Bursa de Valori București începe anul cu un avans ușor, într-un context internațional marcat de incertitudini

Piața de capital din România a început anul 2020 cu un ritm de creștere care s-a situat ușor peste nivelul consemnat la finalul anului trecut, în condițiile în care indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate cu excepția SIF-urilor, a oscilat în jurul valorii de 10.000 de puncte pe parcursul lunii trecute. Pragul de 10.000 de puncte a fost depășit pe 13 ianuarie 2020, fiind cea mai mare valoare înregistrată de indicele pieței locale în ultimii 12 ani. Pe plan internațional, și indicii de referință ai principalelor burse au testat nivelurile record, fără a lipsi însă corecțiile declanșate de incertitudinile globale, care și-au făcut simțită prezența în piețele externe.

„Trăim într-un context internațional marcat de volatilitate, care izvorăște din incertitudinile investitorilor cu privire la pozițiile pe care să le adopte în piețe. Dincolo de factorii externi, pot apărea și elemente interne care să cauzeze decuplări de la trendul piețelor internaționale. Este greu, în acest moment, să ne imaginăm că în 2020 vom avea un an cu o rată de creștere similară celei din 2019, de 35% pentru BET sau 47% dacă luăm în calcul dividendele. În lipsa unor factori perturbatori și dacă economia românească nu decelerează, companiile românești listate au fundamente solide să contribuie la creșterea generală a pieței și în acest an”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit 10 milioane de euro în ianuarie, în timp ce valoarea totală de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de peste 200 de milioane de euro în prima lună din 2020.

„Am demarat la finalul anului trecut cel mai ambițios proiect de dezvoltare a infrastructurii bursiere locale odată cu înființarea companiei care va opera contrapartea centrală. Pentru a putea vorbi de o mai mare reprezentativitate a bursei în economie, eforturile BVB vor trebui dublate de sprijinul autorităților statului pentru susținerea listărilor companiilor și stimularea populației să economisească în portofolii de valori mobiliare”, a mai spus CEO-ul Bursei de Valori București.

La finalul lunii ianuarie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de 110 miliarde lei, echivalentul a 23 miliarde euro.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București

German
Citește articolul precedent:
Închide