Puterea firescului

dr. Alex Todericiu

Chiar și eu am avut parte de mirări cu anumiți ambasadori. Atât la Viena cât și la București. Nu i-am cunoscut prea bine. Cei mai mulți, prestatori de servicii cu înaltă calificare. Îi întâlnești la recepții, dineuri de gală sau ceva asemănător. Purtarea firească, nonșalanța, abilitatea lingvistică și volubilitatea... Cu toate acestea, povara funcționărimii este de multe ori, și nu pentru toți, insurmontabilă!

Pink Floyd a scos în 1973 Dark Side of the Moon și a vândut până astăzi peste 50 milioane de exemplare. Întrebat despre album, portarul de atunci al studiourilor londoneze Abbey Road a spus: „Partea întunecată a lunii nu există, pe bune; de fapt e toată neagră. (...) Singurul lucru care o face să pară luminată e soarele.”

Mereu m-am întrebat, oare cum sunt de fapt ambasadorii diplomați de carieră? Meseria lor este un dans permanent pe parchetul lăcuit. Stabilesc punți. Și mereu această virtute a discreției...

De când ambasadorul Mazuru mi-a explicat cum trebuie înțeleasă corect în engleză luna de miere, recunosc, îl apreciez mai tare. „Honeymoon”, dacă se cunoaște atunci e ușor de înțeles, are ceva de a face cu luna de pe cer și nu cu primele zile și săptămâni ale unui cuplu proaspăt căsătorit, chiar o lună, adică „luna de miere“, după cum obișnuiesc românii să spună, e de părere ambasadorul. La care se adaugă și dreptatea portarului. Nicio povară nu are doar părți întunecate.

Bogdan Mazuru (n. 1962, căsătorit, fără copii), are o carieră de poveste! Secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul de Externe (2009-2010, atunci când Emil Boc a fost prim-ministru), ambasador la NATO (2001-2006), în Germania (2006-2009), Franța (2010-2015). Este ambasador al României la Viena din august 2015.

A studiat informatica, e impecabil, astfel inteligent, apare rar prin gazete. „Un bărbat distins se îmbracă așa încât oamenii de pe stradă îl trec cu vederea“, conform lui Oscar Wilde. Ambasadorul apare precum un bancher din City-ul londonez, fără ecuson la gât.

Temeiul discuției noastre este dat de actualitatea mișcării tactic inteligente care tocmai ce i-a reușit ambasadorului Mazuru.

Este o realizare de excepție ca Mag. Harald Neumann (n. 1962), CEO al grupului de firme Novomatic, începând din 2014, lider de piață în branșa jocurilor de noroc cu o cifră de afaceri de miliarde, membru al Camerei americane de comerț, să devină consul onorific al României în Austria Inferioară. A fost numit într-o festivitate de la începutul lui august 2018. Astfel, și României i-a reușit o însărcinare de top, după ce fostul prefect al landului Austria Inferioară, Erwin Pröll, a devenit anul trecut consul onorific al Republicii Slovenia.

„Un administrator al unui concern activ la nivel mondial, care se pricepe în chip desăvârșit să facă relații și să stabilească punți”, Johanna Mikl-Leitner (ÖVP, partidul polular austriac), prefect al landului Austria Inferioară, despre noul consul onorific al României.

Ambasadorul vorbește fluent limbi ca engleza, germana și franceza. Are aptitudinea de a explica simplu chestiuni complicate. Nu-i e străină înțelegerea politicii interne. Aceasta nu a fost dintotdeauna mentalitatea funcționarilor de la reprezentanța diplomatică din Prinz Eugen Strasse. Gustul său pentru asumarea conștientă a modestiei și propria artă în sensul „laissez-faire, laissez-aller” îi conferă subtilitate. Cu referire la atingerea propriei performanțe preconizate, atât într-o manieră creativă cât și cu pasiune.

Timp îndelungat am crezut că ambasadorul are trac la Viena, ar fi timid. M-am înșelat. Banalitatea cotidiană o tratează cu umor. Firescul său e autentic. Nu exagerează, dar nici nu prea folosește eufemisme. Vezi pentru acesta și limbajul său din interviu.

Acest domn ambasador e de neconfundat. „Să nu presupui niciodată că vei face regulile”, era de părere un Earl of Chesterfield despre dificila artă de a fi un gentleman. Naturalețea sa e revelatoare și avem toate motivele să-l credem.

Interviu cu ES domnul Bogdan Mazuru, Ambasadorul României la Viena

A.T.: Excelența Voastră, sunteți un diplomat de carieră cu un parcurs prestigios: NATO, Berlin, Paris, în prezent, la post în Viena! Un oraș al culiselor, între esență și aparență. Diferențele fiind uneori nu tocmai simplu de înțeles. Ce e diferit în exercitarea misiunii dvs. în capitala Austriei, care ar fi elementele de continuitate cu celelalte capitale?

B.M.: Viena, ca și Paris sau Berlin, este o capitală foarte importantă pentru România. Din punct de vedere politic, România și Austria împărtășesc în cea mai mare parte aceeași viziune despre Europa și viitorul ei, au interese comune în vecinătate, fie că vorbim despre Balcanii de Vest sau despre spațiul estic. Suntem legați de Dunăre, de istorie și cultură, fără să doresc să intru în detalii. Ce este diferit? Apropierea geografică și culturală față de România. Ca român, la Viena te simți „mai degrabă acasă”.

Austria, o țară membră UE, dar neutră, implică poate sensibile diferențe de reprezentare diplomatică? Care sunt parametrii acestei specificități? Vă rugăm să nuanțați.

Neutralitatea reprezintă pentru un stat altceva acum decât în sec. XIX sau chiar XX, până la încheierea Războiului Rece. Austria este un membru activ important al UE, o țară care crede în și depinde de viitorul Europei, așa încât nu sunt diferențe semnificative în profilul Austriei față de ceilalți membri ai UE, atunci când în dezbatere se află securitatea și apărarea Europei.

Cum arată o zi din activitatea dumneavoastră la Ambasada României din Prinz Eugen Straße din Viena?

Timpul este, din păcate, foarte scurt pentru numeroasele mele activiăți de pe parcursul unei zile: întâlniri cu parteneri din administrația austriacă, cu reprezentanți ai mediului politic și de afaceri austriac, cu colegi din corpul diplomatic. La care se adaugă coordonarea activității curente din ambasadă și secția consulară, gestionarea numeroaselor vizite oficiale din România, participarea la evenimente sociale și culturale. Vă dați seama că programul meu este cu atât mai încărcat cu cât ne aflăm în timpul președinției austriece a Consiliului UE și mai urmează și președinția României.

Ce hobby-uri aveți? Ce carte se află acum pe noptiera dvs.?

Desenez. Acum citesc „Pump six”, o colecție de nuvele de Paolo Bacigalupi.

După jumătatea lui 2018 când Austria are Președinția UE, urmează România. Mult de muncă?

Sigur că volumul de muncă este mai mare, pentru că, pe de o parte, Viena devine, pe perioada președinției, centrul UE unde se întâlnesc și iau decizii liderii europeni, pe de alta, este important să preluăm cât mai eficient experiența austriacă în exercitarea președinției noastre. Interesul pentru România a crescut considerabil pentru că Viena dorește ca temele și orientările Președinției UE din 2018 să fie continuate. Iar agenda europeană este deosebit de complexă și complicată: Brexit, cadrul financiar multianual, migrația, apărarea europeană, digitalizarea, dar și subiecte regionale nu mai puțin importante pentru România și Austria deopotrivă, ca Balcanii de Vest sau „Strategia Dunării”.

Ce capitală va urma în cariera dvs. după Viena?

Nu am nicio idee. Traseul de carieră al unui diplomat depinde de mult mai mulți factori decât alegerea proprie.

DeBizz este o revistă cu specific economic, apare bilingv și se adresează unui public român și de limbă germană. Viena, investițional vorbind, ar putea fi denumită o a doua „capitală economică” a României. Care ar fi mesajul dvs. pentru antreprenorii români interesați să înceapă o afacere în Austria, pentru micii sau mai marii producători interesați să vândă în Viena, pentru cei care caută parteneriate de comerț internațional și vă trec pragul?

Încă o dată, aș sublinia specificitatea Austriei în ceea ce privește România: este o țară apropiată nu numai geografic, ci și cultural. Geografia, istoria, cultura fac ca relaționările de orice fel (sociale, economice, personale etc.) să fie mult mai facile. Există un grad ridicat de înțelegere reciprocă, iar faptul că Austria a fost țara occidentală care s-a mișcat cel mai rapid spre est după încheierea războiului rece este elocvent în acest sens. Austria ocupă de mulți ani poziția a doua în topul investitorilor străini din ţara noastră şi este unul dintre principalii noștri parteneri comerciali. Cooperarea, schimbul permanent în cadrul bunelor practici, transferul de informaţie trebuie să stea la baza relaţiilor noastre economice bilaterale.

Oamenii de afaceri români ar putea fi mai îndrăzneți în a aborda piețe externe și astfel în a profita, în baza unor parteneriate, de know-how-ul austriac. De aceea, aș încuraja inițiativele de business românești în Austria, nu numai în domeniul schimburilor comerciale, ci și în cel al investițiilor. Există deja povești de succes ale unor antreprenori români care au investit în domeniul serviciilor turistice, al comerțului, al construcțiilor și, mai nou, în cel al serviciilor IT. Aceste experienţe pozitive trebuie valorificate şi multiplicate şi de alţi antreprenori.

Toţi cei care doresc să activeze pe această piaţă nu trebuie însă să uite că Austria este o ţară dezvoltată din punct de vedere economic, standardul de viaţă este pe măsură, de aceea și cerințele consumatorilor sunt în general foarte ridicate. Seriozitatea, calitatea și prezentarea produselor, livrarea la timp sunt foarte importante pentru o relație comercială de lungă durată.

Noi, ca ambasadă, le putem oferi celor interesați diverse informații și contacte utile, care să îi ajute să acceadă pe piața austriacă. Firmele sunt însă cele care trebuie să își dorească să intre într-o competiție dură pentru a își face cunoscute produsele și serviciile.

(Dr. Alex Todericiu, www.todericiu.eu)