Importanța deschiderii față de diversitate – una din concluziile dezbaterii: 100 ani – România Modernă și rolul minorităților. Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar

Cei peste 150 invitați prezenți la dezbaterea „100 ani – România Modernă și rolul minorităților. Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar” au analizat, împreună cu personalități ale vieții publice din România și din Germania, rolul pe care minoritățile naționale l-au avut în dezvoltarea României moderne, dar și oportunitățile care pot fi fructificate de acum înainte, în contextul comunității de etnici germani care trăiesc în România, în afara granițelor sau se reîntorc periodic în țară.

Astfel, cei prezenți s-au raportat atât la peisajul cultural local, cât și la proiectele în domeniul educației, subliniind importanța deschiderii față de diversitate, deschidere care trebuie să caracterizeze în continuare spațiul european.

Lucian Boia a subliniat rolul minorităților naționale în ultimul secol în ceea ce privește deschiderea spre occident, în timp ce Andrei Pleșu a vorbit despre impactul pe care reprezentanții grupurilor etnice l-au avut în sfera culturii, educației, economiei, dar și în domeniul politic, cu o apreciere specială față de ”generozitatea și inteligența poporului român” care a știut să pună în valoare aceste oportunități. ”Avem cu toții, și români, și germani, o obligație față de patrimoniul german, săsesc existent în România”, a îndemnat dl. Andrei Pleșu. Konrad Gündisch a ținut să menționeze faptul că ”Germanii din România au fost singurii din Europa care au semnat o declarație de adeziune, creând astfel premisele unei colaborări mai bune în comparație cu alte state.”

Dezbaterea a fost organizată în contextul Centenarului României, la inițiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Mai mult, în cadrul evenimentului a fost prezentată campania de comunicare „Etnicii germani. 100 destine în secolul românesc”, campanie inițiată de Fundația Michael Schmidt și de Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German. Dedicată Centenarului, campania își propune să promoveze personalitățile din rândul minorității germane prin intermediul a 10 interviuri cu etnici germani, fiecare excelând într-un domeniu de activitate și nominalizând la rândul lor alte 9 personalități, precum și prin intermediul altor tactici de media relations și digital. Campania se va desfășura în perioada octombrie 2018 – februarie 2019.

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German a fost înființat în anul 2016 la inițiativa mai multor personalități ale vieții publice din România, cu scopul de a dezvolta o platformă solidă pentru schimburile româno-germane la nivel cultural, social, economic şi ştiinţific.

Activitatea Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German este coordonată de un Consiliu Director din care fac parte Andrei Pleșu – Președinte, Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt – Vicepreședinte și Michael Schmidt – Secretar General.

German
Citește articolul precedent:
DPD România a lansat un nou serviciu de livrare și expediere a coletelor, prin automate poștale și oficii în București

DPD România, una dintre cele mai mari companii de curierat expres și coletărie de pe piaţa locală, a investit 1,2...

Închide