JLL Bucharest City Report: 2019 va aduce pe piaţă peste 900.000 mp de noi spaţii moderne

Activitatea de dezvoltare imobiliară s-ar putea dubla în 2019 comparativ cu 2018, dacă toate proiectele programate pentru acest an vor fi finalizate, arată datele JLL Bucharest City Report.

Potrivit datelor anunţate de dezvoltatori, peste 900.000 metri pătraţi (mp) de spaţii moderne ar urma să fie finalizaţi în acest an, din care circa jumătate reprezintă proiecte industriale şi de logistică.

Stocul de spaţii industriale şi de logistică din România va urca astfel la 4,2 – 4,25 milioane de mp, o creştere de peste 10% faţă de 2018. La jumătatea anului, stocul a depăşit pragul de 4 milioane mp, din care peste 2 milioane mp sunt localizaţi în Bucureşti.

Activitatea de dezvoltare pe acest sector este încurajată de evoluţia cererii din ultimii trei ani, în perioada 2016 – iunie 2019 fiind contractaţi peste 1,7 milioane mp de spaţii industriale şi de logistică. Spre comparaţie, în perioada 2011 – 2015 au fost închiriaţi în România circa 1,2 milioane mp de spaţii industriale şi logistice.

Pentru tot anul 2019, aproximativ 400.000 mp de spaţii industriale şi logistice se aşteaptă să fie finalizaţi. Având în vedere însă că 180.700 mp au fost deja livraţi în semestrul I şi aproape 230.000 mp sunt în construcţie, cel mai probabil livrările vor fi mai mari de 400.000 mp pătraţi estimaţi iniţial.

Pe fondul cererii puternice şi a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a menţinut la 6%.

Livrări duble de spaţii de birouri în Bucureşti

Pe piaţa de birouri, 2019 va fi un an record în ceea ce priveşte livrările noi din Bucureşti, volumul anunţat fiind de 333.500 mp, mai mult decât dublul proiectelor finalizate în 2018. Deşi au existat livrări noi atât în trimestrul II, cât şi în primul trimestru, rata de neocupare a scăzut uşor, de la 8% la 7,5%, având în vedere că imobilele finalizate erau ocupate în proporţie de 80-90% sau chiar 100% în unele cazuri, precum Renault Bucharest
Connected şi The Mark.

Prin urmare, noile clădiri nu au contribuit într-o măsură prea mare la volumul spaţiilor vacante. Pe de altă parte, cererea a fost puternică în prima jumătate a anului, fără relocări majore, cu excepţia Renault, care s-a mutat din Pipera Nord în partea de vest a oraşului, în Renault Bucharest Connected.

Stocul de birouri din Bucureşti era estimat la peste 2,84 milioane mp la finele lunii iunie, iar până la sfărşitul anului se va apropia de pragul de 3 milioane de metri pătraţi.

Pentru finele lui 2019 nu ne aşteptăm la modificări majore ale ratei de neocupare, chiar dacă proiectele care urmează să fie finalizate în a doua parte a anului au în medie 40% din spaţii pre-închiriate, cu diferenţe semnificative de la caz la caz.

Există mai multe tranzacţii mari în aşteptare, iar dacă acestea vor fi încheiate la timp, rata de neocupare va fi mică la momentul finalizării construcţiei. Prin urmare, livrările noi nu trebuie să contribuie prea mult la rata de neocupare în a doua jumătate a anului.

Lipsa de proiecte noi de retail va fi compensată în a doua parte a anului

Pe piaţa de retail, activitatea de dezvoltare a încetinit anul trecut, trend care a continuat şi în prima jumătate a anului, când au fost livraţi doar 10.000 mp (extinderea Shopping City Sibiu).

Aproape toate livrările majore pentru 2019 se vor concentra în a doua jumătate a anului, cu aproape 166.000 mp aşteptaţi pentru finalizare, compensând lipsa de noi proiecte din primul semestru.

Astfel, stocul depăşeşte 3,2 milioane mp, din care 1,12 milioane mp sunt localizaţi în Bucureşti.

Anul 2019 se va caracteriza printr-un număr considerabil de extinderi şi, într-o măsură mai mică, de proiecte noi. Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârşitul acestui an este centrul comercial Festival din Sibiu, de 42.200 mp, dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator şi proprietar de centre comerciale din România.

German
Citește articolul precedent:
Închide