Top trei schimbări la bursă resimțite de investitori

BVB
Foto: BVB

Investitorii români persoane fizice care tranzacționează pe piața de capital din România consideră că principalele aspecte care au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii ani la Bursa de Valori București (BVB) vizează apropierea față de investitori, creșterea transparenței și un grad mai ridicat de tehnologizare.

Rezultatul? Unii dintre ei au devenit investitori chiar în acest an și au cumpărat acțiuni la bursă. Este cazul Florentinei Ilioiu, 29 de ani, de profesie inginer. „Am decis să investesc pentru că am vrut mai multă libertate financiară. Am devenit investitor în acțiuni în aprilie, în acest an, după ce anterior am investit în obligațiuni. Pentru că randamentul în obligațiuni nu a fost cel satisfăcător, am diversificat și am decis să investesc în acțiuni. Le recomand tuturor să urmărească site-ul BVB și să participe la acțiunile de educație financiară”, spune Florentina într-un interviu pentru „7/24 Capital”, o producție video a Bursei de Valori București.

Vlad Istrate, 24 de ani, a terminat în acest an facultatea, de un an este investitor la BVB, și în urmă cu doar câteva luni a câștigat primul loc în cadrul concursului de tranzacționare virtuală, Invest Quest, realizat de BVB împreună cu Rotary Club, în urma căruia a obținut un premiu de 5.000 de lei. „Am intrat în posesia banilor de la Invest Quest și sunt deja investiți pe piața de capital din România. Oamenii ar trebui să știe că bursa e un loc în care ar trebui să se regăsească o parte din economiile lor, mai ales că bursa românescă oferă printre cele mai mari dividende din lume,” spune Vlad.

Adrian Oanea, 29 de ani, este investitor la BVB de 10 ani. Întrebat ce s-a schimbat fundamental la BVB în ultimii ani, Adrian a spus: „E vorba de o apropiere mai mare față de investitori, de transparentizare și de tehnologizare. Se simte că bursa încearcă noi metode să atragă emitenți noi și să eficientizeze transferul de informații de la emitent la investitor,” a spus Adrian pentru „7/24 Capital”.

Aceștia sunt o parte dintre factorii care au generat starea de fapt actuală: valoarea de piață a tuturor companiilor listate la BVB a crescut semnificativ în ultimii patru ani. La finalul lunii iulie 2013 companiile românești și străine listate la BVB aveau o capitalizare cumulată de 23,2 miliarde de euro. De atunci și până la 31 iulie 2017, capitalizarea lor totală a urcat cu 53%, până la 35,5 miliarde de euro.

În ceea ce privește evoluția valorii companiilor românești listate pe piața locală de capital, aceasta a crescut de la 12,3 miliarde de euro la 31 iulie 2013 la peste 20,2 miliarde de euro la 31 iulie anul acesta, ceea ce a corespuns unui avans al capitalizării de peste 64 de procente, aproape 8 miliarde de euro.
Pe măsură ce piața locală de capital face pași spre promovarea la statutul de Piață Emergentă, accesul la fluxuri mai mari de capital va crește. Odată obținută această promovare, România va avea acces la o dimensiune a fondurilor de peste 20 de ori mai mari decât în prezent.

Disclaimer: Informațiile din acest material sunt prezentate de către Bursa de Valori București în scopul diseminării informațiilor către public și conștientizării investitorilor asupra diverselor aspecte ale activității de investire. Acest material nu reprezintă o recomandare de investiție. Bursa de Valori București depune toate eforturile pentru a se asigura că informațiile din acest material sunt corecte și actualizate, însă cititorii ar trebui să-și exercite propria abilitate și judecată înainte de a se baza pe acestea. Bursa de Valori București nu poate fi responsabilă legal pentru niciun fel de daune, pagube sau pierderi cauzate de informații eronate sau de acțiunile întreprinse de orice persoană în baza conținutului acestui material.

 

de Natalia Negru, specialist Comunicare și Relații cu Investitorii la Bursa de Valori București

German
Citește articolul precedent:
Experții PKF Finconta și reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice analizează situația fiscalității din România la „Autumn tax update forum”

București, 26 septembrie 2017 – PKF Finconta alături de BusinessMark Event Management anunță organizarea celei de-a treia ediții a „Autumn...

Închide