Banca Comercială Română (BCR) și Banca Europeană pentru Construcție și Dezvoltare (BERD) au semnat un credit sindicalizat în valoare de 38,7 milioane de dolari pentru dezvoltarea, construcția și funcționarea unei uzine de reciclare a uleiurilor minerale uzate la Oltenița, în județul Călărași.

Fabrica va fi construită de compania Green Oil & Lubes, parte a unui grup internațional deținut de investitorul indian Mazarali Kamumiya Saiyed. Proiectul va genera aproximativ 70 de locuri de muncă.

Investiția totală se ridică la 56 de milioane de dolari, iar uzina va avea o capacitate de procesare de 73.000 de tone pe an. Grupul de companii va contribui cu 26 de milioane de dolari, în timp ce restul de 30 de milioane de dolari vor fi asigurați printr-un credit de investiții cu participări egale acordat de BERD și BCR. În cadrul aceluiași acord financiar, BCR a aprobat și o linie de 8,7 milioane de dolari pentru finanțarea nevoilor de capital de lucru și TVA aferentă dezvoltării proiectului.

Fabrica va regenera uleiurile minerale uzate și le va transforma în uleiuri de bază pentru vânzare și reutilizare în industria auto și în alte sectoare industriale.

„Investiția abordează o problemă esențială a tranziției României către o economie durabilă și ecologică prin susținerea unei noi facilități de reciclare. Eficiența resurselor și reciclarea rămân zone cu posibilități semnificative de îmbunătățire. În medie, fiecare litru de lubrifiant generează 0,5 litri de reziduuri (ulei uzat). În prezent, în România, numai aproximativ 50% din aceste deșeuri sunt colectate si sunt utilizate în principal drept combustibil pentru producerea de energie termică în procese industriale, lucru care generează cantități semnificative de gaze cu efect de seră”, arată BCR.

Badea Clifford Chance a acționat în calitate de consilier juridic al creditorilor, în timp ce Reff and Associates este consilier juridic al Green Oil & Lubes.

BCR, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuinţe.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din România, alocând până în prezent aproape 7,5 miliarde de euro, în aproape 400 de proiecte. În 2017, banca a semnat peste 20 de proiecte, în valoare de peste 400 milioane de euro.