În istoria relațiilor de afaceri europene, puține sunt la fel de remarcabile și stabile precum cea dintre Austria și România. Austria este astăzi al treilea cel mai important investitor direct al României, cu 1.500 de companii active austriece responsabile pentru o valoare totală a investițiilor ce depășește 10 miliarde de euro. Iar cum comerțul internațional este un drum cu două sensuri, sute de companii românești au găsit oportunități de extindere pe piața austriacă.

Acest parteneriat a fost construit pe parcursul a sute de ani de istorie comună și potențat de înființarea în 1950 a Oficiului Comercial Austriac din București, astăzi cunoscut sub numele de ADVANTAGE AUSTRIA. La momentul respectiv, biroul din România a fost al cincilea din lume după Paris, Roma, Londra și Frankfurt. Prin urmare, piața românească a fost printre primele pe care austriecii au pariat insiprați de viziunea unui viitor comun de succes.

„Companiile austriece din România au peste 100.000 de angajați direcți, iar numărul continuă să crească. Suntem mândri că suntem un angajator și un partener economic important. Suntem încântați să vedem dezvoltarea prosperă a economiei și în general a societății românești, în special expansiunea în sectorul IT.” Gerd Bommer, Director ADVANTAGE AUSTRIA Bucharest.

Întreprinderile austriece au fost pionieri în anii ’90, dirijând investițiile străine directe în România.

În ciuda entuziasmului timpuriu, până în 1989 relația economică dintre cele două state a fost relativ constrânsă. Deschiderea granițelor și crearea pieței libere au pus însă România pe hartă pentru din ce în ce mai mulți investitori din Vest. În acest punct, afacerile austriece erau deja o parte esențială a economiei locale, iar repoziționarea politică a României în lume le-a dat un impuls să apese pedala de accelerație. Una dintre primele mari achiziții a fost preluarea Băncii Agricole de către Raiffeisen International. Pe lângă creșterea volumului de investiții directe, cele două state au intensificat relațiile cu vizite oficiale, delegații comerciale, schimb de cunoștiințe, sprijin în sectorul educației, cooperarea între camerele de comerț și multe alte domenii.

„Privim cu multă satisfacție faptul că relațiile economice dintre cele două țări au crescut constant, acesta fiind și rezultatul cooperării foarte bune dintre CCIR și ADVANTAGE AUSTRIA. Suntem încrezători că această cooperare va continua să contribuie în mod semnificativ la creșterea comerțului româno-austriac, în baza avantajelor generate de proximitatea geografică și asemănările istorice, precum și apartenența la piața unică.” Mihai Daraban, Președinte Camera de Comerț și Industrie a României.

Începând cu anul 2000, România a cunoscut un deceniu de creștere economică impresionantă, nu în ultimul rând datorită integrării ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europenă în 2007. Criza economică pe care am experimentat-o cu toții în 2008 și 2009 a arătat că investitorii austrieci au venit în România pentru a rămâne. În această perioadă critică Austria a devenit, în fapt, cel mai important investitor străin în România și parte din coloana vertebrală economică a țării. Angajamentul pe termen lung luat de investitorii austrieci este evident și astăzi. Provocările lansate de pandemia COVID-19 de exemplu nu i-au intimidat, ci i-au motivat să se adapteze rapid și să își reafirme interesul față de piața din România. „Știm ce îi preocupă pe clienții noștri: incertitudinea, scăderea businessurilor, pierderea joburilor, sănătatea angajaților, și suntem pregătiți să salvăm cât mai multe locuri de muncă. Suntem puternici. [..] Avem un rol important în repornirea economiei și suntem pregătiți să ni-l asumăm.” a declarat Sergiu Manea, CEO, BCR (Erste Group).

În prezent, companiile austriece sunt lideri de piață în sectoare economice precum cel bancar, de asigurări, logistică, construcții, resurse naturale, ambalaje, petrol și gaze, industria lemnului, imobiliare și altele. Volumul de comerț bilateral a crescut de la 115 milioane de euro în 1990 la peste un milard de euro in 2001 și respectiv la patru miliarde de euro în 2018 - ceea ce înseamnă o creștere de 35 de ori. România este în prezent a 6-a cea mai mare destinație de investiții a Austriei la nivel mondial. OMV – Petrom și Erste Bank – BCR sunt două dintre cele mai mari ISD-uri ale Austriei de până în prezent. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele impresionante care ilustrează evoluția constantă a relației economice dintre Austria și România.

„Anul 2020 este un an în care sărbătorim 70 de ani de relații economice bilaterale de succes, 70 de ani de dezvoltare comună, 70 de ani de ADVANTAGE AUSTRIA în România. Suntem mândri de ceea ce am realizat împreună și mulțumim românilor că sunt parteneri de afaceri și prieteni minunați! Haideți să menținem această mare poveste de succes pentru încă multe decenii!” Gerd Bommer, Director ADVANTAGE AUSTRIA Bucharest.

Despre ADVANTAGE AUSTRIA

ADVANTAGE AUSTRIA este organizația de promovare a comerțului din Austria, fondată în anul 1946 și premiată cu multiple ocazii. Aceasta funcționează, de asemenea, ca secțiune comercială a Ambasadei Austriei. În prezent ADVANTAGE AUSTRIA operează peste 100 de birouri la nivel mondial.

Biroul din București a fost deschis la 1 mai 1950, ceea ce îl face unul dintre primele birouri din lume. Primul delegat al acestui birou comercial a fost Franz-Josef Popper, originar din România. Din 2016, conducerea ADVANTAGE AUSTRIA Bucharest a fost preluată de Gerd Bommer.