Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Sika România, parte a grupului elvețian Sika, intenționează să preia producătorul local de materiale de construcții Adeplast.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, se arată într-un comunicat al instituției.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naționale de concurenţă, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial.

Sika, producător elvețian de materiale chimice specializate, are o poziţie importantă pe piaţa dezvoltării şi producţiei de sisteme şi produse de etanșare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie utilizate în sectorul construcţiilor şi în industria auto. Grupul elvețian are filiale în 101 ţări din întreaga lume şi deţine peste 300 de unităţi de producţie.

Subsidiara din România a concernului elveţian a fost înfiinţată în 2002, iar în iunie 2008 a dat în folosinţă o fabrică de aditivi la Braşov, prima unitate de producţie Sika din România. Ulterior, Sika s-a extins pe piața locală prin inaugurarea unei fabrici de mortare la Căpuşu Mare, judeţul Cluj, iar la finele anului 2018 a anunțat preluarea Arcon Membrane din Sfântu-Gheorghe, producător de membrane bituminoase pentru sisteme de acoperișuri și hidroizolații.

Adeplast are sediul în Ploieşti şi produce o gamă largă de mortare pentru construcţii şi izolaţii termice (EPS) pentru soluţii de anvelopare a construcţiilor. Compania operează patru fabrici moderne, în Oradea, Ploieşti, Roman şi Isalniţa. Adeplast a fost fondată în anul 1993, în Oradea, de către omul de afaceri Marcel Bărbuț.