Dezvoltatorii de birouri merg către zone mai puțin aglomerate din București

Maria Florea, Head of Office Agency JLL Romania

Peisajul de pe piața de birouri din București se schimbă, având în vedere că pentru următorii 3-5 ani se prefigurează noi clustere. Zonele Centru-Vest, Expoziției și Centru vor reprezenta puncte fierbinți ale pieței de birouri în anii următori, dacă ne uităm la proiectele anunțate până în 2022.

Actualul stoc modern de birouri din București este de aproape 2,6 milioane metri pătrați (mp), din care peste 60% este localizat în patru sub-piețe, respectiv Floresca – Barbu Văcărescu, Dimitrie Pompeiu, Nord și Centru – Vest.

Floreasca Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu sunt cele mai mari sub-piețe, datorită volumului important de livrări noi în ultimii patru ani. Numărul angajaților care lucrează aici a crescut dramatic din 2015 și acum putem estima că aproape 100.000 de persoane (10% din totalul angajaților din București) își au sediul în aceste două zone. Din acest motiv, accesul cu mașina și cu transportul public a devenit din ce în ce mai dificil. De asemenea, disponibilitatea terenurilor este foarte redusă, deoarece majoritatea loturilor au fost deja cumpărate. În aceste condiții, în ultimii doi ani dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre alte sub-piețe, cum ar fi Vest sau Sud. În Centru-Vest, stocul total a crescut cu peste 70% din 2015, iar în Sud, creșterea a fost de peste 95%, în special datorită apariției proiectului Timpuri Noi Square.

Centru – Vest, următorul centru financiar al Bucureștiului

În opinia noastră, zona Centru-Vest are toate premisele de a deveni următorul centru de birouri din București, după Floreasca – Barbu Văcărescu. Există o mulțime de asemănări între aceste două zone: acces bun spre aeroport, transport public excelent, proximitatea unui centru comercial.

Zona de Centru-Vest are în schimb avantajele de a fi deservită de două stații de metrou fiind, de asemenea, localizată în apropierea celei mai aglomerate zone rezidențiale din București. Un alt avantaj puternic este prezența Universității Politehnica, care livrează pe piața muncii circa 2.500 de ingineri în fiecare an. Toate aceste elemente au încurajat principalii dezvoltatori din România să își extindă prezența în această parte a Bucureștiului în ultimul an.

Astfel, peste 260.000 mp de proiecte noi sunt estimați să fie livrați în această zonă până în anul 2022, mult mai mult decât livrările planificate în Barbu-Văcărescu și Dimitrie Pompeiu împreună. Activitatea de dezvoltare a urmat evoluția cererii, tot mai mulți chiriași fiind dispuși să își relocheze birourile în Centru-Vest.

Infrastructura setează trendurile

Problema cheie pentru piața de birouri din București rămâne infrastructura. Astfel, după cum am văzut până acum, strategiile de investiții ale dezvoltatorilor depind de planurile de infrastructură. De exemplu, finalizarea Podului Pipera, care leagă Nordul de Centrul Bucureștiului, a îmbunătățit accesul în Floreasca-Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu și a rezolvat o parte din problemele de trafic din zonă.

Apoi, dezvoltarea zonei Centru-Vest a început după finalizarea Podului Basarab, iar finalizarea bulevardului Uranus a adus noi dezvoltări în CBD (Central Business District), după mai mulți ani fără livrări de clădiri de birouri în zonă. În acest context, liniile a cincea și a șasea ale sistemului metroului din București sunt cele mai așteptate proiecte în viitorul apropiat.

În așteptarea metroului care leagă orașul de aeroport, dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre zona Expoziției, unde există o mulțime de terenuri care permit dezvoltarea de proiecte de birouri la scară largă.

De asemenea, zona este aproape de aeroport și de centrul orașului, dispunde de un centru expozițional și de mai multe hoteluri. Acestea sunt motive bune pentru a avea dezvoltare de birouri în această zonă. Întrebarea este: când este cel mai bun moment pentru a începe construcția? Este 2020 un termen rezonabil pentru finalizarea liniei de metrou la aeroport sau ar trebui să așteptăm până în 2022-2025 pentru a livra primele proiecte?

Terenurile cumpărate în zona Piața Presei-Expoziției în ultimii doi ani permit dezvoltarea a circa 200.000 mp de spații de birouri. Dezvoltatorii și-au anunțat intenția de a livra aproximativ 160.000 mp de spații de birouri în zonă în următorii doi ani. Am văzut deja primele contracte de închiriere încheiate în proiecte care vor fi construite aici, ING și PwC fiind printre cele mai importante companii care au anunțat relocarea în zona Expoziției.

Centrul, din nou în lumina reflectoarelor

Zona centrală a devenit, de asemenea, un punct de interes pentru dezvoltatorii de birouri. Toată lumea vrea să fie în centru – dezvoltatori, companii și angajați – datorită accesului excelent și facilităților oferite, inclusiv din punct de vedere al petrecerii timpului liber. Din păcate, lipsa terenurilor disponibile în centrul orașului a menținut activitatea de dezvoltare la un nivel scăzut, chiar dacă există câteva proiecte anunțate spre livrare în următorii doi ani. Potențialul zonei este dat, de asemenea, și de numărul de clădiri vechi care pot fi renovate.

Există dezvoltatori care au văzut deja un potențial din acest punct de vedere și care sunt interesați de renovarea vechilor vile sau de demolarea clădirilor existente și de dezvoltarea altora noi. NEPI a făcut primul pas în acest sens prin renovarea casei Oromolu din Piața Victoriei. Au urmat apoi Forte Partners și Atenor.

Grupul belgian Atenor a cumpărat anul trecut o vilă istorică și un teren pentru dezvoltarea birourilor Dacia 1, clădire situată la intersecția a două artere majore din București, Calea Victoriei și Bulevardul Dacia.

Forte Partners a achiziționat un teren de 1.700 mp în imediata apropiere a Palatului Telefoanelor, în centrul Bucureștiului, de la Telekom România.

De asemenea, dezvoltatorul israelian Hagag Development Europe a achiziționat două clădiri pe Calea Victoriei din București, pe care vrea să le modernizeze.

German
Citește articolul precedent:
Diferențe interculturale dintre germani și români (Partea 1)

Diferențele interculturale au jucat dintotdeauna un rol major în relațiile internaționale, iar în acest articol voi încerca să punctez de...

Închide