Flexibilitate mai mare pentru angajați și costuri mai reduse pentru angajatori? A fost reglementată telemunca

Liviu Flusca_Attorney at Law_online
Liviu Flusca, Attorney at Law Schoenherr si Asociatii SCA

Din 5 aprilie 2018 angajatorii și salariații pot opta de comun acord pentru desfășurarea muncii în alt loc decât cel organizat de angajator (Legea 81/2018). Această modalitate se numește telemuncă și presupune ca salariatul să lucreze astfel cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informațiilor și comunicațiilor.

Pentru a putea munci astfel, părțile trebuie să agreeze contractual efectuarea telemuncii și să includă prevederi, printre altele, referitoare la locul/ locurile desfășurării activității de telemuncă, programul în cadrul căruia angajatorul are dreptul să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului, obligația angajatorului de a asigura transportul materialelor pe care telesalariatul le utilizează în munca sa, dar și condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.

Potrivit Guvernului, care a fost inițiatorul proiectului de lege, reglementarea telemuncii aduce avantaje atât angajatorului prin reducerea costurilor cu spațiul și infrastructura, cât și salariatului care va salva timpul și banii necesare deplasării la locul de muncă. În plus, telemunca va ajuta și la creșterea șanselor persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Reamintim că în Codul muncii era deja prevăzută posibilitatea de a desfășura munca de la domiciliul salariatului. Telemunca, însă, poate fi prestată nu numai la domiciliul salariatului, ci și în alte locuri stabilite de angajator împreună cu salariatul.

de Liviu Flusca, Attorney at Law Schoenherr si Asociatii SCA

German
Citește articolul precedent:
728x90
Reprezentanții mediului de business concurează pentru un loc pe podiumul Corporate Tennis Open 4

BusinessMark a dat startul înscrierilor la cea de-a patra ediție a turneului de tenis Corporate Tennis Open Din 2013, cei...

Închide