Activele totale ale Raiffeisen Bank s-au majorat cu 8% în primele nouă luni din acest an, până la 42,38 miliarde lei, iar veniturile operaționale ale băncii s-au ridicat la 1,95 miliarde lei, în creștere cu 5%, an la an.

„Anunțăm din nou rezultate bune care provin din creșterea organică a băncii, pe toate produsele și segmentele de clienți, cu accent pe finanțările acordate companiilor. În condițiile în care mediul în care activăm ne provoacă permanent, cu schimbări legislative și evoluții puțin predictibile, faptul că ne dezvoltăm continuu și echilibrat ne confirmă, încă o dată, că suntem o organizație puternică și responsabilă”, a declarat, într-un comunicat, Steven van Groningen, președinte & CEO Raiffeisen Bank.

La 30 septembrie, portofoliul de credite nete al băncii a ajuns la 27,63 miliarde lei, cu 13% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, bifând evoluții pozitive pe toate segmentele de clienți, în vreme ce depozitele clienților s-au majorat cu 8%, în perioada de referință, până la 34,94 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 3,9%, la finalul trimestrului al treilea din acest an, de la 4,3% în T3 2018.

În schimb, profitul net al băncii al scăzut cu 25% în perioada ianuarie - septembrie, din cauza unor evenimente nerecurente.

„Raiffeisen Bank a încheiat al treilea trimestru al anului 2019 cu un profit net de 536 milioane de lei, față de 718 milioane de lei, cât înregistra în aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea cu 25% a profitului net (an la an) provine din câteva evenimente nerecurente cum sunt: schimbările metodologice de provizionare a riscului de credit și provizionarea participației în subsidiara Aedificium Banca pentru Locuințe”, se arată în comunicat.

În T3, Raiffeisen Bank s-a implicat, în consorțiu cu alte bănci, în tranzacții importante, cum sunt finanțările acordate pentru sprijinirea unor proiecte și investiții locale, desfășurate de clienți precum VGP Park Timișoara, MedLife sau Ameropa.

Banca a acordat credite APIA pentru aproximativ 630 de firme mici și mijlocii, iar în cadrul programului „Inițiativa pentru IMM” au fost finanțate peste 770 de companii. De asemenea, banca susține startup-urile și fintech-urile românești în cadrul unor programe ca „factory by Raiffeisen Bank” (finanțări totale de trei milioane euro în acest an) sau „Elevator Lab”.

Numărul clienților digitali ai băncii, care folosesc aplicațiile de online și mobile banking, a ajuns la 675.000 în trimestrul al treilea.

„Raiffeisen Bank continuă să își încurajeze clienții de casă (cei care își încasează veniturile în conturi curente deschise la bancă) să utilizeze canalele digitale și pentru economisire, recompensându-i cu dobânzi competitive pentru depozite nou constituite: până la 2% pe an, pentru depozite pe termen de șase luni și de până la 2,75% pe an pentru depozite pe termen de 12 luni”, mai arată banca.

Portofoliul de economii în lei atrase de la populație a crescut cu 9% la 30 septembrie 2019, comparativ de aceeași perioadă a anului trecut.

Din 2019, clienții Raiffeisen Bank au posibilitatea de a contracta un credit de nevoi personale complet online, în maxim 10 minute. Creditele de nevoi personale inițiate digital au ajuns în T3 la peste 8% din totalul volumelor acordate.

La finalul trimestrului al treilea, portofoliul de carduri de credit Raiffeisen Bank a continuat să crească, banca fiind lider de piață, cu peste 500.000 de carduri active.

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru, banca avea 4.829 de angajați, 366 agenții (din care 32 cashless) și o rețea de peste 820 de ATM-uri, 22.200 de POS-uri și 290 mașini multifuncționale.

Raiffeisen Bank deservește în România peste două milioane de clienți persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri și 5.750 de corporații mari și medii.