Acţionarii Adeplast au decis să vândă compania grupului elveţian Sika AG, un jucător global pe piaţa materialelor chimice pentru construcţii, tranzacția fiind condiționată de autorizarea autorității de concurență.

„Adeplast este un lider consacrat al industriei, ce va consolida semnificativ prezenţa produselor noastre de finisaje pentru construcţii pe piaţa aflată în plină expansiune din România. Îmbunătăţirea accesului la canalul de distribuţie va oferi oportunităţi interesante de cross-selling, va creşte penetrarea noastră pe piaţă şi va permite dezvoltarea continuă a ambelor societăţi. Le urăm un bun venit călduros angajaţilor Adeplast în echipa Sika şi suntem convinşi că împreună vom avea parte de un viitor plin de succese”, a declarat, într-un comunicat, Ivo Schädler, Manager Regional Sika EMEA.

Adeplast are sediul în Ploieşti şi produce o gamă largă de mortare pentru construcţii şi izolaţii termice (EPS) pentru soluţii de anvelopare a construcţiilor. Compania operează patru fabrici moderne, în Oradea, Ploieşti, Roman şi Isalniţa, care asigură o acoperire naţională, având potenţialul de a deservi şi ţările învecinate.

Cu 470 de angajaţi, Adeplast a realizat o cifră de afaceri de 474 milioane de lei în anul 2018. Compania a fost fondată în anul 1993, în Oradea, de către omul de afaceri Marcel Bărbuț.

„Adeplast reprezintă munca de o viaţă a tatălui nostru, Marcel Bărbuț şi este o poveste minunată de succes a unui român. Sperăm că Sika va continua această poveste şi va duce societatea pe culmi şi mai înalte, ca parte a unuia dintre cele mai importante grupuri din această industrie la nivel european, în timp ce noi ne pregătim să ne urmăm propriul drum”, a afirmat, la rândul său, Alexander Bărbuț, reprezentantul acţionarilor Adeplast.

Proprietarii Adeplast au fost asistaţi în această tranzacţie de către ALANTRA şi BI Corporate Finance, precum și de casa de avocatură Wolf Theiss.

Sika, producător elvețian de materiale chimice specializate, are o poziţie importantă pe piaţa dezvoltării şi producţiei de sisteme şi produse de etanșare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie utilizate în sectorul construcţiilor şi în industria auto. Grupul elvețian are filiale în 101 ţări din întreaga lume şi deţine peste 300 de unităţi de producţie. Cu peste 24.000 de angajaţi, Sika previzionează o cifră de afaceri ce va depăşi  8 miliarde de franci elveţieni în anul fiscal 2019.

Elvețienii sunt prezenți în România din anul 2002. Compania a achiziționat recent producătorul de materiale de hidroizolare Arcon Membrane, tranzacția fiind aprobată de Consiliul Concurenței în vara acestui an.