FOCUS INTERVIU: Astrid Fodor, Primarul Sibiului

Anul trecut ați găzduit o serie de evenimente de referință, precum summit-ul liderilor UE sau vizita Papei Francisc. În plus, orașul a deținut și titulatura de Regiune Gastronomică Europeană. Ce a câștigat Sibiul în urma acestor experiențe?

Summit-ul șefilor de state și guverne din Uniunea Europeană a fost un eveniment istoric pentru România și pentru Sibiu. A fost o muncă în echipă a unui număr semnificativ de instituții centrale și locale. Faptul că acesta a fost un succes arată că se poate colabora eficient interinstituțional pentru un scop comun, contrar opiniei generale. Sibiul a câștigat experiența organizatorică a unui astfel de eveniment major și mai multă vizibilitate pe plan european fiind pentru o zi inima Europei. Este un moment care va rămâne în istoria orașului și care ne motivează să rămânem în continuare conectați la valorile Uniunii.

Vizita Sanctității Sale Papa Francisc a fost fără îndoială un moment de suflet pentru oraș și pentru sibienii creștini. Sibiul ecumenic a primit cu bucurie și mare onoare această vizită istorică și simbolică, cu un puternic impact pentru spiritualitatea sibienilor.

Cât despre programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, acesta a marcat un început pentru o nouă direcție de dezvoltare a orașului, pentru că acest program este gândit pe termen mediu și lung, scopurile depășind anul în care se poartă efectiv titlul. Pe termen scurt, am adus cultura gastronomică a zonei din nou în prim plan, bogată și unică prin diversitatea etnică din zonă. Pe termen lung ne propunem să creăm legături mai strânse între HoReCa locală și producătorii din regiune, pentru a încuraja consumul de produse locale. Producătorii din zonă au revenit în atenția sibienilor, întărindu-și piața locală de desfacere și, împreună, își promovează mai bine produsele. Nu în ultimul rând, programul are și o componentă educativă, promovând consumul de hrană sănătoasă. Dincolo de acțiunile Consorțiului de instituții locale care a gestionat acest program, a fost îmbucurătoare mobilizarea comunității în jurul acestui program și mai ales a celor din HoReCa. Acesta este de fapt unul dintre elementele necesare succesului programului, pentru că instituțiile singure nu pot genera un impact semnificativ fără implicarea mediului economic și a comunității în general. Din păcate, în contextul pandemiei de coronavirus nu am putut continua cu evenimentele și proiectele gastronomice la același nivel, însă vom reveni asupra lor imediat ce este posibil.

Anul acesta a stat sub semnul pandemiei de coronavirus. Cum a gestionat Sibiul această criză care a atins toate domeniile?

Criza provocată de pandemie a afectat comunitatea din toate punctele de vedere. În plus față de măsurile luate de autoritățile centrale, noi, ca Primărie, am încercat să sprijinim mai mult, atât cât ne-a permis legislația.

Protecția populației a necesitat cele mai ample acțiuni. Am igienizat spații publice și mobilierul stradal în repetate rânduri și au fost instalate dozatoare cu dezinfectant la scările de bloc. Persoanele vârstnice și cele izolate au primit ajutor din partea Direcției noastre de asistență socială, mai ales în perioada stării de urgență. Pentru că buzunarul cetățeanului simplu a fost foarte afectat, am introdus o facilitate suplimentară: gratuitatea pentru elevi pe mijloacele de transport în comun, chiar înainte să fie impusă de către Guvern, scutind părinții de o cheltuială lunară.

În ceea ce privește criza sanitară, Primăria Sibiu și-a concentrat eforturile pe Spitalul de Pediatrie, singurul pe care îl gestionăm. Am alocat fonduri importante pentru pornirea liniei de testare COVID și pentru achiziția de materiale și substanțe dezinfectante, precum și pentru echipamente de protecție pentru personalul medical. Pentru ca Spitalul să aibă resursele necesare să continue această luptă, am accesat fonduri europene în valoare de 24 de milioane de lei.

Și economia locală a fost afectată, mai ales industria HoReCa. De aceea, am introdus scutiri de taxe. Mai mult, am permis teraselor din centru să se extindă pe domeniul public pentru a putea respecta distanțarea, iar în cazul acestora am scăzut taxa de ocupare a domeniului public cu 75%.

Am schimbat modul de comunicare cu cetățenii, punând și mai mult accent pe digitalizare. De asemenea, am pregătit clădirile școlilor pentru reluarea cursurilor și vom lua noi măsuri în funcție de ceea ce se decide la nivel local.

Este greu de gestionat de la nivel local o astfel de criză generalizată, dar consider că am luat toate măsurile care se puteau lua, ținând cont de restricțiile legislative și mai ales de lipsa unei descentralizări reale care acum se observă și mai clar. Practic, primăriile nu pot lua măsuri concrete în timp util și aplicate pe nevoile propriilor comunități, ceea ce e frustrant.

Ne aflăm într-un moment de bilanț al mandatului. Care sunt principalele proiecte de dezvoltare lansate în perioada mandatului dvs. de primar?

Viziunea mea pentru Sibiu a fost și continuă să fie în sensul unei dezvoltări etapizate în toate domeniile de interes pentru comunitate, dar în acord cu specificul orașului. Nu am inițiat proiecte doar pentru că e la modă să fii smart, ci am căutat mereu soluții integrate care să se potrivească nevoilor comunității și caracterului Sibiului.

Primul pas a fost modernizarea infrastructurii, pentru că fără aceasta nu poți dezvolta nici un alt proiect. Reabilitarea zonelor de blocuri și modernizarea străzilor de pământ este fără îndoială o realizare de care sunt mulțumită. Dacă vorbim de zonele vechi de blocuri, în acestea nu s-a mai intervenit în profunzime de la construcția lor, în anii ‘70. Am împrospătat totul, de la carosabil, trotuare și parcări până la zone verzi, locuri de joacă și iluminatul public. Am reușit să finalizăm 10 zone de blocuri, alte patru sunt în lucru, iar pentru două cartiere lucrările sunt în achiziție.

Am reușit să modernizăm aproape toate străzile rămase neamenajate, ceea ce a crescut mult calitatea vieții pentru locuitorii acestora. Și nu a fost vorba doar de turnarea de asfalt. Lucrările au inclus, în funcție de necesar, rețele de apă și canal, iluminatul public, tubulatura subterană pentru coborârea de pe stâlpi a cablurilor de telecomunicații, structură rutieră nouă, crearea trotuarelor și plantarea de arbori.

Legat de modernizarea infrastructurii este și domeniul mobilității. Am început modernizarea transportului public și am înnoit mai mult de jumătate din parcul auto. În prezent este în curs achiziția a încă 40 de autobuze noi alimentate cu gaz, 9 autobuze electrice și 5 microbuze electrice pentru linia verde de transport din centru. Este în curs amenajarea a 17 km de piste sigure pentru biciclete și a 40 de centre de închirieri de biciclete în tot orașul, proiectul aflându-se în faza de achiziție. Prin urmare, am făcut pași importanți și pentru mobilitatea alternativă în oraș.

Educația continuă să fie prioritate zero pentru mine. Modernizarea și extinderea clădirilor unităților de învățământ a fost instrumentul cu care am sprijinit concret și consistent educația elevilor sibieni. Am construit o grădiniță nouă și am extins clădirile a patru unități de învățământ. Avem în curs proiecte pentru construcția a două creșe, construcția unui nou Liceu de Artă și extinderea unei școli generale foarte aglomerate și construcția unei săli de sport. La acestea se adaugă lucrările de modernizarea a patru unități de învățământ, aflate și acestea în curs, aproape de finalizare. În plus, în acești ultimi ani am finanțat diverse lucrări de investiții și reparații. În total, investițiile din bugetul local însumate cu fondurile europene, împreună cu dotările necesare grădinițelor, școlilor și liceelor, depășesc 130 de milioane de lei în ultimii ani.

Modernizarea Spitalului de Pediatrie a fost și este prioritară. Până când noul Spital Județean va îngloba spitalul pentru copii, continuăm să investim în clădirile în care Pediatria funcționează în prezent. Am extins spațiile prin mansardare, le-am modernizat ca infrastructură și mai ales ca dotări. O realizare frumoasă a fost construcția și dotarea cu aparatură de ultimă generație a Centrului de Cercetare în Boli Neurologice la Copii. În curs avem două proiecte mari prin care vom extinde și vom dota unitatea de primiri urgențe și ambulatoriul Spitalului.

Importante au fost și proiectele pentru sport și agrement, extinderea și întreținerea spațiilor verzi, crearea de noi locuri de joacă și asigurarea salubrizării orașului. Toate sunt importante pentru un oraș modern, plăcut locuitorilor și apreciat de cei care ne vizitează.

Sperăm să trecem cât mai curând peste această încercare. Uitându-ne din nou spre viitor, fondurile europene sunt o resursă financiară importantă pentru finanțarea investițiilor publice. Cum se prezintă Sibiul la acest capitol?

Sibiul are un buget generos, dar insuficient pentru numărul mare de proiecte de dezvoltare pe care le-am inițiat sau planificat. De aceea fondurile europene reprezintă resurse suplimentare extrem de importante pentru comunitate. Pe actualul cadru de finanțare am depus 28 proiecte în valoare de 87 milioane de euro, proiectele în implementare. Acestea se referă la modernizarea și extinderea clădirilor unităților de învățământ, modernizarea Spitalului de Pediatrie, modernizarea transportului public, crearea de piste sigure pentru biciclete, modernizarea rețelelor de apă și canalizare, dar și proiecte sociale și continuarea digitalizării administrației locale.

Vom încerca să atragem cât mai multe fonduri și pe următorul cadru financiar. Deja am început lucrul pentru proiectele pe care le vom depune începând cu 2021. Doresc să punem în funcțiune un tren urban care va lega sudul municipiului de vest, unde se află zona industrială și nordul Sibiului. De asemenea, vom crea un coridor de mobilitate pentru decongestionarea traficului în zona industrială și în vecinătate, unde s-au construit mai multe ansambluri rezidențiale care au nevoie de conexiuni cu orașul pentru mobilitate. Acestea sunt cele mai ample proiecte dintre cele pe care le avem în pregătire din fonduri europene.

Orașul a devenit în ultimii ani o destinație tot mai căutată de investitori. Cum se implică municipalitatea în susținerea business-ului privat?

În primul rând, pentru investitori contează foarte mult calitatea locației. În acest sens, am continuat investițiile în infrastructură pentru ca orașul să fie funcțional. La acest capitol continuăm și investițiile în zona industrială. Anul trecut am prelungit și modernizat două străzi, iar anul acesta vom demara modernizarea iluminatului public în întreaga zonă, sunt în curs lucrările de construcție pentru o nouă legătură rutieră cu zona industrială și am inițiat proiectarea pentru încă un drum care va lega această arie cu orașul. Acestea sunt în curs acum, dar urmează și altele.

În al doilea rând contează deschiderea administrației locale față de investitori. Am pus accent pe acest aspect și am sprijinit investitorii în limita competențelor, iar ușile Primăriei au fost mereu deschise mediului de afaceri pentru că recunoaștem importanța pe care o au în bunăstarea orașului. Economia locală este în continuare stabilă, iar faptul că investitorii care au deschis unități de producție în Sibiu au rămas aici și, mai mult, și-au extins fabricile și afacerile, este semn că au găsit în oraș un mediu bun de dezvoltare. Este un semnal pozitiv pentru noi.

Sibiul (Hermannstadt) are, tradițional, o legătură specială cu Germania şi etnicii germani. Care este impactul capitalului de limbă germană în dezvoltarea orașului?

Această legătură specială vine din istoria Sibiului, o marcă ce se păstrează și în prezent. Mai mult, faptul că în Sibiu există învățământ în limba germană este atractiv pentru investitorii din țările vorbitoare de germană pentru că facilitează comunicarea între administrație și investitori, între management și o parte din angajați și oferă managementului companiilor – majoritatea provenind din alte țări – grădinițe, școli și licee unde copii lor pot învăța în limba maternă.

Dar în egală măsură, am fost și suntem deschiși tuturor investitorilor din România și din orice țară. Spre exemplu, comunitatea francofonă de afaceri este bine reprezentată în Sibiu și foarte activă. Orice investitor serios este binevenit, Sibiul și administrația locală manifestând deschidere mereu, pentru că înțelegem că relațiile de acest tip sunt benefice reciproc și generează dezvoltare de ambele părți, mediul de afaceri fiind un partener al orașului în dezvoltarea sa.

În perspectiva câștigării unui nou mandat, care vor fi prioritățile dvs. la conducerea Primăriei Sibiu?

Pe partea de infrastructură, îmi doresc să finalizez reabilitarea cartierelor de blocuri și construcția a patru parcări multietajate de mare capacitate, proiectele fiind inițiate deja. Odată rezolvată problema infrastructurii existente, mă voi concentra pe creșterea mobilității alternative, atât prin modernizarea transportului public, cât și prin dezvoltarea rețelei de piste pentru biciclete. În paralel vom crea noi legături rutiere care să decongestioneze traficul de pe arterele aglomerate.

Am planificat continuarea extinderii spațiilor unităților de învățământ prin construcția a 9 creșe noi cu peste 700 de locuri și a 4 noi grădinițe cu 600 de locuri.

Pentru a crește calitatea locuirii în Sibiu sunt esențiale zonele verzi și confortul pe care îl oferă acestea într-un mediu urbanizat. Am inițiat și vom realiza un nou parc în suprafață de peste 6 hectare și vom reamenaja parcul Sub Arini, cel mai mare parc al Sibiului. La acestea se vor adăuga mici zone verzi în cartierele de blocuri.

Sportul și agrementul vor fi două direcții importante în următorii patru ani. Modernizarea Stadionului Municipal și aducerea acestuia la standarde UEFA, finalizarea amenajării unui lac din Sibiu pentru sport și agrement și reabilitarea Băii Populare pentru agrement sunt proiecte în curs pe care le vom finaliza. Ca proiecte noi, propun crearea unor trasee cicloturistice și a unui roller coaster de tip montan pe un deal de la marginea orașului. O nouă zonă destinată evenimentelor culturale și agrementului este planificată a fi amenajată în Pădurea Dumbrava. De asemenea, vom crea noi terenuri de sport în cartiere, o parte fiind deja proiectate, altele în curs de proiectare.

Prin urmare mai sunt multe de făcut în Sibiu și îmi doresc ca sibienii să îmi dea ocazia să realizez aceste proiecte în calitate de primar, votându-mă pentru un nou mandat.

Un interviu de Ioan Dornescu

 
German
Citește articolul precedent:
Închide