JLL a reprezentat grupul german Metro Cash&Carry în procesul de consolidare a activităților de distribuție într-un singur proiect, cu o suprafață de peste 58.000 metri pătrați, care va fi dezvoltat de compania belgiană WdP în Ștefănești, în nordul Bucureștiului.

Aceasta este cea mai mare tranzacție de pe piața industrială și logistică din România încheiată în acest an, reprezentând aproximativ un sfert din totalul suprafeței  închiriate în primele nouă luni, arată reprezentanții companiei de consultanță imobiliară.

„Împreună cu Metro am realizat un proces structurat cu un calendar strict care ne-a permis să încheiem contractul de închiriere într-un timp scurt, de numai șase luni. A fost un proces complex având în vedere că cerințele Metro au vizat atât spații care oferă depozitare pentru mărfuri care necesită temperatură controlată, cât și ambient. Cea mai mare provocare a fost însă să punem la punct toate detaliile pentru a încheia cu succes o tranzacție record, de peste 58.000 metri pătrați”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Department JLL România.

Scopul acestui proces a fost de a crea sinergii în cadrul companiei și la nivelul rețelei de furnizori. În plus, prin consolidarea activităților de logistică, Metro încearcă să preîntâmpine și problema disponibilității forței de muncă, una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă sectorul logistic local, arată JLL.

Vestul Bucureștiului, cea mai importantă destinație pentru activitățile de logistică în ultimii ani, se confruntă cu un deficit de forță de muncă specializată, companiile care operează acolo fiind în situația de a atrage personal de la 50-60 km distanță.

„Ștefănești oferă toate avantajele unei zone emergente, inclusiv o disponibilitate mai mare a forței de muncă. În plus, Metro a apreciat avantajul de a fi într-o zonă în care oferă infastructură bine dezvoltată - Șoseaua de Centură cu regim de drum expres și conexiuni foarte bune cu autostrada A1 spre Pitești și cu interiorul Bucureștiului”, a adăugat Viorel Opaiț, director de dezvoltare JLL România.

Consolidarea operațiunilor logistice ale rețelelor de retail în vederea optimizării lanțului de distribuție este o tendință din ce în ce mai prezentă pe piața locală care traversează una dintre cele mai dinamice perioade în ultimii 2-3 ani.

Potrivit datelor anunțate anterior de JLL, volumul total al investițiilor imobiliare au totalizat aproximativ 520 de milioane euro în primele nouă luni,  cu 13% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut (600 milioane euro), și ar putea atinge nivelul de 800-900 milioane euro la nivelul întregului an, în contextul mai multor tranzacții avansate. În perioada ianuarie-septembrie, tranzacțiile din București au reprezentat aproximativ 76% din întregul volum înregistrat la nivel national, iar lichiditatea în orașele secundare continuă să se îmbunătățească. Segmentul de birouri a acoperit aproximativ 56% din piață, fiind urmat de retail (30%) și de tranzacțiile cu proprietăți industriale și rezidențiale.