Delgaz Grid a planificat investiții în rețele de 1,9 mld. lei până în anul 2023

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul grupului german E.ON, a anunțat că își propune investiții de 1,9 miliarde lei până în anul 2023, fondurile vizând modernizarea rețelelor de electricitate și de gaze naturale.

„Criza prin care trecem a demonstrat fără echivoc rolul vital al energiei în viața noastră de zi cu zi și este foarte important ca investițiile să continue. Modernizarea și digitalizarea rețelelor rămân prioritățile noastre în perioada următoare. Avem în vedere investiții de 1,9 miliarde de lei până în 2023. Din această sumă, 1.065 mil. lei sunt pentru modernizarea rețelei de electricitate, iar 836 mil. lei pentru cea de gaze naturale”, a declarat, într-un comunicat, Csulak Ferenc, Director General al Delgaz Grid.

Compania a investit anul trecut 457 milioane de lei în principal pentru modernizarea reţelelor de distribuţie de energie electrică și gaze naturale, pentru acest an fiind planificată o valoare similară.

Pe segmentul de energie electrică, valoarea investițiilor din 2019 s-a ridicat la circa 242 milioane lei. Compania a realizat lucrări de modernizare în 61 de stații de transformare, altele 4 fiind integrate în SCADA (achiziție de date și control la distanță).

Rețeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de peste 450 km, inclusiv prin montarea a peste 1.100 echipamente telecomandate, au fost modernizate 106 de posturi de transformare și au fost integrate în SCADA 36 de unități.

Totodată, reţeaua de electricitate a fost extinsă cu circa 340 de km pentru racordarea de noi consumatori.

Pe de altă parte, investițiile în sectorul gazelor naturale au depășit suma de 215 milioane lei anul trecut, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de circa 340 km. În același timp, reţeaua a fost extinsă cu peste 170 km pentru conectarea de noi clienți.

„Pentru anul în curs bugetul de investiţii este aproximativ la același nivel ca anul trecut, respectiv cca. 456 mil. lei.  Mai exact, în 2020, pe parte de electricitate vor fi investiţi 249 mil. lei în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, și pentru racordarea de noi consumatori”, se arată în comunicat.

Pe partea de gaze naturale, în 2020 sunt prevăzute investiţii de 207 milioane lei, obiectivul principal fiind modernizarea a peste 350 km de conducte şi branşamente.

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.

German
Citește articolul precedent:
Închide