Wiener Privatklinik este reprezentată de ceva timp printr-un birou la București în Bd. Primăverii nr. 29. Adresa de contact: info@wpk.at! Șefa biroului se ocupă personal de fiecare pacient. Limba de comunicare: bineînțeles româna! Mulți pacienți au mers la Viena, au primit acolo cele mai bune îngrijiri medicale și sunt astăzi mulțumiți. Cererea venită din Romania pentru clinicile specializate din domeniul privat este în creștere.

Pe elegantul om de afaceri, născut în 1946, l-am întâlnit la clubul din palatului vienez Pallavicini. M-a prezentat cu generozitate prietenilor săi din tradiționalul Rennverein.

Astăzi își poate urmări succesul și în afacerile din domeniul medical, după ce firma sa deține participații la Wiener Privatklinik.

A călătorit adeseori la București ca antreprenor și este expert tehnic judiciar specializat în curățirea monumentelor, fațadelor și clădirilor. Este fondator al REIWAG Facility Services GesmbH cu sediul în Viena, calificată ca best rated de agenția austriacă KSV 1870.

Piatra de temelie a grupului Reiwag a fost pusă de bunicul său în anul 1903.

Motto-ul familiei a fost urmat și în România: Forța veniturilor stă în eficiența personalului și în dinamica cifrei de afaceri pe baza capitalului propriu.

O cunoaște personal pe doamna Primar General al Bucureștiului Gabriela Firea? „Nu a sunat răspunsul interlocutorului meu. „Ne-am bucura dacă doamna primar Firea ar da curs invitaței noastre și i-am putea arăta ceea ce facem de 21 de ani la Praga și cum ne reușește asta“ e de părere KR (consilier comercial) Viktor Wagner care continuă mândru să povestească: „Acolo ne aparțin peste 100 de autovehicule. Curățim străzile și strângem gunoiul la Praga. Cetățenii și administrația orașului sunt foarte mulțumiți. Este un model PPP. La vremea respectivă am implementat know-how-ul cu sprijinul primarului Vienei. Ceva asemănător putem oferi și Bucureștiului!“ Ce ar fi necesar pentru asta? „Parteneri siguri și de lungă durată în care poți avea încredere. Condiții cadru pe care să le putem lua în considerare ca fiind stabile“ e de părere antreprenorul austriac, cunoscut pentru dinamismul său în întreaga Mitteleuropa (Europa centrală).

Care este rețeta dvs. de succes în România, unde anturați la nivel național o clientelă de top precum Petrom, BCR, Immofinanz, BRD, etc.? „Oamenii. A fost pur și simplu un noroc că am găsit un manager remarcabil precum Paul Drăgoiu. În scurt timp voi putea să îl salut pe al 1000-lea angajat al Building Support Services (BSS) SRL din București care a încheiat 2017 cu o creștere cu 17% a cifrei de afaceri”. Ce salarii plătiți angajaților români? „Plătim salarii medii la care se adaugă bonificații angajaților merituoși“.

Ați întâmpinat și greutăți în primul dvs. deceniu bucureștean? „Fiecare țară are propria-i mentalitate și avantajul nostru, al austriecilor, este că provenim din vechea monarhie și astfel îi înțelegem pe oamenii din România mai bine decât probabil unii sau alții… Este de dorit ca legislația să fie concepută pe termen mediu și lung pentru a ne putea adapta mai bine. Pentru că este necesar și suntem dispuși să facem investiții. Predictibilitatea este o premiză extrem de importantă (…) Există și fonduri ale UE. În România lipsește însă planificarea pe termen lung care să permită acestora să fie utilizate în infrastructură. Pentru asta e nevoie de continuitate. Economia românească ar avea de câștigat”, adaugă KR Wagner, pe gânduri.

de dr. Alex Todericiu