Cu toții avem din când în când de-a face cu situații conflictuale. Acest articol este scris pentru cei care pășesc în mod conștient prin viață, care sunt interesați de efectele propriilor acțiuni asupra celorlalți și care se orientează după anumite valori. Apropo, acest lucru nu este de la sine înțeles. Există și mulți oameni care nu sunt absolut deloc interesați de semenii lor și care trec prin viață într-un mod narcisist. Vă invit să trecem în revistă în cele ce urmează câteva abordări diferite de rezolvare a unor conflicte. Fiți deschiși față de ceea ce urmează și nu respingeți imediat, doar pentru că nu sunteți obișnuiți să gestionați și astfel conflictele.

Orice conflict este „în ordine”

Orice conflict are un sens, chiar dacă acesta nu vă este imediat clar. Pe „terenul de joc” al vieții dvs. un anumit aspect vrea să se manifeste și, uneori, când ego-uri puternice intră în coliziune, este nevoie să se trateze la un alt nivel. Este legitim ca și partea cealaltă să se exprime, exact ca și dvs. Ascultați, fără să polemizați. Acceptarea a ceea ce este aduce liniște și o energie pozitivă prezenței dvs., indiferent cât de grea este situația, iar interlocutorul dvs. simte asta. Porniți de la premisa că un conflict interuman este, totodată, o șansă de dezvoltare personală, o oportunitate de cunoaștere a unor puncte oarbe, de care altfel nu suntem conștienți. Exact datorită acestei acceptări profunde a ceea ce este, eliminați energia negativă din conflict și neteziți drumul pentru rezolvare.

Prin ce schimbări trec sentimentele și gândurile universului dvs. interior?

Cercetați-vă propriile sentimente. Ce efect are conflictul asupra dvs.? Poate să apese cineva exact acel buton care să vă scoată din sărite? Cum anume reacționați într-o situație conflictuală? Vă este teamă, vă retrageți, sau îi dați imediat dreptate celuilalt? Vă pare rău de toată situația ... sau deveniți furioși? Toate acestea sunt invitații pentru o privire scurtă în istoricul dvs. de viață și suferință. Ce vrea să îmi spună conflictul? Ce trebuie să văd la mine însumi? Știu, ego-ul nostru nu apreciază atât de mult această întrebare. Verificați-vă în acest context scenariul de viață. Am vorbit deja, într-un articol anterior, despre faptul că fiecare dintre noi parcurge viața cu o anumită atitudine. Dacă aveți o atitudine de viață constructivă („Eu sunt ok, tu ești ok”), atunci puteți recunoaște faptul că și cealaltă parte are, ca și dvs., interese legitime. Sau vreți să câștigați întotdeauna, cu orice preț? Acestă atitudine impactează, în principiu, întreaga dvs. viață, inclusiv modul în care abordați conflictele. Priviți, deci, tiparele dvs. de comportament și schimbați ceea ce nu vă mai folosește; găsiți o soluție nouă, fără a mai aplica automat tipare limitative.

A privi în mod relaxat prin celălalt

Dacă sunteți deja mai avansat în autocunoaștere și nu aveți probleme cu propria acceptare, veți putea „privi” prin interlocutorul dvs. Când faceți acest lucru, relaxați-vă și inspirați adânc de mai multe ori. Priviți apoi, asemeni unui observator neutru, dincolo de fațadele și straturile de condiționare, in spatele cărora se află cu adevărat omul. Vă rog, însă, să nu faceți acest lucru din postura unui psiholog care se uită după probleme! Nu vă gândiți atât de mult la acest lucru, încercați doar. Ochii dvs. nu fixează, ci privesc pur și simplu prin omul cu care aveți un conflict. Ce revelații aveți? Ce vă spune intuiția? Nu vă ascultați atât de mult rațiunea, care doar evaluează și clasifică. Veți primi indicii valoroase referitor la ceea ce se întâmplă, de fapt, cu cealaltă parte, unde e problema. Aveți acum deja o cu totul altă bază pentru rezolvarea conflictului, manifestați respect și compasiune pentru persoana care se află vizavi de dvs. De multe ori numai acest lucru schimbă deja atmosfera.

Observați ce se întâmplă, ce soluții apar

Datorită acestei noi deschideri puteți deveni un expert în materie de soluții neortodoxe, și să reușiți acolo unde ceilalți eșuează. Mulți oameni încearcă să rezolve problema utilizând același nivel de gândire ca atunci când au creat-o, a observat Einstein. La ce duce acest lucru? Să presupunem că aveți un angajat care, și după ce i-ați explicat în mod repetat sarcina, tot nu o execută într-un mod satisfăcător. Puteți alege să îl presați mai departe și să îl amenințați eventual chiar și cu concedierea în cazul în care nu execută sarcina în mod corect până la un anumit termen-limită. Ceea ce este posibil să generați este și mai mult stres și teamă pentru angajat și există șanse mari ca acesta să lucreze și mai prost. Sau priviți următoarea situație: o colegă a fost părăsită de partenerul ei. Este foarte tristă și colegii din echipă simt asta. Ei încearcă să-i schimbe dispoziția și-i povestesc lucruri drăguțe pentru a-i distrage atenția sau o compătimesc și emit judecăți cu privire la „ex”. În ciuda eforturilor bine intenționate, aceștia vor obține probabil exact contrariul. Fata se va simți și mai rău pentru că, contrastul dintre ceea ce trăiește ea acum și lumea „de afară” este și mai evident. Dacă ei își vor da și mai mult silința să îi distragă atenția, situația se va înrăutăți și mai mult, deoarece ea realizează că nu corespunde strădaniei celorlalți. Să luăm un al treilea exemplu, o problemă de relație: ea este o femeie de carieră și este mult timp plecată din cauza serviciului. El are un loc de muncă stabil și vrea să petreacă mai mult timp cu ea. Altfel, ar trebui probabil să se despartă, spune el. Femeia se simte pusă sub presiune și percepe timpul petrecut cu partenerul ei ca fiind tot mai apăsător și extenuant. Motivația ei de a-l întâlni scade tot mai mult. Ea începe să evite atmosfera conflictuală și are din ce în ce mai mai multe motive pentru a „trebui” să călătorească sau să fie ocupată datorită serviciului. Acest lucru duce la el, desigur, la mai multă frustrare.

În toate cazurile este vorba despre „soluții de prim rang”, așa cum le numește Paul Watzlawick. Se încearcă obținerea unei soluții prin intermediul strategiei „Mai mult de același fel”, însă rezultatul este contrar așteptărilor. „Soluțiile de rangul doi” utilizează, în schimb, modalități noi, care sună surprinzător sau chiar paradoxal pentru gândirea convențională. Soluțiile apar spontan, nu au caracterul limitativ al primului nivel de rezolvare, care reprezintă doar un cerc vicios, ci prezintă situația într-un cadru nou, mai larg. Mulți dintre dvs. cunosc cu siguranță exercițiul în cadrul căruia trebuie să fie conectate nouă puncte între ele, cu exact patru linii continue, fără a ridica creionul de pe hârtie. Acest lucru este posibil doar dacă ne mișcăm în afara cadrului indicat de către cele nouă puncte. În cadrul acestor soluții pășim în afara schemelor de gândire cunoscute nouă. Aici pășim în lumea cunoașterii intuitive. Ce înseamnă acest lucru? În cazul angajatului de care nu sunteți mulțumiți ați putea, în loc să insistați asupra executării sarcinii, să vă oferiți propriul ajutor: „Ce pot să fac pentru tine, în așa fel încât să găsim împreună o rezolvare?” Puteți, de asemenea, să eliminați întreaga presiune și să vă conectați cu acesta în mod empatic, să îi arătați aprecierea dvs., iar acest lucru nu trebuie neapărat să se întâmple prin intermediul cuvintelor. Ați putea să îi mulțumiți pentru că v-a adus aminte de o situație din propria dvs. viață, în care v-ați simțit asemănător. Deja este generată o altă energie în cadrul interacțiunii. În cazul fetei părăsite, colegii ar putea menționa momente triste din viața lor și mai departe să încerce să descopere împreună care ar putea fi sensul mai adânc al acestei întâmplări. O altă soluție ar putea fi de a accepta pur și simplu în mod empatic ceea ce se întâmplă, de a se interesa cum îi merge, de a o lăsa să vorbească și de a o trata absolut normal. Problema de parteneriat prezentată ar putea fi rezolvată prin simpla ieșire a bărbatului din tiparul lui de lamentare și focusarea pe propria dezvoltare personală și independență. S-ar putea să redevină dintr-o dată mai interesant pentru partenera sa, deoarece pe de o parte elimină presiunea iar, pe de altă parte, poate să aducă inspirație nouă în parteneriat – astfel, un nou joc poate începe.

de Dr. Michael Schroeder