România a înregistrat anul trecut un volum al tranzacțiilor imobiliare de circa 900 milioane de euro, în scădere ușoară față de nivelul de 963 milioane de euro consemnat în 2017. Câteva tranzacții, în diferite stadii de negociere, au fost amânate și cel mai probabil urmează să se închidă în prima jumătate a acestui an.

Numărul contractelor de vânzare-cumpărare de proprietăți generatoare de venit (birouri, industrial, retail, hoteluri) a scăzut la 30, însă valoarea medie a tranzacției a crescut la 31 milioane de euro.

Analiza pe regiuni arată că cei mai mulți bani au fost cheltuiți pe proprietăți din București, care a cumulat peste 78% din volumul investițional, în principal datorită a două tranzacții foarte mari închise în trimestrul doi și trei. Volumele au fost dominate de tranzacțiile cu birouri (50%), iar retailul a reprezentat 35% din totalul sumelor investite.

Dedeman a realizat cea mai mare tranzacție în 2018

Cea mai mare trazacție înregistrată în 2018 a fost achiziția primelor două faze (58.000 mp) ale The Bridge, unul dintre cele mai mari proiecte din zona de Centru-Vest a Bucureștiului, de către grupul Dedeman din Bacău. Proiectul este dezvoltat de românii de la Forte Partners, iar tranzacția a marcat intrarea pe piața imobiliară a grupului Dedeman, care este liderul pieței de bricolaj din România.

O altă tranzacție notabilă a fost achiziția primelor două faze din parcul de afaceri Oregon Park (68.500 mp) din zona Barbu-Văcărescu din București de către Lion’s Head Investment. Complexul aparține dezvoltatorului Portland Trust și aceasta este prima achiziție a fondului Lion’s Head Investment, o asociere între Old Mutual Property și AG Capital, în România.

Pe segmentul de retail, cea mai mare trazacție a fost preluarea integrală a mallului ParkLake de către Sonae Sierra de la partenerul Caelum Development. Achiziția parcului de retail Militari Shopping Center deținut de Atrium European Real Estate de către MAD Real Estate pentru 95 milioane de euro reprezintă o altă tranzacție importantă.

Pe piața industrială, volumul tranzacționat a fost modest, cele mai mari tranzacții fiind realizate de grupul belgian WdP, respectiv achiziția CTP Cluj, pentru 22 milioane de euro și a Dunca Timișoara, pentru 21 milioane de euro.

Pentru acest an, în ciuda unor îngrijorări legate de evoluțiile macroeconomice, vedem o continuare a interesului investitorilor pentru România. Chiar dacă ritmul de creștere economică se va diminua, România va rămâne cel mai probabil printre performerii din UE și în 2019. De asemenea, condițiile de finanțare au început să se apropie de cele oferite pe piețele din Europa Centrală și de Est. În aceste condiții, estimăm că în 2019 volumul investițiilor va depăși 1 miliard de euro, dacă vor fi închise toate tranzacțiile aflate în discuție.

Yieldurile investiționale au scăzut anul trecut cu 25 de puncte de bază pe toate segmentele, astfel că au ajuns la 7% la retail, 7,25% la office și la 8,25% la industrial.