Firmele din România ar trebui să-şi crească gradul de capitalizare, iar 2018 este un an foarte bun pentru listarea pe bursă, au declarat analiștii prezenți la evenimentul „Cum vor arăta indicatorii macroeconomici ai României în 2018?”, organizat de Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Companiile din România sunt subcapitalizate și multe dintre ele nu pot accesa nici măcar un credit bancar din acest motiv. Dacă vii la bursă, îți rezolvi problema de capitalizare, partea de evaluare pe care o găsești acum pe bursă e atractivă, deci prețurile pe care le poți obține ca emitent de acțiuni probabil că sunt destul de bune fiindcă ne aflăm la această fază foarte bună a ciclului economic și financiar. Deci, mă uit cu interes la anul 2018 în ceea ce privește potențialele listări,” a susținut Horia Braun Erdei, economist-șef în cadrul BCR. Iată primul motiv.

Să nu uităm însă de cadrul macroeconomic. Cu o rată anuală de 3,3% în 2017, inflația a ajuns la cel mai mare nivel din august 2013. „Într-un context în care costul banilor este aşteptat să crească din cauza presiunilor inflaţioniste, 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă. Din perspectiva venitului, consumul este la un nivel semnificativ pentru a încuraja investiţiile şi creşterile veniturilor pentru anul în curs. Din perspectiva alternativelor de finanţare, anul 2018 este favorabil pentru listarea la bursă,” a spus Iancu Guda, președintele AAFBR. Iată cel de-al doilea motiv.

Semnalul dat de Banca Națională a României la început de an prin majorarea dobânzii-cheie la 2%, prima majorare din 2008 încoace, e un prim indicator de creștere a costului de finanțare și, în acest context, listarea pe bursă reprezintă o opțiune serioasă pentru companii. „Mai clar, e mai bine să vii pe piața de capital decât să te împrumuți în momentul în care factorul de producție devine mai greu accesibil, mai scump,” a spus Ciprian Dascălu, economist-șef ING. Iată cel de-al treilea motiv.

Piața locală de capital a cunoscut în 2017 unul dintre cei mai dinamici ani din istorie. „Au avut loc 4 listări ale companiilor private și 9 emisiuni de obligațiuni corporative, iar randamentele dividendelor sunt printre cele mai mari din lume conform analiștilor,” a declarat Lucian Anghel, președintele BVB. Iată așadar cel de-al patrulea motiv pentru care o companie ar trebui să ia în considerare să intre în această ligă a companiilor listate.

Lichiditatea, indicator adus în discuție mult timp de criticii pieței românești de capital, a crescut semnificativ anul trecut: media zilnică a valorilor tranzacționate pe toate tipurile de instrumente financiare de la BVB a ajuns în 2017 la 12,1 milioane euro, în creștere cu 25% față de 2016. Iată cel de-al cincilea motiv pentru care 2018 ar putea fi unul dintre cei mai buni ani pentru listarea pe bursă.

de Florin Cepraga, Senior PR Specialist, BVB