Companiile din grupul E.ON România au investit anul trecut 475 milioane lei (104 milioane de euro), cele mai mari de la intrarea grupului german E.ON pe piața locală, fondurile fiind utilizate în principal pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a electricităţii.

Pentru acest an, distribuitorul energetic a bugetat investiţii de peste jumătate de miliard de lei, în proiecte similare.

„Este necesară continuarea susţinută a investițiilor în reţele pentru a ne apropia de nivelul de performanţă actual din statele dezvoltate ale Uniunii Europene, beneficiarul final fiind consumatorul. Pentru aceasta însă este esențial să avem stabilit un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile și inovarea în distribuția energiei electrice și a gazelor naturale”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Pe segmentul gazelor naturale, anul trecut au fost investite peste 200 milioane lei (43 milioane euro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de aproape 570 km. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu peste 90 km, în special branşamente pentru conectarea de noi consumatori.

În sectorul de energie electrică, valoarea investiţiilor a fost de circa 240 milioane lei (52 milioane euro), iar destinaţiile principale ale investiţiilor au fost modernizarea şi reabilitarea reţelelor electrice, automatizarea sistemului de distribuţie, înlocuirea de transformatoare şi contorizarea inteligentă. Anul trecut au fost modernizaţi circa 1.700 km din lungimea reţelei electrice actuale.

Pe de altă parte, până la finalul anului trecut au fost instalate aproximativ 252.000 de contoare inteligente, dintre care circa 21.000 de unităţi în cursul anului 2017. În perioada 2018-2020 este planificată instalarea a peste 200.000 de unităţi, valoarea investiţiei fiind de circa 52 milioane lei (11 milioane euro).

Delgaz Grid (denumită anterior E.ON Distribuție România) a obţinut o cofinanţare europeană de peste 10 milioane lei (2,3 milioane euro) pentru modernizarea stațiilor de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban din judeţul Iaşi, investiţia totală fiind de 16,3 milioane lei (3,5 milioane euro), aceasta fiind  al patrulea proiect pentru care compania a obţinut finanţare nerambursabilă destinată realizării de investiţii în reţele.

„Urmare a investiţiilor semnificative realizate în ultimii ani în reţeaua de electricitate, în perioada 2008-2017 numărul întreruperilor s-a redus cu circa 54% iar durata acestora cu circa 60%. Pe partea de gaze, în 2017 a fost consemnată o scădere cu mai bine de 50% a numărului de defecte remediate pe reţele comparativ cu 2010”, arată E.ON România.

E.ON va inaugura în acest an la Sibiu un Centru de Servicii Clienţi care va deservi clienţii din Germania ai grupului. Până la sfârșitul anului 2019, aici vor fi înfiinţate aproximativ 250 de locuri de muncă.

Totodată, anul trecut a fost înfiinţată la Iaşi compania E.ON Software Development, unde au fost deja angajate 70 de persoane, iar până la sfârşitul anului se are în vedere ca numărul acestora să ajungă la 120. Compania furnizează companiilor din grupul E.ON din 13 ţări dezvoltări și soluții IT necesare activității curente de business.

Companiile din structura E.ON România operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.000 km şi deservesc circa 3,1 milioane de clienţi din 20 de judeţe situate în jumătatea de Nord a ţării.

De la venirea în România, în anul 2005, grupul german E.ON a realizat investiţii de peste 6 miliarde lei (1,5 miliarde euro). De asemenea, contribuţiile virate în aceşti ani la bugetul de stat şi la bugetele locale însumează aproximativ 1,9 miliarde de euro.