Piața de capital din România a încheiat în 2019 unul dintre cei mai buni ani din istoria recentă în ceea ce privește ritmul de creștere înregistrat. Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate cu excepția SIF-urilor, a livrat un randament de 35% în 2019, cea mai mare performanță a ultimului deceniu. La nivelul Uniunii Europene, România a cunoscut a doua cea mai mare ascensiune, fiind devansată doar de Grecia (+49%). Luând în calcul și dividendele, companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) și incluse în indicele BET-TR au consemnat o creștere de 47%. În ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare pe segmentul de acțiuni, aceasta a fost de peste 2 miliarde euro pe parcursul întregului an 2019. La finalul lunii decembrie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de 111,5 miliarde lei, echivalentul a 23,3 miliarde euro.

„Anul 2019 a fost anul în care am construit: am pus bazele Contrapărții Centrale, entitate fundamentală pentru dezvoltarea lichidității pieței, și am îndeplinit toate criteriile pentru a fi promovați la statutul de piața emergentă secundară”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Pentru dezvoltarea pieței locale, BVB și parteneri din domeniul energetic și financiar au înființat CCP.RO Bucharest S.A. pe 4 noiembrie 2019. Această companie va găzdui infrastructura care va permite relansarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor pentru piețele operate de BVB și OPCOM, contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe.

Tot anul trecut, a avut loc un eveniment cu semnificație istorică pentru piața de capital din România. Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, pe 26 septembrie 2019, că România va fi promovată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară. Decizia va intra în vigoare în septembrie 2020 și reprezintă recunoașterea internațională a eforturilor pe care bursa românească le-a făcut pentru a putea accede într-o nouă ligă.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București