Daniel Marcu, director general ecoplus International Romania: Am reușit să sprijinim cu succes investiții directe în valoare de 15 milioane de euro

hw-8312

ecoplus International, agenția economică a Austriei Inferioare în România, conectează companiile din Austria Inferioară și România. De la înființarea sa în anul 2007, Daniel Marcu conduce biroul ecoplus International din Timișoara. În acest interviu, el dezvăluie cum pot firmele românești să profite de ajutorul ecoplus International.

Domnule Marcu, care sunt obiectivele ecoplus International?

Căutăm distribuitori pentru companiile din Austria Inferioară, respectiv produse și tehnologii inovatoare din Austria Inferioară pentru companiile românești – și le susținem până la începerea unei colaborări. În ultimii zece ani am reușit să sprijinim cu succes proiecte în valoare de aproximativ 15 milioane de euro și peste 100 de cooperări în vânzări. De asemenea, consider că sarcina mea este de a prezenta companiilor din Austria Inferioară potențialul pieței românești și de a trezi interesul pentru România ca piață.

Filiala ecoplus International din Timișoara joacă de zece ani un rol central și reprezintă un punct important de contact pentru companiile românești și cele din Austria Inferioară. Numeroși reprezentanți din domeniul politic și economic au venit la sărbătoarea aniversară „10 ani ecoplus International Romania“.

Care sunt serviciile concrete pe care le oferă ecoplus International Romania?

Sprijinim companiile din Austria Inferioară în căutarea unor parteneri de afaceri potriviți din România, însoțim clienții noștri la întâlniri și acționăm ca moderator intercultural. Câteva companii din Austria Inferioară au înființat filiale în România – și pentru aceasta le oferim suport. Desigur, organizăm și misiuni economice, evenimente specializate și altele asemănătoare, cu o abordare mult orientată spre afaceri și anteprenoriat. Odată cu introducerea de noi produse, respectiv servicii sau tehnologii noi, companiile românești câștigă un avantaj competitiv, fiind o situație profitabilă pentru ambele părți.

Duma
Daniel Marcu alături de fostul ambasador al Austriei la Bucureşti, E.S. Gerhard Reiweger

În ce domenii activează preponderent clienții cărora le oferiți consultanță? Puteți oferi câteva exemple de companii care au beneficiat de asistență din partea ecoplus?

Nu există din partea noastră restricții pe anumite domenii, pe de altă parte observăm cristalizarea unor noi branșe, cu un potențial semnificativ mărit, din punctul nostru de vedere. Datorită localizării geografice a biroului nostru, în Timișoara, sectorul agricol este cu siguranță un punct important – iar Austria Inferioară are multe de oferit în domeniul tehnologiei agricole. Printre clienții noștri se numără companii din domenii foarte diferite – spectrul variază de la alimente, cosmetice, produse chimice, inginerie mecanică și instalații până la tehnologii și infrastructuri în construcții, precum și energii regenerabile.

Ce așteptări au investitorii austrieci de la factorii de decizie locali pentru creșterea expunerii pe piața românească?

Antreprenorii doresc să facă afaceri, ceea ce înseamnă că dezvoltarea și dinamica pieței sunt cerințe de bază. Economia românească a recâștigat un ritm enorm – ceea ce e bine pentru noi! Sarcina politicii este aceea de a crea condiții în care este posibilă activitatea antreprenorială– cu puține bariere și transparență ridicată. În orice caz, previzibilitatea și certitudinea juridică sunt factori esențiali, în special pentru investitori. Din partea investitorilor austrieci a existat un interes crescut în ceea ce privește domeniul energiei regenerabile, care ulterior s-a temperat puternic. Recent, am reușit să organizăm la București o întâlnire între ministrul Energiei și câteva companii austriece.

Care sunt cele mai importante proiecte pe care ecoplus International Romania intenționează să le implementeze în 2018?

Accentul se va pune pe domeniile panificației și patiseriei. Experiența noastră a arătat că este important sprijinul individual. Pentru brutăriile și cofetăriile românești planificăm în prima jumătate a anului 2018 o delegație pentru schimb de experiență în Austria Inferioară. Un alt accent se va pune pe tehnologia agricolă și agricultura inteligentă. După succesul avut cu primul nostru „Feldtag” despre agricultura inteligentă, vom organiza și în 2018 acest eveniment. Văd, de asemenea, potențial de cooperare și în domeniul construcțiilor ecologice și eficienței energetice. Austria Inferioară are aici un rol de pionierat – iar România poate să preia câte ceva. Un foarte bun exemplu este petWALK. Compania produce uși inteligente, etanșe, pentru câini și pisici. Din 2017, petWALK este activ pe piața românească datorită sprijinului acordat de noi.

ecoplus

Compania de succes Prospero, din Timişoara, s-a bazat întotdeauna pe gustul autentic şi pretenţia de a oferi clienţilor cele mai bune produse din ingrediente naturale şi de calitate superioară – o cerinţă care este îndeplinită şi de produsele din Austria Inferioară. În 2014, primele produse pe rafturile Prospero au fost uleiurile, siropurile şi sucurile. ecoplus International a stabilit un prim contact cu companiile din Austria Inferioară şi a acordat suport până la începerea colaborării. Proprietara Adina Bugescu (în fotografie, în partea dreaptă) în discuţie cu Daniel Marcu, ecoplus International.

Sprijinim companiile românești să găsească produse noi și inovative din Austria Inferioară. În acest sens, stabilim contacte de afaceri și însoțim clienții până la obținerea succesului afacerii.

În prezent căutăm distribuitori pentru:

– Produse cosmetice bio
– Tehnologii pentru agricultura inteligentă
– Produse alimentare bio
– Aparate medicale, instrumente și consumabile
– Produse pentru stații de epurare, aparate de măsură, tehnologii pentru apă-canal

Mai multe informații pe www.ecointernational.ro

Contact tel: +40 729 991 756; d.marcu@ecoplus.at.

 

 

 

POVEȘTI DE SUCCESS

APV Utilaje agricole

O poveste de succes de lungă durată leagă compania APV din Austria Inferioară, producătoare de echipamente pentru însămânțare și tratare, de România. După o cooperare de succes cu un partener de distribuție român a urmat înființarea unei filiale în România.

 

BIOGEST Instalații pentru biogaz

Compania cu succes pe plan internațional Biogest este producător de instalații de biogaz și este activ din 2009 pe piața românească. Un exemplu de prezentat este instalația de biogaz de la Satu Mare. Angajații foarte bine pregătiți reprezintă un avantaj competitiv pentru biroul din Timișoara.

 

HDT Instalații de uscare

La sfârșitul anului 2016, compania Haus der Technik (HDT) din Austria Inferioară a finalizat o instalație de uscare a semințelor în Delta Dunării, lângă Tulcea. De atunci, mai mulți fermieri din regiune folosesc instalația de uscare care poate prelua 40 m3/oră porumb pentru uscare și păstrare.

 

Interviu de Ioan Dornescu

German
Citește articolul precedent:
Stock chart growth
Economia crește, încrederea scade, dezvoltarea lipsește. Perspective macroeconomice pentru 2018

Proiectul de buget pe 2018, așa cum a fost adoptat de către Guvern și înaintat Parlamentului spre dezbatere și aprobare,...

Închide