Disponibilitatea forței de muncă bine pregătită, competiția mai redusă, dar și proximitatea de Vestul Europei au determinat o creștere susținută a pieței de birouri în ultimii ani din punct de vedere al dezvoltării de noi proiecte și în afara Bucureștiului. Fie că vorbim de companii de IT, de servicii financiare, de outsourcing internaționale sau de start-up-uri locale care furnizează servicii clienților internaționali, expansiunea acestora a contribuit la dinamica pieței de birouri din marile orașe din țară. În acest sens, la finele acestui an estimăm că în principalele patru orașe din afara Bucureștiului, stocul de spații moderne de spații de birouri va crește cu aproape 25%, ajungând la circa 865.000 metri pătrați (mp). La sfârșitul anului trecut, în cele trei orașe stocul era de 705.000 de mp.

În Timișoara, stocul va crește cu aproape 50%

Timișoara este una dintre cele mai dinamice piețe de birouri din România, livrările anunțate pentru 2018 fiind cele mai mari dintre cele trei orașe din afara Bucureștiului analizate. Proximitatea față de Europa de Vest și o prezență puternică a companiilor de producție în zonă au dus la un interes din ce în ce mai crescut pentru spații de birouri și la o evoluție spectaculoasă a ofertei noi. La finele anului trecut, în Timișoara erau construiți 180.000 mp de spații moderne de birouri, după ce în 2017 au fost construți 31.000 mp. În 2017, oferta nouă a fost absorbită complet, având în vedere că au fost tranzacționați peste 31.000 mp de spații de birouri. În aceste condiții, dezvoltatorii au crescut miza pentru acest an și au anunțat proiecte a căror suprafață totală reprezintă mai mult decât dublul livrărilor din 2017, respectiv circa 83.000 mp. Rata de neocupare în Timișoara este foarte redusă, respectiv de sub 5%.

Clujul, atractiv pentru companii de IT și start-up-uri locale

Cluj-Napoca este al doilea oraș ca mărime din România și are una dintre cele mai mari densități de studenți raportată la numărul de locuitori. Aceste elemente, la care se adaugă numărul mare de universități tehnice și de IT, precum și buna conectivitate cu Vestul Europei, fac din Cluj o destinație ideală pentru companiile din domeniul IT și un mediu propice pentru un număr ridicat de start-up-uri care deservesc clienți internaționali. Cluj-Napoca are cel mai mare stoc de spații moderne de birouri din afara Bucureștiului, care a totalizat la finele anului trecut 250.000 mp. Pentru acest an, stocul se va apropia de pragul de 300.000 mp. Dezvoltatorii, încurajați de cerere și de rata de neocupare de sub 5% a clădirilor existente, au anunțat pentru 2018 livrări de circa 43.000 mp. Suprafața care va fi livrată în acest an este aproape dublă față de 2017 (22.500 metri pătrați).

Studenții din Iași, forță de muncă pentru companiile de outsourcing

Iași, unul dintre cele mai vechi centre universitare din România, are cea mai numeroasă populație de studenți și o rată a șomajului mai ridicată comparativ cu Timișoara și Cluj-Napoca. Acești factori atrag chiriașii mari, în principal companiile de outsourcing. În Iași, proiectele moderne de birouri construite totalizează 180.000 mp, în condițiile în care anul trecut nu a fost livrat niciun proiect, iar cererea brută a fost de peste 10.000 mp. Pentru 2018, dezvoltatorii au anunțat doar 9.200 mp spații noi, astfel că la finele anului stocul total va fi de 190.000 mp.

Brașov, a cincea piață de birouri ca mărime din România

Piața de birouri din Brașov este a cincea cea mai mare din România, cu un stoc de puțin sub 100.000 mp. Cererea este generată în principal de către companiile din domeniul IT și BPO, care văd orașul ca o alternativă pentru extindere eficientă din punct de vedere al costurilor și sunt atrase de forța de muncă cu abilități multilingvistice. Pentru acest an, stocul va crește la 125.000 mp, prin livrarea unei singure clădiri.