Grupul TeraPlast, cu cele două divizii, de mase plastice și metal, a înregistrat o cifră de afaceri de 1,09 miliarde de lei în 2020, iar profitul net s-a dublat în aceeași perioadă, ajungând la 79 milioane de lei.

Divizia de Mase Plastice, care rămâne în componența grupului după vânzarea diviziei de metal și a celei de profile de tâmplărie, a înregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 397 milioane lei, mai mari cu 16%, și a generat EBITDA de 56,5 milioane de lei, în creștere cu 56%.

Această divizie include business-urile Instalații, Reciclare, Granule și Ferestre și uși, cărora li se vor adăuga în acest an TeraPlast Folii Biodegradabile și firma Somplast.

„Anul 2020 ne-a provocat, și am început încrezători anul 2021, cu baze foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a Grupului nostru. Business-ul făcut prin Divizia de Mase Plastice are o marjă EBITDA de 14,2%, cu un grad redus de îndatorare, ceea ce reflectă stabilitatea afacerilor noastre și potențialul de dezvoltare. Investițiile de 157 milioane lei pe care le implementăm vor aduce plus-valoare pentru acționarii noștri. De asemenea, ne propunem să ajungem curând la nivelul rezultatelor din 2019 care includeau și cifrele realizate prin divizia de metal și linia de profile de tâmplărie PVC. Cu acest obiectiv asumat, vom continua să creștem organic și prin fuziuni și achiziții atât pe piețele pe care activăm, cât și pe piețe noi”, a declarat Ioana Birta, director financiar al grupului TeraPlast.

Cea mai bună performanță în 2020 a fost realizată de segmentul de Instalații și Reciclare al diviziei de plastic din TeraPlast, care a avut o creștere de 66% a EBITDA, ceea ce reprezintă 43 milioane de lei, și o marjă de profitabilitate de 14,7%. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 17% în aceeași perioadă, până la 291,6 milioane de lei.

„Creșterea cifrei de afaceri ar fi fost și mai mare dacă nu am fi fost limitați de capacitatea de producție. Exporturile au fost de 9% din cifra de afaceri și ne propunem să ajungem la 15% pe toată firma, atât cât au fost exporturile de granule. Am decis să facem în 2021 investiții de peste 157 de milioane de lei pentru a fi mai rapizi în livrări și să nu mai ajungem să ne refuzăm clienții din lipsă de capacitate”, a spus Ovidiu Gurău, directorul comercial TeraPlast.

Pentru anul 2021, grupul a bugetat EBITDA de 89,7 milioane de lei, în creștere cu 57% față de 2020, respectiv o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei, cu 65% mai mare comparativ cu anul trecut.

Bugetul include activitatea liniilor de business: Instalații & Reciclare, Granule, Ferestre și uși, Ambalaje flexibile și Folii Biodegradabile.

„Suntem și vom rămâne cel mai mare procesator de PVC din Estul Uniunii Europene. Prin investițiile pe care le facem vom deveni, în 2022, lideri în România atât la producția de țevi de polietilenă, cât și la producția de amblaje flexibile. Cu banii încasați din vânzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achiziții de companii, cum a procedat în decembrie cu Somplast, va reduce gradul de îndatorare față de bănci și va acorda dividende”, a spus Alexandru Stânean, director general al grupului TeraPlast.

Grupul Teraplast este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast.

Începând din 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2020, în indicii TotalCap și MicroCap ai FTSE Russell.