Fulga Dinu, Country Manager Operations, IMMOFINANZ: Ne concentrăm asupra nevoilor clientului, iar flexibilitatea și comunitatea joacă un rol central din acest punct de vedere

În martie 2018, Fulga Dinu a preluat funcția de Country Manager Operations al IMMOFINANZ Romania, pentru a coordona dezvoltarea segmentelor de office și retail ale companiei. Anterior, Fulga Dinu a deţinut funcţia de CFO al Iulius Group şi pe cea de Country Manager al Eurohypo, banca germană membră a grupului Commerzbank. Fulga Dinu are o experiență de 18 ani în domeniul imobiliar, dintre care 12 în domeniul bancar, iar în prezent este unul dintre cei mai vizibili manageri pe piața imobiliară locală.

IMMOFINANZ este unul dintre cei mai experimentați jucători imobiliari de pe piața românească. Cum evaluați impactul pandemiei de coronavirus pe piața imobiliară locală?

Perspectivele pieței de creștere solidă în 2020 vor fi încetinite de impactul pandemiei de coronavirus. Industria noastră reflectă pe de-o parte, fluctuații economice, iar pe de altă parte, schimbări de mentalitate, cu impact asupra modului tradițional de business. La IMMOFINANZ, una dintre preocupările noastre constante este de a întâmpina aceste provocări, în timp ce focusul companiei este dezvoltarea segmentelor de office și retail și implementarea strategiei de brand.

Care sunt principalele măsuri pe care le-ați implementat în urma restricțiilor impuse de criza sanitară?

Ne-am pregătit spațiile de birouri și centrele comerciale pentru a oferi cele mai sigure și bune condiții de lucru pentru toți partenerii noștri. Acționând cu responsabilitate, am echipat toate clădirile noastre de birouri pentru a asigura un mediu sănătos de lucru pentru chiriași și angajați.

Pentru a crește volumul de aer curat, am revizuit Centralele de Tratare a Aerului, am înlocuit și curățat filtrele și am suplimentat timpul de funcționare cu cel puțin patru ore. De asemenea, am instalat lămpi UV și ecrane de plexiglas și dezinfectăm și curățăm frecvent, cu soluții pe bază de alcool, toate zonele și suprafețele cu un risc ridicat de transmitere a virusului. Am oprit chiar și funcționarea uscătoarelor de mâini din toalete.

La intrarea în toate clădirile noastre, avem covoraşe dezinfectante și sisteme de verificare a temperaturii corpului. Am aplicat folii de auto-dezinfectare pe fiecare mâner de ușă, buton de lift și pe butoanele de acces. Folosim toate suporturile de comunicare din clădiri pentru transmiterea mesajelor de siguranţă, precum importanța menținerii distanței sociale și am suspendat serviciile de transport.

Siguranța vizitatorilor și angajaților din centrele comerciale este prioritatea noastră principală. Centrele VIVO! din Pitești, Constanța, Cluj-Napoca și Baia Mare respectă măsurile recomandate de autoritățile locale și naționale, iar personalul de curățenie este mobilizat în permanență și lucrează pentru igienizarea și dezinfectarea tuturor spațiilor comune (holuri, toalete, ascensoare, încuietori, mânere). Am realizat acțiuni generale de dezinfectare prin nebulizare și prin sistemul de ventilație-climatizare si am dezactivat funcția de recirculare a aerului în centrele noastre, pentru a oferi aer curat 100%.

Cum au evoluat rezultatele finale ale companiei în primul trimestru din 2020 comparativ cu anul trecut?

La nivel global, veniturile noastre din chirii au crescut cu 13,4%, până la 74 de milioane de euro, mai ales datorită extinderii portofoliului prin achiziții și finalizări ale proiectelor. Rezultatele administrării activelor au crescut cu 18,1% la 59,5 milioane de euro, iar rezultatele operațiunilor au fost cu 18% mai mari, ajungând la 43,5 milioane de euro. Cu toate acestea, rezultatele reevaluării de -45 milioane de euro din portofoliul activ și fondul comercial reflectă efectele adverse ale pandemiei Covid-19. Prin urmare, profitul net pentru primul trimestru 2020 a fost unul negativ.

Piața imobiliară din România a crescut după criza financiară din 2008 și a avut o evoluție pozitivă în ultimii ani. Care credeți că vor fi tendințele în industria de office și retail în perioada următoare?

Modalitățile flexibile de lucru și munca de acasă vor predomina. Cu toate acestea, lucrul de acasă nu va înlocui niciodată în totalitate lucrul de la birou. Convingerea noastră este că aspectul social și interacțiunea personală sunt deosebit de importante pentru inovare și creşterea productivităţii în companii. Prin urmare, va continua să existe o cerere pentru spații de birou de înaltă calitate, cu valoare adăugată. Pe termen mediu și lung, pot apărea desigur schimbări în cererile de închiriere de spații din partea chiriașilor individuali. De aceea este foarte important să ne concentrăm asupra nevoilor clientului: flexibilitatea și comunitatea joacă un rol central din acest punct de vedere.

Ce proiecte de investiții derulați în România și care sunt planurile de dezvoltare ale companiei pe termen scurt și mediu?

În momentul de față, renovăm două clădiri de birouri situate în IRIDE, parcul nostru de birouri, iar procesul implică modernizarea completă și relansarea lor sub conceptul myhive. Procesul de renovare presupune reproiectarea principalelor zone ale holului pentru a permite o mai bună captare a luminii naturale și realizarea unui design arhitectural atractiv și cald. Cele două clădiri myhive IRIDE | eighteen și myhive IRIDE | nineteen vor fi redeschise în acest an, iar în prezent, o mare parte din aceste clădiri este deja închiriată.

Un interviu de Ioan Dornescu

German
Citește articolul precedent:
Închide