Vânzările Petrom au scăzut cu 18% în primul semestru, la 7,2 mld. lei

Producătorul de țiței și gaze OMV Petrom (SNP), controlat de grupul austriac OMV, a încheiat primul semestru al anului cu vânzări de 7,19 miliarde lei, în scădere cu 18% față de perioada similară a anului trecut.

“În prima jumătate a anului 2016, mediul de piață dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anulând efectele performanței operaționale îmbunătățite și ale disciplinei stricte în privința costurilor și gestionării numerarului. (…) Întrucât condițiile de piață dificile au persistat, am continuat gestionarea strictă a costurilor și a investițiilor. Investițiile au scăzut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectând finalizarea activității de foraj în blocul Neptun și selecția riguroasă a proiectelor. În plus, gestionarea eficientă a costurilor și a numerarului ne-a ajutat să ne menținem o poziție financiară solidă și un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singură cifră”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Ea a reiterat că un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este o condiție-cheie pentru investițiile viitoare ale companiei, atât onshore, cât și offshore.

În trimestrul al doilea, vânzările consolidate au totalizat 3,63 miliarde lei, cu 20% sub nivelul din perioada corespondentă a anului precedent, în principal pe fondul scăderii veniturilor din livrările de produse petroliere, din cauza continuării declinului prețului la țiței și cantităților vândute mai mici (determinate de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi pentru revizie generală), precum și din cauza vânzărilor mai mici de gaze naturale. Aceste efecte negative au fost parțial contrabalansate de vânzările mai mari de electricitate.

Comparativ cu primele trei luni ale acestui an, vânzările au crescut cu 2% în T2.

Valoarea investițiilor companiei pentru 2016 este estimată la aproximativ 0,7 miliarde euro, cu circa 20% mai mică față de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream, care includ, printre altele, activități de foraj, reparații capitale și proiecte de redezvoltare a zăcămintelor.

Investițiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 60% față de nivelul ridicat din 2015, în principal ca urmare a finalizării activităților de foraj din blocul Neptun.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, cu o participaţie de 51%, statul român deține 20,6%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 19%.

German
Citește articolul precedent:
Noua campanie de comunicare a Deutsche Telekom, intitulată “Europa”, este lansată în România

O nouă campanie de comunicare dezvoltată de Deutsche Telekom la nivel european, cu tenorul Andrea Bocelli în rolul principal, va...

Închide