Publicația de business germano-română DeBizz Magazine a lansat seria de evenimente programate în acest an cu o nouă conferință marca „HOTSPOT”, la Brașov. Evenimentele „HOTSPOT” își propun să evidențieze, an de an, evoluția celor mai interesante regiuni, județe şi localități ale țării, din perspectiva dezvoltării economice cu contribuția capitalului de limbă germană.

Ajunsă la ediția cu numărul IV, conferința „HOTSPOT Brașov” din 2019 a fost organizată în parteneriat cu Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și a fost moderată de jurnalistul economic Daniel Apostol.

La evenimentul care a avut loc la 31 ianuarie, la Hotelul Ramada din Brașov, au participat reprezentanți importanți ai mediului de business local, consultanți și experți în diverse domenii, care au dezbătut teme de interes pentru oraș, un focus special fiind acordat domeniilor infrastructură, educație și sănătate.

„Orașul de sub Tâmpa”, un important centru economic, istoric și cultural, se poate lăuda cu numeroase „povești de succes”, care pot fi exportate la nivelul întregii țări. Speakerii invitați la panelul de discuții au evidențiat atât avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Brașovului (în germană Kronstadt), cât și provocările întâmpinate în actuala perioadă, precum cele legate de lipsa forței de muncă sau lipsa unui aeroport.

„Suntem o fundație globală, care este prezentă în peste 60 de țări din lume, suntem o fundație politică, care promovează valorile liberale, valorile libertății (...). Lângă partenerii noștri tradiționali, politici, bineînțeles, colaborăm peste tot în lume cu societatea civilă, dar și cu mediul de business. Pentru noi, ca fundație germană, care este finanțată din bani publici, un parteneriat cu o revistă economică germană este unul natural”, a spus, în debutul evenimentului, Raimar Wagner, coordonatorul de proiecte pentru România al fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, co-organizator al evenimentului.

Unul din primele subiecte lansate în discuție a fost cel legat de deficitul de forță de muncă, o provocare la nivelul întregii economii. „O temă comună, cu care toate companiile sunt convinsă că se confruntă în această perioadă este problema forței de muncă. (...) În momentul în care încercăm să ne concentrăm cu toții pe aceeași forță de muncă foarte redusă numeric, cred că abordarea nu este una câștigătoare. O posibilă soluție este să învățăm împreună să schimbăm un pic abordarea și să mergem pe conceptul de capital uman. Și atunci noi, în companii, să nu ne mai uităm fix spre acei potențiali candidați care au calificarea de care avem noi nevoie și să lărgim un pic orizontul, să fim un pic mai flexibili, să încercăm să ne uităm către persoanele care fac parte din grupuri defavorizate, cum ar fi persoanele care se apropie de vârsta de pensionare. (...) Da, într-adevăr, este un anumit context pe piața forței de muncă, dar dacă schimbăm unghiul din care privim subiectul s-ar putea să găsim soluții”, a spus Prof. Dr. Carmen Buzea, Prorector la Universitatea Transilvania.

Werner Braun, Președintele Clubului Economic German din Brașov (DWK) a subliniat, în intervenția sa, faptul că mediul economic din Brașov a dovedit că poate face performanță la nivel înalt, pe termen lung. „Aceasta este una dintre problemele și vulnerabilitățile României. În Germania există o zicală care zice «Fă fapte bune și vorbește despre ele». Noi prea puțin vorbim despre faptele astea bune (...). Alături de multinaționale, au crescut multe firme autohtone, care între timp au înlocuit furnizorii din alte țări ai acestor multinaționale, ba chiar au început și să fie furnizori pentru multe alte firme din străinătate”, a spus el. IMM-urile și multinaționalele localizate în Brașov au beneficiat de o bază solidă și de oameni foarte calificați, iar Școala Profesională Germană Kronstadt s-a dovedit un proiect educațional de succes, care este implementat la nivel național, potrivit reprezentantului DWK. „Brașovul cred că este un exemplu, noi multiplicăm această școală profesională în toată țara. Mă bucur să anunț și aici că am reușit la Oradea să facem o astfel de școală, după același model, am reușit la Alba, la Buzău, suntem în colaborare cu Râmnicu-Vâlcea”, a adăugat Werner Braun.

Cristian Macedonschi, Președintele Smart City Brașov, a vorbit despre performanțele și potențialul din domeniul turismului, evidențiind, în acest context, rolul determinant al investițiilor în dezvoltarea infrastructurii locale. „Sigur că există voci care zic că dacă avem autostrăzi și trenuri rapide, nu avem nevoie de aeroport. Fals! Noi suntem o zonă metropolitană, o capitală turistică și o zonă economică și productivă importantă în Europa și suntem în competiție cu toate zonele metropolitane din lume. Și atunci nu ne putem permite să zicem că nu avem nevoie de infrastructură. Avem nevoie de trenuri rapide, avem nevoie de autostrăzi – dacă vorbim de turism, pentru turismul intern - , și pentru partea de logistică. Dar nu putem să nu avem un aeroport pentru turismul internațional și pentru cel de business”, a spus Cristian Macedonschi. Pe lângă proiectul aeroportului, care ar urma să prindă contur în următorii ani, președintele Smart City Brașov a vorbit și despre dezvoltarea unui centru modern de expoziții și congrese, investiție care ar putea fi finanțată cu bani europeni.

Dr. Alex Todericiu, cetățean austriac, Președintele Consiliului Director al Export Club Romania, apreciază că Brașovul poate deveni un centru de competență a unor parteneriate regionale. „De la Viena, Brașovul este considerat cu adevărat un proiect de succes. În primul rând, datorită reușitei investițiilor străine, cu precădere a celor germane. Mai apoi, reușita Școlii Profesionale duale Kronstadt. (...) Brașovul este o punte între o zonă în care investițiile străine au venit în România și se îngrămădesc, adică Ardealul, Transilvania, și o zonă în care investițiile străine au venit în România, dar nu se îngrămădesc, adică Țara Românească și Moldova. (...) Probabil că este important demersul brașovenilor de a împărți binele lor și cu alte zone, mai ales din partea sudică și estică. Aici dau ca exemplu de bune practici inițiativa Școlii Profesionale Kronstadt de a face parteneriate”, a spus Dr. Alex Todericiu.

Doctorul Bogdan Moldovan a prezentat povestea de succes a unei investiții private, Spitalul Sf. Constatin din Brașov, unde activează ca Medic Chirurg. „Povestea noastră a început acum 10 ani, cu un grup de investitori din Brașov, fiecare dintre ei cu povești triste pe partea medicală, care au decis ca o parte din succesul lor financiar să-l întoarcă către comunitatea brașoveană prin deschiderea unui spital multidisciplinar. La vremea respectivă, statisticile arătau că peste 30% din pacienții brașoveni se operau în alte centre, centrele universitare, și medicina publică din Brașov avea multe lacune. (...) Clădirea Nivea, o clădire în ruină, a intrat într-un proces de refacere și, cu o investiție extrem de solidă, a fost dotat cu aparatură de ultimă generație”, a spus Dr. Bogdan Moldovan. Principalele provocări în dezvoltarea acestui proiect au fost generate de relația cu autoritățile, a arătat el. „Ne dorim să dezvoltăm acest proiect, ne dorim să fim primul centru care în următorii 4-5 ani să facem toate tipurile de transplant”, a conchis Medicul Chirurg.