E.ON Energie România a pus în funcţiune o nouă staţie de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, în perimetrul stației de servicii MOL din Târgu Mureș, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 240, fiind astfel finalizată autostrada electrică” pe ruta Iași – Gheorgheni -Târgu Mureș.

Posesorii de mașini electrice au astfel asigurată infrastructura de încărcare de-a lungul întregului traseu, prin intermediul stațiilor de la Iași, Târgu Frumos și Cristești (jud. Iași), Tașca (jud. Neamț), Gheorgheni (jud. Harghita), Sovata și Târgu Mureș (jud. Mureș). 

„Staţia de încărcare de la Târgu Mureș are o putere maximă de 93 kW. Astfel, timpul mediu de încărcare a unei maşini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. În locaţie este instalată câte o staţie de tip fast charge 2x50 kW (curent continuu) + 1x43 kW (curent alternativ). De asemenea, staţia are minimum 2 locuri de parcare”, arată compania, într-un comunicat.

Până acum, E.ON Energie România a montat 15 stații, dintre care șapte pe traseul Iași-Gheorgheni-Târgu Mureș, celelalte opt fiind în localităţile Piatra Neamţ şi Roman (jud. Neamţ), Bacău, Suceava, Adjud (jud. Vrancea) și București.

Totodată, în această perioadă se derulează lucrări de montare a unității de la Râmnicu Vâlcea, în cadrul stației de servicii MOL situată pe strada Calea lui Traian nr. 166.

Iniţiativa face parte din proiectul NEXT-E, cofinanţat din fonduri europene prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF), prin care E.ON Energie România şi-a propus să instaleze 19 unităţi de încărcare rapidă a autovehiculelor, alte 21 urmând să fie instalate de către MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.

„Staţiile sunt integrate într-un sistem de monitorizare şi gestionare a sesiunilor de încărcare. Acest sistem asigură supravegherea non-stop a respectivei unităţi şi are posibilitatea de a rezolva de la distanţă eventualele incidente apărute în timpul încărcărilor. În plus, eventualele probleme apărute la staţiile de încărcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON”, potrivit sursei citate.

Reţeaua pan-europeană NEXT-E va include șase ţări diferite, iar 40 de staţii de încărcare electrică din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate în România şi amplasate pe rutele Suceava – Bacău - Călărași, Constanţa – Bucureşti - Timişoara şi Iaşi - Târgu Mureş – Alba Iulia.

Prin această inițiativă, infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice aferentă coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice din România, facilitând transportul rutier cu emisii reduse de CO2 şi impact redus asupra mediului.