RIO își continuă drumul către ecosistemul de transport al viitorului. Începând chiar de acum, toți clienții înregistrați pe platforma RIO pot folosi gratuit primul serviciu RIO Essentials. Aici, pe un monitor al flotei, nu doar că se afișează și se reînnoiesc la fiecare 15 minute pozițiile vehiculelor respective. Ci mult mai mult: pentru fiecare vehicul înregistrat pot fi apelate și alte informații, cum ar fi identificarea șoferului, kilometrajul sau nivelul de umplere a rezervorului. În același timp, RIO Essentials include o analiză cuprinzătoare a performanței, care analizează numeroase date la nivel de vehicul și oferă recomandări concrete de acțiune, pe care le pune apoi la dispoziția operatorului flotei. Oferta de servicii suplimentare, precum și de aplicații specifice OEM și soluții partenere, va continua să se dezvolte în continuare pe platformă.

„Prin programul RIO am pus bazele pentru realizarea viziunii noastre în ceea ce privește un lanț de transport și de aprovizionare complet interconectat. Chiar primul serviciu RIO Essentials le facilitează clienților noștri gestionarea propriilor vehicule și, prin urmare, propria lor activitate zilnică”, spune Markus Lipinsky, CEO al RIO. „Pe măsură ce pe platforma RIO sunt adăugate săptămânal noi servicii și îmbunătățiri, pregătim calea pentru flotele mixte ale clienților noștri, pentru a valorifica oportunitățile digitale din industria logistică.” MAN a oferit acest beneficiu clienților săi încă din luna august împreună cu fiecare camion ex works.

Anvergura funcțională a RIO Essentials nu este utilizabilă doar ca standard pentru toate seria de camioane de la MAN cu un RIO Box, ci poate fi utilizată și independent de sistem și producător, de către fiecare client RIO. De asemenea, începând cu luna ianuarie 2018 este posibilă o reechipare a RIO Box în toate tipurile de camioane cu interfață FMS. Tocmai flotele mixte pot fi orientate astfel către un nou nivel de eficiență. Prin digitalizarea și interconectarea prin rețea a vehiculelor, se vor fluidiza transportul și traficul și se va facilita activitatea firmelor de curierat și de transport de mărfuri. Informațiile specifice beneficiarului și recomandările concrete de acțiune pot fi accesate în viitor cu doar câteva clicuri pe platforma RIO.

Funcțiile serviciilor oferite prin RIO sunt explicate clienților prin tutoriale video cu detalii grafice. Aceasta face ca utilizarea platformei să fie și mai facilă. Clienții înregistrați primesc în plus informații suplimentare sub forma unui link de buletin informativ, care îi conduce la ecranul de pornire al platformei digitale. Pe lângă serviciul de bază RIO Essentials, RIO Marketplace va fi disponibil acolo de la începutul anului și cu alte servicii rezervabile. Aspectele nerezolvate pot fi direcționate către o linie de asistență telefonică.

„Optimizarea durabilă a flotei și îmbunătățirea performanțelor este extrem de simplă prin soluția RIO bazată pe cloud”, a declarat Michael Küffner, responsabil pentru dezvoltarea RIO Essentials. „În plus, abordarea noastră agilă face posibilă și adaptarea la nevoile individuale ale clienților și modificarea sistemului nostru în orice moment. Urmărim un proces de dezvoltare deschis și transparent în care fiecare poate contribui în mod direct.”

Pentru început, platforma RIO este disponibilă tuturor clienților în limbile germană și engleză. În viitor, vor fi oferite zece limbi: germană, engleză, franceză, spaniolă, italiană, poloneză, română, cehă, daneză și olandeză.