JLL: Stocul modern de proprietăți imobiliare din România a depășit 11 mil. mp. Piața birourilor se apropie de 4 mil. mp

Foto: khunaspix / depositphotos.com

Stocul modern de proprietăți imobiliare comerciale din România – birouri, spații industriale și de retail – a depășit 11 milioane de metri pătrați la finele lunii septembrie, în acest an fiind livrate proiecte care totalizează peste 800.000 metri pătrați, arată compania de consultanță imobiliară JLL.

Structura pe segmente de piață arată că din stocul total, 4,2 milioane mp reprezintă parcuri industriale și de logistică, 3,9 milioane mp sunt clădiri de birouri (în București și următoarele patru piețe secundare), iar restul de 3,27 milioane mp sunt scheme de retail.

„Și în acest an, dezvoltatorii au investit mai ales în noi proiecte de birouri și industriale, evoluție care este în concordanță cu tendința de creștere a numărului de salariați și a investițiilor străine directe la nivel național”, se arată într-un comunicat JLL.

În primele nouă luni, în București și în marile orașe din țară (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) au fost livrate proiecte de birouri de 372.000 mp, astfel că stocul total se apropie de borna de 4 milioane de metri pătrați, care cel mai probabil va fi depășită până la finele anului.

Stocul de biouri din Capitală se apropie de trei milioane de metri pătrați, iar cel din principalele orașe totalizează circa un milion de metri pătrați.

În București, livrările vor totaliza în 2019 peste 280.000 mp, nivel mai redus decât cel estimat inițial de 333.500 mp, în condițiile în care finalizarea unora dintre clădirile anunțate a fost amânată pentru 2020. Chiar și așa, suprafața de birouri livrată în 2019 în București este dublă comparativ cu cea din 2018.

Până la finele anului, în București va mai fi livrată o singură clădire de mari dimensiuni, prima fază a proiectului Equilibrium dezvoltat de Skanska în Floreasca, cu o suprafață de 20.600 mp.

În afara Bucureștiului, în acest an au fost livrate proiecte totalizând 110.500 mp, aproape jumătate fiind construite în Cluj-Napoca (44.700 mp), în condițiile în care în Timișoara au fost finalizați 37.000 mp, în Iași – 13.800 mp, iar în Brașov – 15.000 mp.

„Creșterea susținută a livrărilor de spații de birouri a fost favorizată de evoluția pozitivă a cererii, în condițiile în care peste 281.000 mp au fost închiriați în primele nouă luni doar în București, reprezentând o creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut. Cererea a fost generată în special de companiile care activează deja în România și care și-au extins activitatea, fie prin serviciile existente, fie prin adăugarea unor servicii noi în portofoliu. Vedem o continuare a acestui trend, astfel că estimăm că până la finele anului cererea va crește la 375.000 mp în București”, se spune în comunicat.

Pe segmentul industrial și logistic, în primele nouă luni au fost finalizate proiecte de aproximativ 370.000 mp de spații moderne, la nivel național, urmând ca până la finele anului stocul nou livrat să ajungă la aproximativ 500.000 mp.

Stocul de spații industriale și de logistică din România a urcat la 4,2 milioane de mp, o creștere de circa 10% față de 2018. Din acesta, peste jumătate este localizat în București și împrejurimi (2,13 milioane mp), restul fiind împărțit între celelalte zone din România.

„Și pe acest segment, cererea în creștere a încurajat dezoltatorii să construiască noi proiecte. Potrivit datelor disponibile, în primele nouă luni volumul de spații logistice și industrial tranzacționat a crescut cu aproape 80% față de intervalul similar din 2018, ajungând la 337.000 mp. Echilibrul dintre oferta nouă și cererea de spații industriale și de logistică este reflectat de rata de neocupare, care continuă să se mențină în jurul a 5,5-6% la nivel național și ușor mai ridicată în București”, potrivit sursei citate.

Pe piața de retail, din cei aproape 3,27 milioane mp stoc modern la nivel național, 1,12 milioane mp sunt în București. Noile livrări de pe piața de retail din acest an au vizat doar orașele din afara Bucureștiului și au totalizat doar 63.000 metri pătrați. Până la sfârșitul anului, în schimb, este programată livrarea a circa 144.000 mp de spații de retail.

Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârșitul acestui an este centrul comercial Promenada Mall din Sibiu, de 42.200 mp, dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator și proprietar de centre comerciale în România. De asemenea, două noi parcuri de retail vor fi livrate de Prime Kapital și MAS Real Estate în Zalău (19.000 mp) și în Balotești, lângă București (28.500 mp).

JLL este o companie specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar, cu venituri anuale globale de 16,3 miliarde dolari. JLL activează în 80 de țări și înglobează 93.000 de angajați la nivel mondial.

German
Citește articolul precedent:
Închide