Evoluția pieței imobiliare la 9 luni, trenduri pentru 2019

(Foto: Baloncici/ depositphotos.com)

Stocul modern de spații de birouri a ajuns la peste 2,64 milioane metri pătrați (mp), dintre care mai mult de 58% este reprezentat de clădiri de clasă A. Livrările de spații de birouri noi au ajuns la 111.000 mp în primele 9 luni ale anului, cu 6% mai mult decât nivelul înregistrat în aceeași
perioadă în anul 2017. Printre clădirile livrate în perioada T1 – T3, se numără Orhideea Towers, a doua fază a proiectu­lui Globalworth Campus, prima fază a proiectului AFI Tech Park și clădirea Unirii View. Valoarea totală a proiectelor ce sunt anunțate a se livra până la sfârșitul acestui an atinge cifra de aproximativ 60.000 mp, în timp ce peste 400.000 mp sunt anunțați pentru anul 2019. Cererea totală în primele 9 luni ale anului 2018 a fost de circa 210.000 mp, în scădere cu aproximativ 18% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cererea netă se plasează în jurul valorii de 120.000 mp (mai mult de 50% din total), cu 13% sub nivelul din primele 9 luni ale anului 2017. Companiile din domeniul IT&C și BPO au fost cele mai active în temen de închirieri de spații de birouri.

Rata medie de neocupare în București a scăzut în acest an până la aproximativ 8,3%, atingând unul dintre cele mai reduse niveluri de după criza economică din 2008.

Așteptările sunt ca rata medie de neocupare să rămână stabilă până la sfârșitul anului, având în vedere faptul că oferta va fi, cel mai probabil, acoperită de cererea nouă de spații de birouri.

Chiriile prime au fost stabile în ultimii cinci ani, la valoarea de 18,5 euro / mp / lună, noutatea constând în faptul că pachetele de beneficii oferite chiriașilor au crescut în ultimul an.

Printre trendurile pe care le identificăm pe piața de birouri pentru următoarele 12-18 luni se numără conturarea unor noi zone de interes, respectiv Centru-Sud și Expoziției, în timp ce prezența metroului devine și mai importantă pentru chiriași. În opinia noastră, dezvoltarea zonelor fără infrastructură va fi dificilă. De asemenea, așteptăm concretizarea unor tranzacții mari la sfârșit de an, astfel încât cererea totală să fie similară cu cea din 2017, în jurul a 350.000 metri pătrați. În același timp, cu toate că pentru 2019 urmează să fie livrate proiecte de 400.000 metri pătrați, cea mai mare parte a acestora este preînchiriată, astfel că pentru cererile de peste 5.000 mp pentru 2019 există maxim 4-5 soluții de clădiri. Vedem, de asemenea, apariția unui nou profil de chiriaș cu influență în București, respectiv operatorii de spații de tip co-working, care în prezent ocupă circa 30.000 de metri pătrați de birouri în Capitală.

În concluzie, 2019 va excela în livrarea de spații noi și va continua trendul ultimilor ani în ceea ce privește cererea. Chiriile vor rămâne stabile, iar în unele zone din București am putea vedea creșteri, în timp ce în celelelte cazuri nivelul de beneficii va scădea, ținând cont de creșterea prețurilor terenurilor și ale materialelor de construcții, ambii factori nefiind balansați de o scădere prea mare a randamentelor de investiții.

Pe piața industrială, stocul la sfârșitul lui 2018 va ajunge la 3,75 milioane mp, rezultând o densitate de 195 mp per 1.000 locuitori. Aproximativ 75% din stocul de spații industriale sunt situate pe Autostrada A1 – ieșirea de Vest.

Mai mult de 550.000 mp de spații industriale și logistice vor fi livrate în România în acest an, mai mult de 300.000 mp fiind în construcție în prezent.

În ceea ce privește cererea totală de spații industriale, în primele nouă luni au fost tranzacționați aproape 200.000 mp, 58% din cererea totală de spații fiind înregistrată în București, acesta fiind urmat de Cluj și Timișoara. Principalele sectoare de unde vine cererea sunt retail, companii logistice, e-commerce. Având în vedere contracte­le în negociere, estimăm o cerere totală de peste 400.000 mp în acest an.

Chiriile medii se situează la 3,5-4,1 euro/mp/lună, însă în funcție de suprafața închiriată, proprietarii pot oferi pachete de facilități, astfel că nivelul efectiv al costurilor de închiriere ajunge sub aceste niveluri. Pachetele de facilități includ în general perioade de chirii zero și/sau contribuții la amenajarea spațiilor.

German
Citește articolul precedent:
Capcana mentalității: proverbe care te opresc să devii investitor și să-ți atingi potențialul

Impactul cultural asupra dezvoltării unui sistem care să ia amploare la nivel de masă este determinant pentru rata de succes...

Închide