CEC Bank a înregistrat un profit net de 114,1 mil. lei în T1, mai mare cu 26%

CEC Bank, instituția financiară cu cea mai lungă tradiție și cea mai extinsă rețea teritorială din România, a înregistrat un profit net de 114,1 milioane de lei la sfârșitul primului trimestru din 2020, în creștere cu 26% față de perioada similară a anului trecut.

„Am avut un debut de an promițător. Mai ales în primele două luni din 2020, am consemnat o creștere robustă a portofoliului de credite și a veniturilor, care au continuat trendul de creștere de anul trecut. Situația s-a schimbat după apariția pandemiei de coronavirus, care a determinat reducerea abruptă a activității economice și, implicit, scăderea  cererii de credite după declanșarea stării de urgentă. Banca s-a concentrat, după declararea situației de urgență, pe măsuri pentru a asigura continuitatea activității și pe soluții pentru clienții persoane fizice și companii afectate de criză. În primul trimestru, am continuat eforturile în direcția digitalizării și modernizării: plățile cu cardul au crescut cu 50%, iar  numărul de utilizatori de Internet și Mobile Banking cu 40%, față de perioada similară din 2019. În această perioadă, CEC Bank a lansat o serie de servicii noi: plățile cu cardul de pe mobil, procesul de înrolare online a noilor clienți, în linie cu planul nostru de afaceri”, a declarat, într-un comunicat, Bogdan Neacșu, Președinte, Director General CEC Bank.

Banca a înregistrat în primul trimestru venituri din dobânzi de aproximativ 372 milioane de lei, în creștere cu 15% față de primele trei luni ale anului trecut, iar veniturile din comisioane s-au majorat cu 13%, până la circa 73 de milioane de lei.

„CEC Bank a continuat și în 2020 să-și consolideze poziția și performanța financiară. Astfel, activul net bilanțier a crescut în trimestrul I 2020 la 36,5 miliarde de lei, cu 11% mai mult față de sfârșitul lui 2019”, se spune în comunicat.

Soldul creditelor (la valoare brută) a fost de 20,8 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru, în ușoară creștere față de finele anului trecut. 

Banca a acordat credite noi în valoare de peste un miliard de lei în primul trimestru, inclusiv 773 de finanțări către IMM-uri, în valoare de peste 585 milioane de lei.

Sursele atrase de la clientela nebancară au însumat circa 29 miliarde de lei, în urcare cu 4% față de sfârșitul lui 2019, iar valoarea titlurilor de stat din portofoliul CEC Bank la sfârșitul trimestrului s-a ridicat la peste 10 miliarde de lei, în creștere cu 32% față de decembrie 2019.

„În linie cu obiectivele strategice, CEC Bank a reușit să își îmbunătățească și indicatorii prudențiali. Astfel, indicatorul de solvabilitate a băncii pentru primele trei luni este de 20,96%, în creștere semnificativă față de perioada similară a anului trecut (16,45% pentru trimestrul 1 din 2019). Indicatorul de lichiditate se ridica la cca. 200% la sfârșitul perioadei, dublu față de nivelul minim de 100% conform reglementărilor. Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,02% la 31.03.2020, situându-se la un nivel apropiat de media din sistemul bancar”, arată banca.

Adunarea Generală a acționarilor a aprobat situațiile financiare auditate ale CEC Bank aferente anului trecut.

În 2019, CEC Bank a obținut un profit brut de 478,98 milioane lei, profitul net înainte de repartizare fiind de aproape 400 milioane lei (399,6 milioane lei), în creștere cu 7% față de anul 2018. Veniturile nete din comisioane s-au majorat cu circa 16,2%, iar veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creștere ușoară, de circa 3,6%.

„CEC Bank a continuat să susțină economia României, urmărind  totodată  îmbunătățirea indicatorilor de prudență bancară și eficientizarea fluxurilor operaționale”, se precizează în comunicat.

La sfârșitul lui 2019, valoarea activului net al CEC Bank s-a ridicat la 32,9 miliarde lei, în creștere cu 12% față de 2018. Banca a acordat credite noi în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, din care 1,7 miliarde de lei – credite pentru persoane fizice și 4,3 miliarde de lei – credite acordate companiilor și autorităților publice.  

Pe segmentul persoanelor fizice, portofoliul de credite noi a avut o distribuție echilibrată între creditele pentru locuințe și cele pentru consum. Numărul de creditele noi pentru locuințe din oferta proprie CEC Bank (2.240 credite noi) l-a depășit pe cel al împrumuturilor prin programul Prima Casă (1.790 credite noi).

Pe segmentul companiilor, agricultura și industria au fost domeniile către care s-au orientat cele mai multe credite noi: peste 5.500 de finanțări pentru agricultură, în valoare de peste un miliard de lei și aproximativ 500 de credite noi pentru industrie, în valoare de peste un miliard de lei.

Soldul depozitelor a crescut la 27,8 miliarde lei în 2019 (+10,3%), avansul fiind în principal generat de depozitele atrase de la clienții persoane fizice (+1.856 milioane lei). 

„La sfârșitul lui 2019, indicatorul de solvabilitate al băncii s-a îmbunătățit și a ajuns la 23,1% (față de 17,3% în 2018), în condițiile în care banca a beneficiat de o majorare de capital de 940 de milioane de lei. Rata de profitabilitate a capitalurilor a fost de 12,57%, peste media din sistemul bancar (11,19%). Rata creditelor neperformante a scăzut de la 6% la 5%, fiind puțin peste media din sistemul bancar”, mai arată CEC Bank.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și active de 32,9 miliarde lei, la sfârșitul anului 2019.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească, care oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking și phone-banking (Tele CEC).

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, este unicul acționar al CEC Bank, iar în luna noiembrie 2019, în urma acordului Comisiei Europene, capitalul băncii a fost majorat cu 940 milioane lei.

German
Citește articolul precedent:
Închide