Sunt cel puțin două lucruri mai importante decât noi. Financiar vorbind, desigur. Rata la casă și rata la mașină. În mai bine de un sfert de secol de capitalism de tranziție și autohtonizat, câți oameni ați auzit să zică „am plătit rata pentru investiția în mine”?

Pe ce loc sunteți „voi” în coșul de cheltuieli lunar? Voi, da, voi cei care citiți acest text, pe ce loc sunteți voi și viitorul vostru în viața voastră? Suntem departe de ceea ce putem fi, nu pentru că nu am putea ajunge acolo, ci pentru că nici nu plecăm. Obișnuința, nu obstacolul, e cel mai mare dușman al oricărei încercări de a merge mai departe.

Și, apoi, mai e așteptarea. Așteptăm să fim plătiți pentru ceva. Ne așteptăm să fim plătiți pentru ceea ce facem la serviciu, iar acest concept de „a fi plătit” înseamnă că altcineva face plata, nu noi. Prin urmare, extrapolăm din comoditate acest concept și așteptăm să fim plătiți să ne meargă bine și în viitor. Doar că pentru acest lucru nu depunem în prezent niciun fel de muncă, niciun fel de efort. Cel mai dur exercițiu de onestitate sună astfel: ești managerul tău, ești managerul propriei persoane, și atunci cu cât te-ai plăti pe tine pentru ceea ce ai făcut pentru tine?

La întrebarea aceasta răspunsul îl dă bursa, piața de capital în general. Cu 100 de lei, sau 100 de euro (sau altă valută) sau cu orice altă sumă, poți investi în tine lună de lună – sau ori de câte ori vrei – o parte din banii pe care îi câștigi. De aceea, când te duci la mall și te uiți să vezi cât costă o rochie sau o cămașă, întreabă-te: cu cât m-am plătit pe mine de acum pentru mine cel din viitor? Sau, mai bine, alege un fond de investiții și întreabă acolo ce ai putea să faci cu 100 de lei pe lună timp de 10 ani, 20 de ani sau 30 de ani.

Dacă ai fi un apartament, ce rată ai plăti pe lună pentru tine și pe câți ani? Dacă ai fi o afacere de care ai avea grijă 100 de ani, cât ai investi în tine și pe ce perioadă? Care e ideea: vrei să ai o casă, atunci investești constant; vrei să ai un business, atunci investești ce ai mai bun în afacerea respectivă; vrei să ai un viitor, atunci începi azi și ți-l faci singur. Cu 100 de lei, timp de 30 de ani și cu un randament de doar 6% pe an, poți ajunge la 100.000 de lei. Vrei mai mult? Cei 100 de lei pot fi 100 de euro și atunci ai putea ajunge la 100.000 de euro. Practic, viitorul tău ar putea valora cât un apartament acum fără să plătești rată la casă.

Concluzia e că în momentul în care patru pereți vor valora mai puțin decât viitorul tău, de abia atunci vei înțelege că investind în tine poți avea cel mai mare câștig.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București