Dezbatere pe tema transformărilor majore pe care Reforma lui Martin Luther le-a produs în Europa de Est și în Transilvania, la Biblioteca Națională a României

Dezbaterea “Martin Luther, 500 de ani de la reforma profundă a societății”, va avea loc marți, 28 noiembrie, începând cu ora 15:00, la Biblioteca Națională a României, cu prezența unor personalități din România și din Germania. Dezbaterea este organizată în contextul expoziției retrospective despre acest fenomen social și religios, la inițiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German și a Forumului Cultural German pentru Europa de Est.

Reamintind importanța și beneficiile pe care Reforma lui Luther le-a adus, precum și impactul semnificativ pe care aceasta l-a avut în ceea ce privește accesul la educație în limba maternă pentru toate categoriile sociale, expoziția, organizată tot la Biblioteca Națională a României din București, constă în 20 panouri informative care ilustrează evoluția și efectele Reformei în Europa de Est, precum și în zona Transilvaniei.

Chiar și după 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther, subiectul este încă de impact și are capacitatea de a genera păreri pro și contra. Astfel, în mod firesc, organizatorii au considerat necesară o dezbatare pe aceasta temă, la care vor participa personalități precum Dr. Johann Schneider, episcop luteran – Episcopul regiunii Halle-Wittenberg, Gabriel Horatiu Decuble – directorul Departamentului de Limbi și Literaturi Germanice din cadrul Universității București, Daniel Zikeli – Episcop Vicar al Bisericii Evanghelice CA din România și membru al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German și Thomas Șindilariu – Arhiva Bisericii Negre Brașov, reprezentant al Forumului Cultural German pentru Europa de Est. Moderarea va fi asigurată de Radu Preda – Teolog, Director Executiv IICCMER.

Dezbaterea este deschisă publicului larg, care va putea contribui cu întrebări și păreri legate de efectele Reformei lui Luther, iar concluziile formulate în urma dezbaterii vor fi publicate pe site-ul Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German: http://www.fcbrg.ro/.

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German a fost înființat în anul 2016 la inițiativa mai multor personalități ale vieții publice din România, cu scopul de a dezvolta o platformă solidă pentru schimburile româno-germane la nivel cultural, social, economic şi ştiinţific.  Asociația a găzduit deja, în primăvara acestui an, un eveniment dedicat aniversării a 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german cu participarea Secretarului de Stat pentru Europa în Ministerul Federal al Afacerilor Externe, Michael Roth.

Forumul Cultural German pentru Europa de Est a fost înfiinţat la Potsdam în decembrie 2000, la iniţiativa Reprezentantului Guvernului Federal pentru Cultură şi Media. Forumul Cultural este angajat într-o cercetare critică, orientată spre viitor, a istoriei acelor regiuni din Europa răsăriteană în care au trăit sau încă mai trăiesc germani. Aflat într-un continuu dialog şi în colaborare cu parteneri din Europa Centrală şi de Est, Forumul Cultural îşi propune să descopere şi să prezinte unui public cât mai larg tradiţiile culturale din aceste regiuni ca o moştenire comună care îi uneşte pe germani şi pe vecinii lor de la Răsărit.

German
Citește articolul precedent:
Falk Pruscha
Star Transmission donează un ecograf secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Sebeș

Grupul Daimler își continuă strategia de implicare în dezvoltarea durabilă a comunităților din Cugir și Sebeș. Cea mai recentă acțiune...

Închide