilor de pasageri CFR să circule cu 160 km/h față de viteza actuală de 120 km/h. Creșterea fiabilității locomotivelor CFR va reprezenta cheia acestui succes, deoarece se așteaptă ca fiecare locomotivă să parcurgă aproximativ 278.000 de km pe an”, a declarat Roger Affolter, Șeful Departamentului de Retrofit, ABB Traction.

Fiecare dintre locomotivele CFR de 5100 kW va fi modernizată prin echiparea cu un transformator de tracțiune, două convertizoare de tracțiune de tip CC 1500 MS și șase motoare de tracțiune de tipul AMX 500.