Ce să fac dacă scade piața? Ce să fac dacă vine criza? Dacă se așteaptă cineva la un răspuns, am să-l dau chiar de la început: Nu știu. Ceea ce știu este ce fac eu așa că îți spun acum pe scurt cum mi-am petrecut eu câteva zile într-un mod care s-a dovedit a-mi fi extrem de folositor, atât la nivel de dezvoltare personală, cât și pe plan investițional.

Anul trecut, am dedicat două zile din timpul meu liber unui curs: am participat un weekend întreg la un curs de prim ajutor organizat de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF). Ulterior, am făcut parte din programul „Există un erou în fiecare dintre noi” și am acordat asistență în cazuri reale unor persoane care au avut urgențe medicale. Apoi, mi-am luat concediu o săptămână ca să pot participa la un curs extins de prim ajutor realizat de SMURD și am participat ca voluntar la o unitate de Pompieri din București.

Au fost probabil cele mai utile cursuri la care am participat vreodată pentru că am învățat cum pot salva viețile oamenilor. De abia după aceea mi-am dat seama câte lucruri din ceea ce am învățat ca voluntar la serviciile de urgență mi-au folosit în gestionarea situațiilor de criză pe plan personal și profesional, dar și investițional.

Dacă nu ți se face rău când vezi sânge, nu o să ți se facă rău nici când portofoliul tău o să treacă pe roșu. Când am văzut în decembrie anul trecut scăderi de 18% în portofoliul meu, am văzut roșu în fața ochilor (la propriu, pentru că așa sunt „colorate” scăderile potențiale), însă am decis să tratez situația ca un caz de statistică. Acum, portofoliul e pe „verde”, adică pe plus, dar tot ca un caz de statistică îl privesc.

Dacă nu poți să-ți păstrezi calmul în situații de criză, riști să devii tu însuți un caz. Siguranța salvatorului este primul principiu pe care îl înveți când acorzi primul ajutor. Pe scurt, el spune să nu devii tu însuți un caz pe lângă cazurile la care intervii. Controlul emoțiilor în investiții este cel mai bun manager de bani. Și nu e bun doar pentru bani, ci și pentru sănătatea mintală.

Dacă nu renunți după primul hop, înseamnă că ești făcut pentru domeniul ăsta. Primul caz real în care am acordat asistență ca voluntar m-a făcut să-mi transpire palmele și mi-a crescut frecvența cardiacă. Știam ce aveam de făcut, dar aveam emoții. Dincolo de cauza în sine, a trebuit să conving persoana care avea nevoie de ajutor să rămână calmă. În investiții, volatilitatea înseamnă suișuri și coborâșuri. În piață rămân cei care știu că amândouă oferă oportunități.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București