Grupul austriac Salesianer Miettex, lider de piaţă pe segmentul spălătoriilor comerciale din Europa Centrală şi de Est, își extinde operațiunile din România prin preluarea companiei Promar Textil din Brașov și a brandului acesteia, Kromatic.

Investiţia, care se ridică la peste 5 milioane euro, face parte din planul strategic de dezvoltare al companiei pentru a acoperi la nivel naţional teritoriul României. Prezent de 10 ani pe piața românească, grupul austriac activează în domeniul serviciilor de curăţare profesională şi închiriere a articolelor textile pentru domeniile medical, Horeca şi industrie.

În anul 2007, Salesianer a intrat pe piaţa locală prin inaugurarea spălătoriei din Bucureşti, iar în 2014 a lansat o nouă fabrică în vestul ţării, la Oradea.

Prin achiziţia Promar Textil, definitivată după o lungă perioadă de negocieri, Salesianer Miettex va acoperi cu serviciile sale în mod direct şi județele Braşov, Prahova, Sibiu, Harghita, Covasna și Mureş.

„La ora actuală, prin noua achiziţie ne creştem capacitatea cu aproximativ 25% şi vom acoperi 80% din teritoriul ţării, putând dezvolta sinergii la nivel local şi internațional cu celelalte ţări din grup prin intermediul tehnologiei RFID (Radio-frequency identification). Această tehnologie permite identificarea automată şi în mod unic a articolelor textile, pe baza unei etichete electronice RFID, oferind astfel diverse informaţii cu privire la trasabilitatea textilelor. În toate aceste județe (Braşov, Prahova, Sibiu, Covasna, Mureş), Salesianer Miettex are deja clienţi către care face livrări, însă, în urma acestei achiziţii, vom optimiza logistica, prin integrarea clienţilor existenţi şi contractarea de clienţi noi”, a declarat Ec. Adrian Chiorean, Director General pe România al Salesianer Miettex.

După acestă achiziţie, Salesianer Miettex ajunge la 300 de angajaţi în România, la Braşov lucrând aproximativ 90 de persoane. Pentru spălătoria din Braşov, compania austriacă va face mici îmbunătăţiri ale fluxului tehnologic, Promar Textil realizând o investiţie majoră în anul 2014.

De asemenea, foştii proprietari ai brandului Kromatic (familia Moraru) vor colabora cu Salesianer Miettex, având în plan să dezvolte împreună noi proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul RFID şi nu numai.

„În 2014, când am definitivat investiţia de la Oradea, aveam o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro. Înainte de achiziţia de la Braşov am avut 7,3 milioane euro, iar acum, împreună cu fabrica din Braşov, vom avea o cifră de afaceri de 10 milioane euro. Estimăm că vom încheia anul 2018 cu 11,5 milioane de euro”, a mai afirmat Adrian Chiorean.

În România, compania austriacă are clienţi în domeniul hotelier (Hotel Radisson, Hotel Novotel, Garden Inn by Hilton, Hotel President Oradea, Double Tree by Hilton Cluj,  Mercure Sighișoara), automotive (Marquardt, Swoboda Hartmann, Porsche), industria alimentară (Aaylex - deţinătorii mărcii Coco Rico, Agricola Bacău, Heidi Chocolat), industria pharma (Infomed Fluids, Actavis) şi în domeniul medical, diverse spitale private şi de stat (Spitalul Matei Balş, Maternitatea Filantropia, Sanador, Medicover, Spitalul Judeţean Timişoara,  Spitalul Judeţean Oradea, Spitalul Municipal Oradea).

La nivel european, Salesianer Miettex igienizează 510 tone textile/zi în 9 ţări, are 3.300 de angajaţi şi peste 30.000 de clienţi.

Compania austriacă, o afacere de familie fondată în 1916, asigură servicii complete de închiriere a articolelor textile pentru hoteluri și restaurante, uniforme de lucru pentru industrie si comerț, cât și furnizarea de articole textile pentru domeniul sanitar. La aceasta se adaugă textilele pentru încăperi de tip CLEANROOM, produse pentru igiena grupurilor sanitare, cât şi carpete lavabile de acces standard și publicitare.