Doar dividendele au reușit să mai salveze piața de capital. Bursa din România încheie anul 2018 cu o scădere de aproape 5%

Adrian Tănase, CEO al BVB

Bursa de Valori București a încheiat anul 2018 cu o scădere de 4,77% a indicelui BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii. Trendul puternic descrescător a fost declanșat pe 19 decembrie 2018, când au apărut informații referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie și telecomunicații, și modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referință BET a scăzut cu 11,21%, ștergând într-o singură zi toată creșterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piața de capital locală. Între valorile existente anterior acestei date, respectiv 18 decembrie, și ultima ședință de tranzacționare din 2018, respectiv 31 decembrie, indicele principal al pieței de capital înregistra o scădere de 12%. Bursa de Valori București a încheiat anul în teritoriu negativ, cu o scădere de aproape 5%.

La finalul anului trecut, doar cei doi indici de tip total return, care includ și dividendele, au reușit să se mențină în teritoriu pozitiv. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a înregistrat cel mai mare avans.

„Piața de capital din România a încheiat anul trecut în teritoriu negativ după ce indicele BET a scăzut cu 4,77%. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a reușit totuși să rămână pozitiv, cu un plus de 4,3%, ceea ce – având în vedere condițiile de piață la finalul anului 2018 – poate fi considerată o performanță notabilă”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă pentru a evalua corect oportunitățile oferite de piața de capital, mediul în care activează companii românești ce reprezintă valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al României. Tocmai de aceea investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a crescut anul trecut cu 5,4% în echivalent lei și a depășit 45 de milioane de lei (circa 10 milioane euro) pe parcursul anului 2018, timp în care valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 1,8% și a ajuns la aproape 14 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro).

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de 18 miliarde de euro la finalul anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 30 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a anului 2018.

 

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București

German
Citește articolul precedent:
Reîntoarcerea grânarului

Pentru că le mergea mai rău în primii ani ai post-comunismului oamenii din România tânjeau după cel mai bun moment...

Închide