După rollercoaster-ul experimentat de toate bursele lumii în luna martie, am să-ți prezint în cele ce urmează 11,5 lucruri pe care le-am învățat în această perioadă de la Bursa de Valori București (BVB) și de la ceea ce s-a întâmplat în piețele internaționale de capital. Cel mai bun curs de dezvoltare personală și diploma care atestă mai multe despre tine decât orice altceva este certificatul de investitor la bursă. Această calitate ar trebui trecută în CV pentru că este una esențială despre project managementul aplicat zi de zi. A fi investitor la bursă este cursul intensiv care te învață mai multe despre tine și despre economie decât orice altă declinare (workshop, masterclass, etc.) asemănătoare. De exemplu, la BVB, poți fi investitor în mod direct, prin intermediul unui broker autorizat, sau indirect, prin intermediul fondurilor de investiții. Iată ce am învățat de la bursă într-o singură lună.

 1. Niciun virus nu este mai molipsitor decât frica. Panica devine pandemie mai rapid decât orice alt virus și împotriva ei nu există vaccin. În plus, panica e o manifestare a irațiunii și de aceea e mai zgomotoasă decât logica: cu cât îți reprimi gândurile mai mult, cu atât revin mai puternic. Lasă-ți mintea să se liniștească și apoi ia o decizie. Dacă ți-ai cumpărat schiuri, nu înseamnă că trebuie să le folosești când e avalanșă de teamă că trece iarna.
 2. Scăderile devin reale dacă sunt marcate. La fel și creșterile. Scăderile sau creșterile sunt ipotetice atâta timp cât nu sunt marcate. Dacă treci pe lângă un magazin în care vezi în vitrină „două perechi la preț de una” și nu intri să cumperi, nu înseamnă că atunci când ajungi acasă ai beneficiat de promoție și ai produsele.
 3. Inflația te „toacă” cu 4-5% pe an. Ține minte asta de fiecare dată când te duci la supermarket. Asta e puterea pe care o pierzi cu o mai mare probabilitate și sistematic. Imaginează-ți că în fiecare an în care ții banii „la saltea” pierzi echivalentul unei perne. Practic, până să ieși la pensie ai rămas și fără pernă și fără saltea. Poți să dai buzna la Ikea sau poți începe să investești încă de pe acum și în mod constant.
 4. Cel mai bun loc în care să-ți ții banii e acolo unde sunt banii: pe bursă. Cel mai bun loc în care să-ți ții banii nu e un seif sau la bancă, ci acolo unde pot să facă mai mulți bani. Da, locul acela e piața de capital, acolo unde poți investi în diferite tipuri de instrumente financiare, precum acțiuni sau obligațiuni. În cazul în care cel mai bun loc era exclusiv la bancă, Bill Gates și fiecare miliardar în parte ar fi trebuit să aibă propriile bănci.
 5. Dacă te ghidezi după social media, acum trebuia să citești acest articol din Bahamas. Așa cum suntem conectați la internet sau la rețelele sociale, așa și capitalul e conectat și nu are granițe. O bătaie de aripi pe piețele din SUA poate să provoace valuri oriunde, tot așa cum un strănut al piețelor din China poate să aibă efecte globale de neimaginat. România este conectată la ceea ce se întâmplă în lume, important e cum reacționăm la ceea ce se întâmplă.
 6. Chiar dacă ești master chef, nu prinde un cuțit în cădere. Nu încerca să faci market timing și să estimezi când piața a atins nivel cel mai de jos și apoi să cumperi în speranța că vei vinde ulterior mai scump. Pe termen lung și prin achiziții constante vei fi mai câștigat decât dacă urmărești să „nimerești” cel mai jos nivel la care să cumperi și să vinzi la cel mai mare nivel. La fel se poate întâmpla și pe partea de vânzare când îți spui: „vând acum că mai sus nu are unde să se ducă”. De obicei, are.
 7. Investiția e ca alimentația: diversificată. Dacă ai cumpărat pâine, nu uita să cumperi și restul. Același fel de mâncare, oricât ar fi de sănătos, consumat zi de zi s-ar putea să nu îți facă bine. Așa e și cu investiția: diversifică-ți banii. Pune o parte din bani în depozite la termen, altă parte investește-o pe bursă în companiile românești în care ai încredere. Dacă ai luat pâine, acum poți să investești și la bursă.
 8. Investitorii au obiective diferite: nu ne ducem toți în aceeași vacanță. Dacă te-ai urcat în autobuz și la următoare stație coboară jumătate dintre cei care erau anterior în mijlocul de transport în comun, tu ce faci? Cobori și tu chiar dacă voiai să mergi mai departe? Așa e și când ești investitor: dacă te ghidezi după obiectivele altora este posibil să nu le atingi niciodată pe ale tale.
 9. Ai întotdeauna dreptate. Dacă îți place să ai întotdeauna dreptate, vinde înghețată, nu deveni investitor. Certitudinea poate să facă mai multe victime decât incertitudinea. Când avem certitudini și spunem „cu siguranță așa va fi” sau „sigur nu are cum să fie altfel” de obicei atunci facem cele mai multe greșeli cognitive pentru că eliminăm posibilitatea că poate fi și altfel decât avem noi „certitudinea”.
 10. Cel mai important instrument de analiză pe care îl ai la dispoziție e gândirea: gândirea critică. Aplică propriul tău filtru de selecție și păstrează-ți capacitatea de a accepta puncte de vedere diferite sau chiar opuse. Dacă ești de acord cu absolut tot ce am scris aici, poate că nici unul dintre noi nu are dreptate sau, cum ar spune Walter Lippman, când gândim cu toții la fel, e posibil ca nimeni să nu gândească foarte mult.
 11. Tranzacționează instrumente financiare, nu emoții. Citez din presa internațională: „16 martie, 2020: Dow Jones scade cu 12,9%, cea mai abruptă scădere zilnică din istorie” (CNN); 24 martie 2020: Indicele Dow Jones crește cu peste 11%, cel mai mare avans zilnic din 1933 încoace” (CNBC). Toate aceste „recorduri” s-au întâmplat la distanță de o săptămână. Este cel mai bun exemplu ca să ne aducem aminte întotdeauna ce tranzacționăm de fapt: nu tranzacționăm titluri de știri (headlines), ci instrumente financiare.

11,5. Aici intervine acel 0,5: Ai 50% șanse să știi în ce direcție merge piața pe termen scurt, însă pe termen lung ai 100% șanse. Orientează-te spre aspectele pe care le poți controla tu, nu spre cele care sunt în afara controlului tău. Nu uita: ai 100% șanse să știi în ce direcție vrei să mergi tu. Planul tău, banii tăi, strategia ta. Despre asta e bursa. Și despre tine. Tocmai de aceea a fi investitor (direct prin broker autorizat sau indirect prin fonduri de investiții) spune despre tine mai multe decât orice altă diplomă sau certificat.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București (BVB)

Disclaimer

Acest material este o opinie personală și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a BVB.