Ce rol jucați dvs.? Firma ca loc de joacă și scenă

masca
Foto: Chones/Depositphotos.com

Cunoaștem cu toții metafora locului de joacă sau a scenei. Câteodată spunem destul de concis: „Viața este un joc”, dar rareori cercetăm mai amănunțit. Și dacă ar fi așa? În tradiția hindusă viața este văzută ca un mare joc, a cărui miză este de a ne regăsi sinele. Poveștile oamenilor care au ajuns la un nivel profund al cunoașterii de sine, dincolo de orice context de viață, ne spun că acest lucru se petrece nu doar trecând prin experiențe plăcute, ci, mai ales, cele pe care dorim să le evităm, cele care dor, sunt cele care au capacitatea de a ne transforma și a ne ajuta să ajungem la noi.

În ultimele articole am vorbit despre intuiție și puterea observației, dar și despre comunicarea inimii. Să mergem acum un pas mai departe și să presupunem că fiecare dintre noi „trebuie” să ajungă în viața sa la anumite realizări de măiestrie personală, la acel self mastery pentru care nu există noțiuni precum „pozitiv” sau „negativ”, „bine” sau „rău” . Cineva care a suferit un infarct, deseori se întâmplă să își schimbe în totalitate viața, adoptă calmul și o nouă bucurie de viață; un divorț sau concedierea de la locul de muncă pot fi un îndemn de a asculta mai mult vocea interioară și de a dezvolta încredere în sine. Pentru astfel de experiențe nu există o imagine mai bună decât cea a locului de joacă sau a scenei, unde experimentăm viața prin interacțiunea cu alți oameni, care joacă roluri în etape sau circumstanțe speciale ale vieții noastre. Fiecare dintre noi participă la acest mare joc, în principiu, fără a ști acest lucru.

În lumea noastră rațională și liniară, pe care ne-am creat-o singuri, totul este pus sub semnul întrebării, analizat și structurat, etichetat. Ceea ce nu este explicabil în termenii rațiunii, nu există. Știința a cucerit pas cu pas tainele inexplicabilului, transformându-l în explicabil și a sădit credința conform căreia are valoare de adevăr doar ceea ce poate fi explicat și dovedit științific.

Departe de mine intenția de a nega importanța gândirii științifice, însă vă propun, pe lângă gândirea rațională, să învățăm să avem încredere și în cunoașterea noastră intuitivă. Vă invit să priviți conștient atunci când vă pregătiți în fiecare dimineață pentru această scenă: îmbrăcăminte, accesorii, prezență, frizură, ultima privire în oglindă înainte de a părăsi casa sau liftul. Deja jucați atât de bine, încât nici măcar nu mai sunteți conștienți de acest lucru. Dar ce jucați?

Pe parcursul activității mele profesionale de 25 ani, în multe și diferite „locuri de joacă” am identificat și am putut să studiez roluri pe care le regăsim în orice organizație, indiferent de țară, domeniu, formă de organizare. Am înțeles că aceste roluri pe care le jucăm nu sunt poziții la locul de muncă, ci sunt forme arhetipale, care ne însoțesc și care se activează în anumite etape, momente sau medii în care se desfășoară viața noastră. Priviți această listă, încercați să recunoașteți rolurile și măștile, dvs. și ale celorlalți. Deși nu este vorba despre poziții în cadrul firmei, veți recunoaște rapid care roluri „se potrivesc” anumitor poziții:

– Clown: Se strecoară în multe roluri, face haz fără a ajunge el însuși în pericol

– Domnitor: Regele, persoana de conducere care se află în mod distanțat deasupra tuturor, inaccesibil

– Macho: Sigur pe sine, pune accent pe cum arată și ce îmbracă, este indispensabil, consideră că nimic nu se întâmplă fără el

– Mamă: Rezolvă problemele altora, oferă protecție, uită adesea propriile probleme

– Jucător: Îi place să se joace cu oamenii, cu banii și cu proiecte, speculant la bursă de exemplu

– Pacificator: Se oferă ca mediator, aduce părțile certate la un loc

– Războinic: Cucerire de noi piețe, fără frică de provocări, lupte

– Concesivul: Nu dorește ceartă, evită conflictele, visează la o lume mai bună

– Sceptic: Peste tot sunt probleme și griji, ajunge cu greu la fapte

– Politician: Comunicator iscusit, știe cum trebuie să joace în propriul avantaj, elocvent

– Prințesa: „Este greu și frivol” ce are de făcut, consideră că sunt lucruri sub demnitatea sa, mereu merită mai mult

– Judecător: Gândește mereu în termeni de corect sau greșit, de cele mai multe ori foarte conform normelor

– Manipulator: Știe să îi câștige pe alții pentru cauza sau interesul său, de obicei discret, în spatele culiselor

– Erou: Îi place să realizeze imposibilul, să fie punct de referință pentru alții

– Polițist: Apărător al valorilor și principiilor, intervine atunci când acestea sunt amenințate

– Înțelept: Se află deasupra tuturor lucrurilor, are un punct de vedere înțelept, are imaginea de ansamblu

– Ascultător: Îi ascultă cu plăcere pe ceilalți, fără a-și spune propria părere, persoana care înțelege

– Ezitantul: Nu se poate hotărî, are probleme în a decide pentru orice

– Performant: Îi place să „performeze”, să îi depășească pe alții, să fie cel mai bun

– Povestitor: Îi umple pe alții cu povești (probleme, conciliere, băgare în ceață)

– Artist: Îi place să creeze, se identifică cu creația, foarte sensibil la feedback

– Motivator: Știe să îi atragă pe alții, să dezvolte o viziune

– Explorator: Curios, noul îl stimulează, fără frică

– Coleric: Sensibil, parțial frustrat latent, foarte des negativist și temperamental

– Gânditor: Strateg, persoană care face planuri, pătrunde tematica în mod intelectual, întocmește scenarii

– Rebel: „Nu cu mine“, „asta nu accept“, blochează, de obicei și este deseori jignit

– Îndrăgostit de detaliu: Analizează cu plăcere numere, descoperă imediat mici coerențe, ține cu dinții

– Cameleon: Se adaptează rapid circumstanțelor noi (de exemplu noului șef), deseori fără coloană vertebrală

Imaginați-vă totul ca o piesă de teatru. În ce rol vă aflați acum? Care este rolul pe care îl jucați cel mai mult? Gândiți-vă care sunt cele trei roluri principale în jocul dvs. Ce spun acestea despre dvs.? Sunteți mulțumiți cu aceste roluri? Reflectă adevărata dvs. ființă? Lăsați-vă câteva momente timp de gândire. Parcurgeți apoi din nou lista și gândiți-vă pe care dintre roluri ați vrea să le jucați mai des în viața dvs. Ce spune comparația dintre rolurile actuale și acelea pe care vi le doriți despre satisfacția și fericirea dvs. personală la locul de muncă? Când studiați rolurile, redescoperiți cu siguranță și anumite influențe ale părinților dvs. Tatăl strict, dominator și impunător își atrage copilul rebel. Poate recunoașteți și unele temeri care se manifestă la anumite roluri, precum la Concesiv sau la Ezitant? Cu siguranță aici se regăsesc și anumite strategii de supraviețuire învățate în copilărie, în anii de formare, prin programarea parentală sau din condiționarea socială, când ați învățat cum să stabiliți și să vă negociați relațiile cu ceilalți.

Nu priviți studiul rolurilor dvs. ca o invitație la autocritică, ci ca pe o modalitate de a avansa puțin pe drumul măiestriei personale. Observați-vă în viitor repertoriul de roluri pe care vi le-ați creat pentru a „juca” pe diferitele „terenuri de joacă” ale vieții dvs. Conștientizați când sunteți într-un anume rol, dați-i un nume și încercați să nu vă identificați cu el, simțiți că este doar o mască pe care o puteți da la o parte când doriți. Care ar putea fi exercițiile de învățare ale Ezitantului sau ale Cameleonului? Care sunt temerile ascunse ce se vor a fi observate?

Obișnuiți-vă cu gândul că în „dotarea” cu care luați startul în jocul vieții sunt anumite „teste” sau „sarcini” cărora va trebui să le faceți față; nu priviți ca pe o fatalitate, ci ca pe o oportunitate de a descoperi mai multe despre cine sunteți cu adevărat, dincolo de orice rol, ceea ce depășește cu mult materialismul și superficialitatea vieții cotidiene. Puteți apoi să transcedeți aceste roluri prin jucarea, respectiv schimbarea, în mod conștient.

În final, locul de joacă vă ajută să ordonați toate întâmplările din jurul dvs. într-un alt context, indiferent dacă este vorba despre conflict, alegeri parlamentare sau un șef nou al firmei. Toate sunt doar jocuri care conțin experiențe ce se doresc a fi trăite. Observați întotdeauna ce înseamnă toate acestea pentru dvs.: care convingeri se manifestă, ce spune ego-ul „dvs.” despre acest lucru, care temeri apar, etc. Totul este doar o parte a unui mare joc … începeți să îl înțelegeți pentru dvs.

 

de Dr. Michael Schroeder

German
Citește articolul precedent:
Închide