Majoritatea oamenilor își imaginează că soluția la un anumit tip de criză nu poate fi decât una tot din cercurile care au creat-o, că o soluție economică poate rezolva o criză economică sau că rezolvarea unei complicate situații financiare este tot de natură financiară. Paradoxal, s-ar putea ca în majoritatea cazurilor, nu în toate, e drept, și nu în mod excluziv, soluțiile cele mai bune să fie altele decât cele legate în mod evident de domeniul respectiv.

Când vorbim de investiții, de scăderea / creșterea sau de puținătatea / multitudinea lor, mass-media generaliste prezintă cu precădere trei tipuri de investiții: cele străine (investițiile directe în economie), cele ale statului (cu precădere cele din infrastructură) și cele ale mediului privat în economie (mai ales când vine vorba de crearea de noi locuri de muncă). Apoi, pe ­site-urile specializate găsim articole cu referire la investițiile în capitalul uman sau la cele care au loc în piața de capital, de exemplu.

Întrebați 10-20 analiști care sunt cei mai importanți indicatori de investiții pe care îi urmăresc și veți fi surprinși să vedeți cât de diferit se vede acest capitol uriaș al investițiilor. Tocmai pentru că e un capitol uriaș, dacă nu pornești de la lucrurile simple, totul riscă să devină copleșitor.

Înainte de a începe proiectul 7/24 Capital la Bursa de Valori București (BVB), prima întrebare a fost: cui vrem să ne adresăm? Așa se face că atunci am realizat că e nevoie să plecăm de la o altă abordare. Să nu mai vorbim pentru aceiași 70.000 de oameni care au deja conturi reale de tranzacționare, ci să ne extindem mesajul către sutele de mii de oameni care își doresc o alternativă reală pentru economiile lor.

Sunt mulți investitori? Sunt puțini? În România sunt puțin peste 4 milioane de angajați, din care 1 milion sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Dacă toți ceilalți 3 milioane de salariați ar fi potențiali clienți ai bursei, raportat la cele aproape 70.000 de conturi existente, atunci vorbim de o rată de conversie de 2,3%! Și de aici desprindem două lucruri. În primul rând, o bursă nu poate fi mai puternică decât economia țării ei. În al doilea rând, întrebarea dacă sunt mulți sau puțini investitori devine cvasi-irelevantă când ne uităm la indicatorul pe care toți analiștii îl ignoră și care își arată efectele peste 20 de ani: investiția în educație. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, românii alocă 4 (patru) lei pe lună pentru educație! Adică 0,3% din cheltuielile lunare ale unei familii sunt realizate pentru educație. Când cifra de dinainte de virgulă nu va mai fi zero, de abia atunci vom putea vorbi de educație, inclusiv educație financiară.

Vorbeam la început de indicatori privind investițiile. Nu vreți să știți câți indicatori pot fi urmăriți la bursă! Doar că toate acele cifre fără înțelegerea lor n-ar face decât să ne spună că putem fi buni contabili. Ce e în spatele cifrelor și ce urmează după cifrele pe care le vedem, de abia de aici începe secretul bursei. Un secret care nu mai este de mult timp un secret: autoeducația și educația (financiară) reprezintă calea spre un viitor financiar solid și cel mai bun activ în care puteți începe chiar de azi să investiți sunteți chiar voi înșivă!

 

de Florin Cepraga, Senior PR Specialist, BVB