MOREANU Law alături de BusinessMark Event Management anunță organizarea conferinței „Noile contracte FIDIC”, eveniment ce va avea loc pe 2 martie 2018 la Hotel InterContinental, București. Scopul întâlnirii este de a discuta principalele modificări aduse de noile Contracte FIDIC, dar și de a analiza cele 2 contracte model propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

O piață eficientă are nevoie de instrumente juridice moderne și flexibile, iar în acest context contractele de construire / antrepriză de construcții au o importanță semnificativă.

Contractele-standard internaționale FIDIC s-au impus în ultimii 10-12 ani drept contractul preferat, recunoscut și acceptat. Contractele-standard trebuie însă să fie adaptate atât la specificul pieței românești, cât și la sistemul de drept și legislația specială aplicabilă în materie, iar acest demers implică o cunoaștere detaliată și de substanță a acestor contracte-standard.

În acest context, conferința „Noile contracte FIDIC” vine în întâmpinarea participanților și abordează următoarele subiecte:

 • Analiza generală asupra pieței de real estate, cu privire specială asupra pieței construcțiilor;
 • Prezentare generală privind Contractele FIDIC, cu accent asupra FIDIC „galben” și „roșu”?
 • Punerea în discuție preliminară a Noilor Contracte FIDIC emise în luna decembrie 2017;
 • Situația Beneficiarului și relația acestuia cu Inginerul;
 • Principalele drepturi și obligații;
 • Intervenția Echipei de project management în proiect;
 • Împărțirea riscurilor și responsabilităților părților contractante;
 • Principalele modificări aduse în cadrul FIDIC „roșu”, „galben” și „argintiu”, ediția decembrie 2017;
 • Analiza celor 2 modele de contracte propuse de către MDRAPFE pentru lucrări de infrastructură și adoptate prin Hotărâre de Guvern în luna decembrie 2017.

După un efort de rescriere demarat în urmă cu 8 ani, trei dintre cele mai importante modele de Contracte FIDIC, şi anume FIDIC „galben”, FIDIC „roşu” şi FIDIC „argintiu”, au fost re-emise sub forma ediţiei a 2-a la începutul lunii decembrie 2017. Modificările Contractelor standard FIDIC sunt spectaculoase, atât în ceea ce priveşte aspectele de fond, cât şi de formă. Emiterea noului set de 3 contracte-standard constituie un moment definitoriu pentru piața construcțiilor la nivel global.

Având în vedere importanţa deosebită a Contractelor FIDIC în România, acest model de contract a devenit standardul preferat deopotrivă al antreprenorilor şi beneficiarilor, dezvoltatori sau proprietari, inclusiv pentru proiectele de infrastructură finanțate de stat.

Versiunea standard a Contractelor FIDIC (în fapt Condiţii Generale) se amendează în funcţie de specificul proiectului prin intermediul Condiţiilor Speciale/Particulare, zonă în care intervine pregătirea şi experienţa avocatului ce asistă beneficiarul sau antreprenorul în cadrul procedurii de pregătire a draftului preliminar, negociere şi semnare a contractului. declară Dr. DANIEL MOREANU, Avocat, MOREANU Law.

Participanții au oportunitatea de a se întâlni cu următorii speakeri:

 • DANIEL MOREANU, Avocat, MOREANU Law
 • LOUIS – MAXIME JUHEL, Head of Office Agency, Director, BNP Paribas Real Estate
 • STEPHEN BURKE, Construction Director, Forte Partners
 • ADRIAN TUDOR, Director Tehnic, Bog’Art
 • FLORIN POPA, Managing Partner, Vitalis
 • ȘERBAN JUVERDEANU, Head of Construction, P3 România
 • SILVIU MUNTEANU, Avocat

Conferința se adresează companiilor de construcții și producție, dezvoltatorilor imobiliari, avocaților, consultanților, retailerilor.

Evenimentul este organizat de MOREANU Law cu sprijinul partenerului Principal Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (Romanian Association of Building Owners), al BusinessMark Event Management și al partenerilor media: Financiarul.ro, Jurnalul de Afaceri, Ziare.com, Gazetadestiri, Business24, Calendar Evenimente, Debizz, Revista Valoarea, Transilvania Business, Roportal, Bucureșteni.ro, Administratie.ro, Manager Express, Global Manager, Chalbert, Vox Capital, PRBox, Rbeconnect, Rabbit Media.

Înregistrarea la eveniment se va face prin completarea formularului online, disponibil pe site-ul BusinessMark și trimiterea acestuia la office@business-mark.ro.

Despre MOREANU Law

MOREANU Law este o firmă de avocatură care tinde să depășească așteptările în ceea ce privește rezultatele furnizate clienților. Deviza noastră “Legal Thinking for the Future”© surprinde esența activității și a serviciilor furnizate.

Fiind implicați în proiecte și tranzacții atât pentru clienți internaționali cât și români, în ultimii ani am furnizat asistență juridică în cadrul unor proiecte complexe și sofisticate, în domenii ale dreptului precum: Protecția Datelor cu Caracter Personal, Asistență Corporativă Generală, Contracte, Drept Comercial, Litigii, Drept Bancar, Fuziuni și Achiziții, Dreptul Muncii, Construcții și Drept Urbanistic și Drept Imobiliar. Lucrând indeaproape cu companii internaționale de top și instituții europene, am dobândit cunoștințe esențiale în ceea ce privește protejarea intereselor juridice la cel mai înalt nivel.

Despre BusinessMark Event Management

BusinessMark Event Management este divizia BusinessMark de organizare evenimente personalizate pentru clienți și de asigurare a suportului logistic. BusinessMark oferă posibilitatea construirii de evenimente B2B pentru companii, evenimente gândite și planificate împreună cu fiecare client astfel încât să respecte linia de comunicare și strategia de business ale companiei. Oferim consultanță și suport în implementare în ceea ce privește obiectivele strategice și de business stabilite pentru eveniment și asigurăm managementul evenimentului, acoperind aspectele ce privesc logistica, producția, dar și optimizarea bugetului.