Studiu Siemens: Tehnologiile inteligente pot genera beneficii de peste jumătate de miliard de euro în Alba Iulia

Implementarea tehnologiilor inteligente prezentate în studiul „Smart Cities Research”, realizat de Siemens, ar putea genera, cumulat, pe o perioadă de 35 de ani, beneficii directe și indirecte de 532 milioane euro pentru orașul Alba Iulia.

„Smart Cities Research” a fost inițiat anul trecut și a inclus orașul Alba Iulia, alături de Aberdeen și Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) și cartierul Kartal (Turcia). În cazul orașului Alba Iulia, cercetarea a analizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi și energie.

„Prezentul ne oferă oportunitatea de a construi orașele pe care ni le dorim, cu ajutorul tehnologiilor actuale. Prin includerea orașului Alba Iulia în studiul global «Smart Cities Research» ne-am propus să demonstrăm potențialul concret al unui oraș din România de a se transforma într-un oraș al viitorului, cu o structură urbană conectată, deschisă, prietenoasă cu mediul și cu un consum redus de resurse. Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul și scădea numărul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producătorilor industriali. Astfel, ele fac viața mai ușoară pentru fiecare dintre noi”, a declarat George Cătălin Costache, CEO al Siemens România.

Conform cercetării realizate de Siemens, pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate în cele trei domenii analizate, orașul Alba Iulia ar trebui să investească 227 milioane euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la 532 milioane euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.

„Toate întâlnirile de până acum dintre Alba Iulia și Siemens au însemnat inițiativă și interes, pe de o parte, receptivitate și susținere, pe altă parte. Suntem tot mai aproape de a intra la nivelul următor, în liga orașelor istorice smart-tehnologizate, cu toate că termenii pot părea contradictorii. Acest studiu e despre cifre exacte, despre ceea ce se poate și se va face pentru a le fi mai bine tuturor celor care trăiesc în Alba Iulia sau ne vizitează orașul”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Cercetarea identifică digitalizarea drept oportunitatea pentru Alba Iulia de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a crește atractivitatea orașului pentru turiști, oferindu-le acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.

În domeniul conectivității, tehnologiile analizate în studiu sunt orientate către îmbunătățirea experienței turistice, a creșterii numărului de vizite și a sumelor cheltuite de turiști pe perioada șederii în Alba-Iulia și includ o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins, serviciu de închiriere biciclete electrice, beacon-i de geolocație și realitate augmentată și posibilitatea obținerii de bilete online pentru transportul în comun.

Dintre tehnologiile analizate la acest capitol, cea mai rapidă amortizare este preconizată pentru extinderea acoperirii cu WiFi gratuit și închirierea de biciclete electrice.

Pentru transporturi, una dintre tehnologiile propuse de studiu este reprezentată de senzorii operaționali, ce permit colectarea informațiilor din infrastructura de transporturi, ajutând la crearea unui inventar al activelor și condiției în care acestea se află. Sistemul este mai eficient decât varianta colectării manuale a datelor și aduce beneficii indirecte, cum sunt reducerea accidentelor sau scăderea numărului de drumuri închise.

Planificarea în timp real a călătoriilor și sistemele de parcare inteligente sunt de asemenea tehnologii cu impact pozitiv asupra mobilității turiștilor și locuitorilor orașului.

Potrivit studiului Siemens, printr-un sistem de senzori care ar înregistra locurile de parcare disponibile și apoi ar distribui informația utilizatorilor pe sistemele GPS sau direct pe telefoane printr-o aplicație, s-ar reduce ambuteiajele, iar șoferii ar economisi, anual, 44.000 de ore petrecute în trafic, adică echivalentul a 860.000 euro.

La capitolul energie, Alba Iulia și-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, iar tehnologiile inteligente sunt o componentă esențială pentru atingerea acestui scop.

Investiția într-un sistem inteligent de control al iluminatului stradal, este potrivit studiului, cea mai avantajoasă din perspectiva randamentului pe termen scurt.

În plus, pe termen lung, investițiile în rețele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 milioane euro. Tehnologiile de integrare a energiei regenerabile în rețea sau utilizarea contoarelor inteligente se numără printre sistemele ce aduc beneficii importante.

German
Citește articolul precedent:
Casa viitorului, dezvoltată de HUF HAUS în Germania

Linii clare, ferestre generoase, concept de living în plan deschis și utilizarea celor mai recente tehnologii sunt doar câteva dintre...

Închide