HOTSPOT Sibiu II – Calendar ticsit cu evenimente de marcă în 2019. Pregătirile pentru Summitul dedicat viitorului UE, în grafic. În plus, fosta Capitală Europeană a Culturii își intră în rolul de Regiune Gastronomică Europeană

Publicația bilingvă româno-germană DeBizz Magazine și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est, în colaborare cu DWS (Clubul Economic German din Transilvania), au organizat marți, 11 decembrie, a doua ediție a conferinței HOTSPOT Sibiu. Evenimentul a avut loc la Hotelul Ibis din Sibiu și a fost moderat de jurnalistul economic Daniel Apostol, beneficiind de prezența unor reprezentanți importanți atât din partea administrației locale, cât și ai mediului de business.

Sibiul (în germană Hermannstadt), fostă capitală a Transilvaniei și unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă, a avut în ultimii ani o dezvoltare economică, socială și culturală semnificativă, devenind un magnet pentru atragerea de investiții străine. Continuând tematica lansată cu ocazia primei ediții HOTSPOT din Sibiu, discuțiile au urmărit perspectivele de dezvoltare ale economiei și comunității locale, cu influența capitalului de limbă germană. Unul din principalele subiecte analizate a fost stadiul pregătirilor pentru Summitul informal al șefilor de stat și de guvern programat anul viitor la Sibiu, în data de 9 mai, de ziua Europei. Evenimentul, primul după BREXIT, este organizat în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului UE, fiind dedicat viitorului Uniunii Europene și viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024. Pe de altă parte, discuțiile au vizat și oportunitățile generate de faptul că Sibiul – fostă Capitală Culturală Europeană în 2007 – va deveni anul viitor Regiune Gastronomică Europeană, o distincție acordată datorită tradițiilor gastronomice locale foarte bine păstrate, cât și diversității influențelor culturale din zonă.

Astrid Fodor, Primarul Sibiului, a trecut în revistă, în debutul evenimentului, principalele proiecte de infrastructură derulate de municipalitate, menționând că una din cele mai mari provocări întâmpinate în ultima perioadă, care generează întârzieri în finalizarea lucrărilor, este legată de lipsa forței de muncă în domeniul construcțiilor. „Sunt multe proiecte pe care le avem. Bineînțeles, cele mai importante sunt cele de infrastructură. Pentru dezvoltarea unei localități, infrastructura este esențială, și aici mă refer nu doar la turnarea unor straturi de asfalt. (…) Lipsa forței de muncă creează foarte mari probleme constructorilor. Municipalitatea investește foarte mult, suntem un mare consumator de forță de muncă în domeniul construcțiilor și avem din acest punct de vedere întârzieri în execuție”, a spus edilul, precizând că aceste situații nu au condus însă la periclitarea proiectelor. Pe de altă parte, cel mai important proiect de infrastructură așteptat de mediul privat și investitorii din Sibiu este finalizarea autostrăzii A1. Referindu-se la organizarea Summitului șefilor de stat și de guvern din luna mai, Astrid Fodor a spus că sediul primăriei este ideal pentru desfășurarea evenimentului. „Așa cum trebuie să te pregătești când ai un mare eveniment în familie, așa trebuie să pregătim orașul. Am început cu Piața Mare, Piața Mică, acum lucrăm în primărie, pentru că acolo se va desfășura și trebuie să modificăm niște spații. Sunt foarte mulțumită cum merg lucrările, va arăta superb”, a spus primarul. În prima parte parte a anului viitor, Sibiul va găzdui și alte evenimente de anvergură, unul dintre acestea fiind Summitul destinat cetățenilor din țările comunității europene. „Toate sunt acțiuni care atrag o mare vizibilitate asupra orașului. Din acest punct de vedere, vom fi pregătiți”, a conchis primarul.

Klaus Reisenhauer, Directorul General al dezvoltatorului Oasis Retail Development & Consulting, a vorbit despre proiectele investiționale din portofoliul companiei pe care o conduce, precum și despre specificul și potențialul de dezvoltare a pieței de profil din Sibiu. Oasis Development este unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori de retail din România, cu peste 70 de proiecte livrate în întreaga țară în ultimii 15 ani, pe o suprafață ce însumează 1,5 milioane metri pătrați de teren. Compania dezvoltă proiecte proprii sub brandurile Prima Shops și Family Center. Portofoliul Oasis Development în România este alcătuit din șase parcuri de retail și centre comerciale lansate sub brandul „Prima Shops”, în Oradea, Roman, Reghin, Făgăraș, Tecuci și Mangalia, precum și două parcuri de retail deținute în parteneriat, sub brandul „Family Center”, în Giurgiu și Râmnicu Vâlcea. Anul viitor, compania intenționează să lanseze un nou proiect sub brand propriu în Sibiu, pe un teren de 22 hectare. „Ceea ce facem noi, la ieșire spre Mediaș, este un proiect de tip retail park, un centru comercial deschis. (…) Încercăm să facem o complementare a proiectului care este în centrul orașului, să facem un proiect care deservește locuitorilor din zona nord, nord-vest, dar și pentru cei care sunt în trecere”, a spus reprezentantul Oasis. Referindu-se la impactul evenimentelor programate în oraș anul viitor, reprezentantul Oasis a subliniat că acestea vor reprezenta o bună ocazie pentru cei care vor vizita Sibiul și România să se convingă de oportunitățile oferite de piața locală.

Marius Gîrdea, Directorul General al Aeroportului Internațional Sibiu, a prezentat proiectele de dezvoltare implementate în acest an, precum și situația traficului de pasageri, care va înregistra un avans de peste 150.000 de pasageri în 2018 și ar putea bifa o creștere similară anul viitor, în contextul evenimentelor de referință care vor fi găzduite de Sibiu. „Aeroportul începe să se apropie de dezideratul pentru care a fost construit. Anul acesta ne depășim, din nou, recordurile pe care le-am tot depășit în ultimii ani. (…) Evoluția se datorează în principal creșterii traficului cu care eram obișnuiți, plus, bineînțeles, deschiderii de noi rute. Anul acesta a cunoscut o dezvoltare extraordinară, aș putea spune, aproape ne-am dublat numărul de rute, am deschis șapte destinații noi, dintre care una internă, cea cu Bucureștiul – extrem de dorită în principal în mediul de afaceri -, după care am dezvoltat rețeaua către Vestul Europei”, a spus Marius Gîrdea. Conducerea aeroportului va continua să caute soluții pentru a răspunde cât mai rapid nevoii de dezvoltare a traficului, realizarea unui terminal nou aflându-se pe lista investițiilor vizate. De altfel, aeroportul este prezent cu o serie de proiecte în Master Planul General de Transport, pentru care intenționează să obțină fonduri europene.

Roxana Geangu, Founder al GNG Business Controller și Co-Founder la StomaLink și BeautyLink, a oferit informații despre experiențele proprii în domeniul antreprenoriatului, punând accent, în contextul unei întrebări din partea moderatorului, pe impactul implementării noilor tehnologii în dezvoltarea business-ului. Roxana Geangu a arătat că, după o vizită la Facultatea de Științe Economice, a decis lansarea unui nou proiect, respectiv „o școală de antrenoriat”. „Vreau să lansez un produs nou pentru studenți, «primul meu faliment de succes», pentru că ceea ce lipsește la noi este faptul că lumea nu încearcă. Le este frică de acel faliment. Și atunci, eu am mai oferit practică studenților în cadrul companiei, la GNG. (…) Sper că acest proiect va ține patru ani, pentru că sunt studenți de anul I”, a completat ea.

Cunoscutul Chef Jakob Hausmann, proprietarul Restaurantului „Mica Elveție” din Centrul Vechi al Bucureştiului, a vorbit despre impactul noilor tehnologii „smart” în domeniul gastronomiei și specificul bucătăriei locale, subliniind oportunitățile oferite de titulatura de „Regiune Gastronomică Europeană”, asumată de Sibiu anul viitor. „Bucătăria tradițională din România este pentru mine ceva special. Din această «tăiere a porcului», care face parte din tradiția mea anuală de 28 de ani, rezultă multe preparate tradiționale românești, fie că vorbim de Bucovina, Cluj, Alexandria sau Sibiu. (…) Dacă vorbim de Sibiu – regiune gastronomică europeană, cu siguranță există multe alte orașe care sunt la fel de bune gastronomic, dar să nu uităm: voi aveți o tradiție grozavă, și nu doar Sibiul, ci și regiunea înconjurătoare. Aveți această mâncare, acest Transilvanian Brunch, aceste produse originale, care trebuie păstrate originale”, a spus Jakob Hausmann.

La finalul dezbaterii, un grup de elevi de la Școala Generală Novaci au interpretat un dans popular din zona Gorjului și un colind de Crăciun. Evenimentul s-a încheiat cu o cină de business și o sesiune extinsă de networking.

German
Citește articolul precedent:
România – Uniunea Europeană 2019. Un mandat pentru coeziunea europeană

Viitorul României este, fără îndoială și în ciuda multor voci eurosceptice, în interiorul Uniunii Europene, iar primul mandat al României...

Închide