Colliers: Producția ar putea accelera pe perioada verii, iar acumularea stocurilor ar putea duce la o creștere pe termen scurt a cererii pentru spații de stocare

Silviu Pop, Head of Research pentru România la Colliers International

Multe unități de producție din România și-au încetat operațiunile la scurt timp după izbucnirea epidemiei de Covid-19, pentru a proteja angajații împotriva răspândirii virusului, însă încetinirea producției din ultimele luni se va ajusta prin accelerarea livrărilor în perioada verii, iar stocurile mai mari deja acumulate ar putea genera o creștere pe termen scurt a nevoilor pentru spații de depozitare, potrivit unei analize Colliers International.

„În România, potențialul de dezvoltare a producției rămâne crescut, primele semne de revenire fiind așteptate chiar din următoarele luni, în linie cu tendințele la nivel european, ritmul economic local fiind strâns legat de cel al țărilor din Vest. Cele mai multe unități de producție din România și-au reluat deja activitatea, dar unele operează încă la o capacitate redusă pentru a respecta normele de siguranță și pentru a se adapta la cererea mai scăzută din anumite sectoare”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță imobiliară.

În acest context, unitățile de producție înregistrează o creștere a stocurilor sau a materialelor și componentelor care sunt parte din lanțul de producție în această perioadă, ceea ce va determina o creștere a nevoii de contracte de leasing mai flexibile în cazul în care cererea nu revine în același ritm cu producția, potrivit analizei Colliers International.

Producția ar putea accelera însă în perioada verii pentru a recupera lunile slabe din primăvară, similar unităților de producție din țările vestice. Din calculele Colliers International, în ani obișnuiți, producția atinge vârfuri în România în perioada octombrie-noiembrie, când nivelul este cu 9% mai ridicat decât media altor luni, iar a doua cea mai importantă perioadă este primăvara. Pentru industria auto, atât din România cât și din alte țări importante precum Germania, Polonia sau Marea Britanie, luna martie se dovedește a fi cea de vârf.

„După 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ceasul intern al industriei locale bate după ritmul din piețele occidentale dezvoltate. Și, cum mai bine de 40% din exporturile României merg doar către principalii trei parteneri externi – Germania, Italia și Franța, era cumva de așteptat ca fabricile locale să lucreze într-un ritm similar. O precizare importantă este însă că România și restul țărilor emergente din regiune  sunt mai corelate cu Germania decât cu Italia și Franța în sensul că impactul concediilor din lunile de vară este mai redus”, a declarat, în comunicat, Silviu Pop, Head of Research pentru România la Colliers International.

Potrivit analizei Colliers International, un potențial nou val de Covid-19 în toamna acestui an ar putea avea impact chiar mai mare asupra producției decât până acum. Deși imprevizibil, acesta este un scenariu de risc care trebuie luat în considerare, mai ales ținând cont de importanța acestor luni pentru activitatea de producție, notează compania.

„Piața este deocamdată într-o stare de așteptare, dar are potențial ridicat de dezvoltare în zona de producție, pe fondul resurselor mai bune de forță de muncă neutilizată, la costuri ale muncii sensibil mai mici decât în alte țări membre din regiune și comparabile cu media Chinei. Astfel, o revenire rapidă a economiei – scenariu pe care mizează numeroși specialiști pentru economia globală – va genera efervescență pe piața spațiilor industriale și logistice din România, atenuând efectele pe termen lung ale unei eventuale evoluții nefavorabile în a doua parte din 2020”, a afirmat Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

Colliers International Group este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor, cu operațiuni în 68 de țări. În 2019, veniturile corporate au fost de peste 3 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari inclusiv afiliații), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.

German
Citește articolul precedent:
Închide