Vânzările OMV Petrom au scăzut cu 14% în primele 9 luni, la 11,6 mld. lei

OMV Petrom a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu vânzări de 11,6 miliarde lei, mai mici cu 14% față de perioda similară din 2015, și un profit net în scădere de la 991 milioane lei la 878 milioane lei, a anunțat compania de petrol și gaze controlată de grupul austriac OMV.

„În contextul prețurilor scăzute la țiței și gaze naturale și al marjelor de rafinare semnificativ mai mici în comparație cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe reziliența operațională și au generat rezultate bune. În T3/16, am continuat prioritizarea investițiilor și managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus într-un flux de trezorerie extins de 1,1 miliarde lei. Atenția noastră constantă asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimării privind investițiile pentru 2016, de la 0,7 miliarde euro la 0,6 miliarde euro (-30% față de anul anterior)”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

În Upstream, reducerea costurilor de producție și a cheltuielilor de explorare a compensat parțial efectul prețurilor scăzute, iar contribuția Downstream la rezultatul grupului a fost foarte „robustă”, datorită performanței operaționale bune atât în Downstream Oil, cât și în Downstream Gas, în pofida mediului de piață dificil, a continuat Gheorghe.

Pentru întreg anul 2016, compania se așteaptă ca prețul țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 44 dolari/ baril.

Totodată, cererea de gaze in Romania ar putea să rămână sub nivelul anului 2015, în contextul unei concurențe mai mari, inclusiv din partea gazelor de import.

„Presiunea suplimentară pe prețuri și marje este generată și de recentele amendamente privind Legea energiei, inclusiv obligația producătorilor și a furnizorilor de gaze naturale de a vinde/ cumpăra prin intermediul platformelor centralizate până în anul 2021”, notează compania.

Pe piața de energie electrică, OMV preconizează că cererea va fi relativ stabilă față de 2015, cu marje îmbunătățite.

„Se estimează că marjele de rafinare din T4/16 vor înregistra valori mai mari decât cele din T3/16, concomitent cu creșterea diferențialelor la carburanți. Se preconizează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere, coroborate cu creșterea consumului privat în România, vor continua să susțină cererea pentru produsele petroliere, în pofida declinului sezonier și a concurenței crescute”, mai arată compania din portofoliul austriecilor de la OMV.

Pe 20 octombrie s-a încheiat vânzarea de către Fondul Proprietatea a 6,4% din deținerea în OMV Petrom (sub forma de acțiuni și GDR-uri), fapt care a condus la majorarea la 15,8% a procentului din capitalul social care se tranzacționează liber pe piață.

German
Citește articolul precedent:
Plafonul finanțărilor prin Programul Româno-Elvețian pentru IMM-uri a fost majorat

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) și CEC Bank au perfectat un act adițional la Convenția...

Închide